POŽARI LOKALZIRANI

DETALJI POŽARA U ZAGREBU Sumnja se da je vatra u Heinzelovoj podmetnuta, a u CIOS-u gorio otpad s ilegalnog odlagališta koje je razbjesnilo Zagrepčane

 
 Damir Krajač, Goran Mehkek / Hanza Media

Požari u Heinzelovoj i na Jankomiru su lokalizirani, objavio je Ured za upravljanje hitnim situacijama. Navodi se da je požar u Heinzelovoj je gasio 41 vatrogasac s 12 vozila. Radi se o požaru skladišta površine oko 1000 m2.

S druge strane, požar u CIOS-u, gasi 85 vatrogasaca i 23 vozila, a radi se o požaru otpada površine oko 20 x 20 m.

Sva vatrogasna pričuva kao i dobrovoljni vatrogasci su povučeni u postaje i štite grad, dok su ekipe na terenu. Na terenu su i dalje dežurni službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U gašenju požara je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen.

Cijela drama počela je poslijepodnevnim satima kada su se oblaci crnog dima nadvili nad Zagrebom i to na dva različita mjesta.

Prvi požar buknuo je u Heinzelovoj ulici, negdje oko 18.30 minuta, u skladištima Zagrepčanke koja je u vlasništvu Zagrebačkog holdinga. Skladište koje je gutala vatra bilo je iznajmljeno tvrtki koja se bavi proizvodnjom građevinskog materijala, a buktinja je zahvatila oko 30 metara PVC materijala.

Kako neslužbeno saznajmo u skladištu je u bilo više paleta sa alufolijama, kockama za potpalu vatre kao i velika količina izolir traka. Na teren je odmah izašlo 30-ak vatrogasaca sa osam vozila, kao i brojni pripadnici policije. Vatru su prema tvrdnjama očevidaca prva primjetila djeca koja su se tamo igrala, nakon čega su zaštitari obavijestili vatrogasnu postrojbu.

U galeriji pogledajte kako se dim nadvio nad 'Zagrepčanku':

Kako saznajemo, u skladištu nije bilo struje, pa mnogi nagađaju kako je požar podmetnut. U tijeku je pregledavanje kamera i policijski očevid. Prema prvim informacija, šteta je oko 200 tisuća eura.

Požar u prostorima CIOS-a, koji je u vlasnišvu poduzetnika Petra Pripuza, buknuo je nedugo nakon požara u Heinzelovoj. Vatra je prema informacijama do koji smo uspijeli doći zahvatila otpad koji je nedavno zbrinut s ilegalnog odlagališta na Savica. U tijeku je kriminalistička istraga, ali neslužbeno doznajemo da se pregledom nadzornih kamera utvrdilo i da je taj požar podmetnut.

To su potvrdili i iz samog CIOS-a

- Prvom internom analizom snimke nadzorne kamere lokacije vidljiv je dim s vanjske strane ograde skladišta nemetala, pa je vjerojatno da je izvor požara izvan skladišta, što budi sumnju - navodi se u priopćenju Uprave C.I.O.S.-a.

- Okolnosti nastanka ovog požara vrlo su slične požaru u svibnju prošle godine, kada je požar izbio oko 20 sati u neradni dan, a za koji požar CE-ZA-R još nije zaprimio službene rezultate policijskog očevida o uzrocima i okolnostima nastanka.

Požar se proširio na glomazni otpad koji se obrađuje u reciklažnom centru temeljem ugovora o obradi glomaznog otpada koji je CE-ZA-R d.o.o., temeljem javnog natječaja kao najpovoljniji ponuditelj, sklopio sa Zagrebačkim holdingom u svibnju 2015., dok je gradonačelnik Milan Bandić bio u pritvoru. Riječ je o otpadu sakupljenom čišćenjem divljeg odlagališta na Savici. Gori otpadni namještaj i drugi glomazni otpad uz ogradu otvorenog skladišta, a sva postrojenja i upravne zgrade su sigurni.

Iz Uprave C.I.O.S.-a poručuju da će javnost i dalje izvještavati o svim relevantnim činjenicama.

U galeriji pogledajte požar CIOS-a na Jankomiru:

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:14