NOVI PODATAK

DAVOR ŠUKER ZA ZDRAVKA I MARIJA MAMIĆA DAO 11,5 MILIJUNA KUNA Šef HNS-a jamčio za Zdravkovo puštanje iz pritvora i u srpnju

Uskok je tražio i dobio blokadu 7 milijuna kuna, no javio se Šuker i ustvrdio kako je to njegov novac, a ne novac izvučen iz Nogometnog kluba Dinamo
 EPH

Osim za izlazak Marija Mamića iz pritvora, za što je dao jamstvo od 4,5 milijuna kuna, aktualni predsjednik Hrvatskoga nogometnoga saveza Davor Šuker dao je još 7 milijuna kuna vlastitoga novca i za puštanje iz pritvora Zdravka Mamića.

Šuker je dao taj novac još u srpnju ove godine kada je Mamić prvi puta bio uhićen, no to dosad nije bilo poznato jer je novac na račun suda uplatio Mamićev odvjetnik Čedo Prodanović, tvrdeći da je novac prikupljen preko članova Mamićeve obitelji. No, u međuvremenu je došlo do nepredviđenoga razvoja događaja.

Ponovno uhićen

Naime, nakon što je Mamić prije mjesec dana ponovno uhićen, te mu je određeno jamstvo od 14 milijuna kuna, te nakon što mu je prvih 7 trebalo biti vraćeno, USKOK je zatražio i dobio blokadu tih sedam milijuna kuna, kako će se sada ispostaviti, Šukerovoga novca. Tako je ispalo, barem privremeno, da je Mamićeva obrana umjesto sedam milijuna morala prikupljati čitavih novih 14 milijuna kuna, a oni su, kako je poznato, prikupljeni dijelom u nekretnini Mamićeve prijateljice u Samoboru, a dijelom u donacijama desetak za sada nepoznatih osoba koji su, prema riječima Mamićeve odvjetnice Jadranke Sloković, davali donacije u iznosima od po pola do milijun kuna.

Pravo na žalbu

No, nakon blokade tih prvih sedam milijuna kuna, obrana je podnijela žalbu Vrhovnome sudu na tu blokadu, a prema zakonu osim Mamića koji je formalni uplatitelj, pravo na žalbu je iskoristio i Šuker, koji pak tvrdi da novac nije Mamićev nego njegov. Naime, sutkinja Erna Draženčić svotu je blokirala na osnovi prijedloga USKOK-a koji se pozivao na dokumentaciju prema kojoj će novac, nakon što je ukinuta odluka o jamstvu, biti vraćen Zdravku Mamiću, na osnovi čega su zaključili kako i tih sedam milijuna kuna treba uračunati u moguću štetu koju je Mamić prouzročio za proračun RH ne plativši poreze te za GNK Dinamo iz kojega je, kako ga optužuju, izvukao oko 150 milijuna kuna. Međutim svojom žalbom Šuker sada tvrdi da taj novac nije mogao biti blokiran zbog moguće naknade štete, zbog toga što se radi o njegovom, a ne Mamićevom novcu, koji je trebao dakle biti vraćen njemu, a ne Mamiću.

Lažno upisivanje

Što se tiče jamstva za Marija Mamića, situacija je tu bila potpuno čista, a Šuker je 4,5 milijuna kuna dao nakon što je nepoznata osoba, koja se po svemu sudeći lažno upisala kao nogometaš Eduardo da Silva, stavila zabilježbu spora na kuću kojom je za puštanje Marija Mamića iz pritvora trebao garantirati direktor NK Lokomotive, Božidar Šikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:01