PUCNJAVA UZNEMIRILA GRAĐANE

DETALJI SAČEKUŠE U ZAGREBAČKIM DUGAVAMA Napadač je imao periku, pucao je iz ukradenog pištolja: 'Ma slučajno sam pogođen, nikome nisam dužan...'

 Goran Mehkek / CROPIX

- Slučajno sam ranjen. Ne znam tko je u mene pucao jer nisam ni kriv ni dužan. Bio sam u kafiću Play Off, u blizini. Potpisao sam kupoprodajni ugovor za auto. Ne živim ovdje u zgradi, nego malo dalje - govorio je ranjeni Marko B. (40) stanaru zgrade koji mu je pritekao u pomoć s još jednom prolaznicom. Riječ je o muškarcu koji je u ponedjeljak oko 21.50 sati ranjen ispred kućnog broja 1 zagrebačke Čalogovićeve ulice, a samo nekoliko minuta kasnije policajci u civilu uhitili su mladića koji je s perikom na glavi pucao iz ukradenog Magnuma 357 Crvena zastava.

U sačekuši koja je uznemirila novozagrebačke Dugave, ispaljeno je šest metaka od kojih su čak četiri pogodila Marka B. i to u lijevo bedro, potkoljenicu te obje pete. A policajci koji su za njim trčali sustigli su ga na travnjaku na obližnjoj Vatikanskoj ulici. Uz uporabu sredstava prisile polegli su ga na travu te pozvali pojačanje. Ubrzo su otkrili da pred sobom imaju starog policijskog znanca, 26-godišnjeg Andriju D. iz Prečkog, a vrlo brzo su pronašli i pištolj koji je u bijegu odbacio u šaht.

Četiri nedjela

Ranjeni Marko s četiri metka u nogama vozilom Hitne pomoći prevezen je u KBC Zagreb, gdje je s teškim ozljedama hospitaliziran, a Andrija D., dosad već dvaput osuđivan zbog droge, kazneno je prijavljen za četiri kaznena djela - za pokušaj ubojstva, općeopasnu radnju, oštećenje tuđe stvari jer je propucan jedan auto te za krađu s obzirom da je Magnum iz kojeg je pucao ukraden.

O krvavoj večeri jutro poslije svjedoče dvije velike lokve krvi, kao i zakrvavljeni portafon na koji je, pretpostavlja se, Marko zvonio ne bi li se spasio od naoružanog muškarca.

FOTOGALERIJA: Pucnjava u Dugavama

- Čulo se da muški glas viče: Zovite Hitnu! Muškarac je napola sjedio na stepenicama. Bio je krvav, propucane prepone. Ostao je u gaćama jer si je skinuo hlače valjda kako bi vidio gdje je pogođen. Uz njega je stajala gospođa iz susjedne zgrade koja mu je pomagala, a jedna susjeda iz ulaza mu je bacila plahtu dok ne dođe Hitna - rekla je za Jutarnji list stanarka zgrade ispred koje se odvio krvavi zločin.

Drugi susjed nam otkriva da je taj čovjek zapravo bio ranjen 10-ak metara od ulaza uz drvo gdje je prelazio travnjak, a u njega je pucao mladić s hudicom na glavi koji je bio na cesti 20-ak metara dalje bočno uz zgradu.

Hrabri policajci

- Ranjeni mladić došao je do ulaza krvav. Dok smo čekali Hitnu, pokušavao sam ga sa susjedom iz obližnje zgrade održati budnim, da ne padne u nesvijest. Glavom je kljucao, valjda zbog prevelikoga gubitka krvi. I mene je zaprepastio prizor. Ta susjeda je rekla da je prije pucnjave, na putu do kuće, uz rub zgrade vidjela mladića s hudicom, pognute glave, naslonjenog na klupu.

Bio joj je upečatljiv i čudan. Na kraju je izgleda baš on bio taj koji je uhićen. Ranjenom smo postavljali pitanja, no davao je konfuzne odgovore. Teško je povjerovati u njegovu tvrdnju da je slučajno ranjen. U njegovim smo očima vidjeli veliku dozu straha - rekao je stanar Čalogovićeve koji je ranjenog vidio prvi put, baš kao i većina susjeda s kojima smo porazgovarali.

Dvojica požrtvovnih policajaca koji su izvan službe vrhunski odradili posao i praktički riješili slučaj i prije nego što je događaj prijavljen na 192, o svojem pothvatu, nažalost, ne žele govoriti javno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:33