KRATAK FITILJ

DETALJI MONSTRUOZNOG ZLOČINA KOJE JE ŠOKIRALO ZADAR Polio je benzinom majku i zapalio jer mu je nešto prigovarala

 Luka Gerlanc / CROPIX

Bila je srijeda oko podne kada je 28-godišnji F. V. u ulazu zgrade u kojoj živi namjeravao natočiti gorivo u svoj skuter. U ruci je imao kantu s benzinom. Kad je počeo lijevati gorivo u spremnik, iza leđa se iznenada pojavila njegova majka. Počela mu je nešto prigovarati i on je naprosto “pukao”. Okrenuo se prema njoj i polio je benzinom. Po glavi, rukama, odjeći. A onda je izvadio upaljač, zapalio majku i otišao...

- Ovo je tragedija. Ona je predivna žena, uvijek susretljiva. Ne mogu vjerovati što se dogodilo. Sin je bio pristojan i povučen. Čula sam neku buku. S prozora sam vidjela policiju ispred zgrade. Koliko znam, žena je prošla bez težih ozljeda. Vidjela sam je kasnije ispred zgrade i samo joj je ruka bila u zavoju - ispričala nam je gospođa iz susjednog ulaza.

Pristojan susjed

Policija je bila štura u svom priopćenju: u srijedu oko 12 sati u ulazu zgrade na Obali kneza Branimira u Zadru dogodio se pokušaj ubojstva. Nakon verbalne prepirke 28-godišnji sin je 50-godišnju majku polio zapaljivom tekućinom, a potom je i zapalio. Majka je lakše ozlijeđena, a 28-godišnjak je uhićen i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Što se dogodilo? Zašto je sin odlučio zapaliti majku? Ispred zgrade na broju 25 nigdje nikoga. U haustoru se još nalazi skuter prekriven krpenim pokrivačima, kao jedini podsjetnik na ono što se dan ranije dogodilo. Sa skutera je skinuta tablica, a u zraku se još osjeća miris benzina. - Ja tu ne živim, samo sam u prolazu - rekao nam je sredovječni muškarac ulazeći u zgradu u kojoj živi obitelj F. V. Susjedi ne žele govoriti, u šoku su, ne mogu doći sebi od onoga što se dan ranije dogodilo ispred njihova kućnog praga. Mladić, kojeg su svi znali, koji je uvijek bio pristojan i susretljiv, napravio je nešto što ni u najgorim snovima nisu mogli očekivati.

Sin je navodno ulijevao benzin u svoj skuter kada je naišla majka i nešto mu prigovorila. On se okrenuo prema njoj i bez puno razmišljanja polio je benzinom po glavi i odjeći. Potom je izvadio upaljač i zapalio je. Cijeli se događaj odigrao u nekoliko sekundi, što bi trebalo značiti da nije bio planiran. Ali se dogodio, buknuo je. Ženu u plamenu vidjeli su građani koji su odmah pozvali policiju. Kada je policija stigla, sin nije bio na mjestu događaja, ali je kasnije uhićen i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje zbog pokušaja ubojstva.

Sama si pomogla

Majka je zadobila lakše ozljede. Plamen upaljača ne može zapaliti benzin, ali može benzinske pare. Majka je, sudeći prema stupnju ozljeda, očito bila dovoljno prisebna da sama sebi pomogne. Jer sin joj nije pomagao. Otišao je s mjesta događaja. Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc potvrdio nam je da je majka u srijedu primljena u bolnicu.

- Nakon obrade 50-godišnjakinja je puštena kući. Nije bilo razloga za njeno zadržavanje - rekao je Karuc.

Samo nekoliko desetaka metara od mjesta događaja je benzinska postaja na Branimirovoj obali.

- Čuli smo što se dogodilo. Policija je bila i od nas tražila snimke s nadzornih kamera. Ali ja ne znam je li taj mladić jučer tu kod nas kupio benzin. Ma, ne znam što bih vam rekao. To je strašna tragedija...

Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan rekao nam je da kriminalistička istraga protiv 28-godišnjeg F. V. još traje, a da će odluku o njegovu eventualnom pritvoru donijeti sudac istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:58