UPUCAO LOVCA

DETALJI INCIDENTA ZBOG KOJEGA BISKUPU HUZJAKU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA Lovac iz Lipovljana za Jutarnji: 'Načuli smo kako se to zapravo dogodilo...'

 CROPIX

Mons. Vjekoslav Huzjak (58), bjelovarsko-križevački biskup, pamtit će odlazak u lov prošlog petka do kraja života. Naime, prijepodnevni sati 11. siječnja trebali su biti uvertira u uobičajeni lovni dan u lovištu Lipovljani Opeke nadomak mjesta Kraljeva Velika na području Lipovljana.

Biskup Huzjak je zajedno s kolegama sudjelovao u lovu na divlje svinje koji je bio organiziran i uredno prijavljen. Lovci su bili raspodijeljeni te udaljeni jedni od drugih oko 90-ak metara na čekama.

No ubrzo su stvari pošle po zlu. Čim je ugledao divlju svinju koja istrčava iz grma, biskup je zapucao. Međutim, životinju je ispaljeno puščano zrno iz biskupova lovačkog karabina promašilo, a peh je imao 64-godišnji kolega lovac u čijoj je natkoljenici u konačnici zrno i završilo.

Teške ozljede

Na mjesto nesreće sudionici lova su pozvali Hitnu pomoć, a ubrzo je stigla i policija. Ranjenog lovca je Hitna prevezla u KB Dubravu gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede, no sreća po njega je da je izvan životne opasnosti. U međuvremenu se policija “pozabavila” biskupom. Osim što su ga ispitali na okolnost ranjavanja s ostalim kolegama lovcima, policija ga je i podvrgnula alkotestu koji je, kako doznajemo, mons. Huzjak prošao.

No, oružje s kojim već dugi niz godina ide u lov, policija mu je oduzela do okončanja postupka. S obzirom na okolnosti stradavanja i prikupljene dokaze, sisačka policija je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku biskupa prijavila za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine. Ako istraga dovede i do podizanja optužnice, a onda ako mu se i sudskim putem dokaže krivnja, bjelovarsko-križevačkom biskupu za ranjavanje kolege lovca iz nehaja prijeti do tri godine zatvora.

Unatoč cjelodnevnom pokušavanju da s biskupom stupimo u telefonski kontakt, bilo je nemoguće doznati njegov komentar na sve. Zato se u njegovo ime oglasio Biskupijski ordinarijat u Bjelovaru.

- Biskup Vjekoslav Huzjak sudjelovao je 11. siječnja 2019. godine u lovu u kojem se dogodio nesretan slučaj ranjavanja lovca. Nadležna državna tijela provode zakonom predviđen postupak na kraju kojega ćemo se oglasiti priopćenjem. Biskup izražava svoje duboko žaljenje zbog svega što se dogodilo, a ozlijeđenom lovcu želi brzi oporavak - stoji u priopćenju bjelovarskog ordinarijata.

Metak se odbio

Iz kruga bliskog biskupu doznajemo da za događaj nisu znali sve dok novinske portale nije “preplavila” vijest da je “biskup propucao lovca”.

- Nesreće se događaju svaki dan i u različitim kontekstima. Nikog ne treba osuđivati unaprijed pa tako niti biskupa. Onaj tko se nije okušao u lovu ni ne može pojmiti što se sve u sekundi može dogoditi protivno tvojoj volji. To lovište gdje su u petak lovili je Lipovljani Opeke čiji je lovozakupnik Šumarski fakultet Zagreb.

Oni organiziraju sve tako da lovačka društva koja djeluju u blizini ni ne znaju tko kad tamo i što lovi. Nakon što je kroz Lipovljane prošla Hitna, načuli smo da je lovac ranjen rikošetom, da se metak odbio od drvo. No to će bolje znati policija - kaže nam jedan od lovaca iz lipovljanskog kraja. Drugi lovac, ujedno i vjernik koji često odlazi na mise koje služi biskup Huzjak, ostao je itekako zatečen nemilim događajem.

Dobar lovac

- Mons. Huzjak je u nedjelju, dakle dva dana nakon nezgode u lovu, u Gvozdanskom bio s biskupom Košićem. Bio je normalno raspoložen, držao propovijed, a u neformalnom razgovoru tijekom ručka nije dao naslutiti da ga išta muči. Inače, svi volimo lov. Pa nije to neki skup sport, pogotovo ako u nasljedstvo dobiješ lovački karabin čija cijena varira od 4000 pa do 20.000 kuna, ovisno o modelu i godini. Inače, u svakom organiziranom lovu voditelj lova odgovoran je za sve sudionike - kaže nam jedan vjernik, ujedno i sam lovac.

Drugi kolega lovac dodaje da ne zna je li biskup član nekog lovačkog društva ili, pak, samo član Lovačkog saveza Hrvatske, no to ionako nije ni bitno kad se okupe i krenu u lov. Na upit kakav je biskup lovac, otkriva nam tek da su tri dana prije kobnog ranjavanja zajedno lovili.

- Ide mu lov. Ne znam što da vam kažem drugo. Moje iskustvo s njim je pozitivno. Da ima kakvih problema, počevši od zdravstvenih, ne bi mogao imati dozvolu. Prolazak na liječničkom pregledu je vrlo važna stavka. Pa barata se oružjem! – zaključuje jedan od Huzjakovih kolega iz lova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:18