OPTUŽENI VARGA I CURIĆ

DETALJI USKOK-ove OPTUŽNICE U AFERI SMS Curić je Vargi dao brojeve mobitela premijera Plenkovića, Martine Dalić i šefa osiguranja državnog odvjetnika

 
Franjo Varga
 Emica Elveđi / CROPIX

Nakon gotovo petomjesečne istrage USKOK je podigao optužnicu protiv Franje Varge (37) iz Belišća i Blaža Curića (50) iz Zagreba koje tereti za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja i pomaganja u sprječavanju dokazivanja.

Također, za obojicu je od Županijskog suda u Osijeku zatraženo produljenje istražnog zatvora u kojem se nalaze od druge polovice rujna, kada su uhićeni, o čemu će se na Županijskom sudu u Osijeku odlučivati u utorak. Vargi se optužnicom stavlja na teret da je izrađivao lažnu SMS korespondenciju za potrebe suđenja Milanu Pernaru, Zdravku i Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću na Županijskom sudu u Osijeku, kojom se pokušalo diskreditirati bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, odnosno za postupak koji je protiv Ivice Todorića pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a u kojima su mete bili premijer Andrej Plenković i tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Curić, koji je inače kum potpredsjednika Sabora Milijana Brkića u tome mu je, smatraju u USKOK-u, pomagao tako da mu je dostavljao potrebne podatke u obliku telefonskih kontakata državnih i pravosudnih dužnosnika i drugih osoba te da mu je dojavio kako se nalazi pod mjerama praćenja. Konkretno, Curića se tereti da je Vargi dostavio i telefonske brojeve Plenkovića i M. Dalić, kao i telefonski broj šefa osiguranja tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Istražitelji USKOK-a pritom nisu povjerovali Varginu iskazu u kojem je tvrdio da mu je lažnu SMS korspondenciju predao sam Zdravko Mamić zamolivši ga da provjeri njezinu vjerodostojnost. Na prvom je ispitivanju porekao krivnju, ali je priznao kako ga je Curić upozorio da se nad njim vrši kriminalističko istraživanje. Curić se, inače, branio šutnjom.

Svastika

Kazao je da ga je s Mamićem spojio Tomislav Karamarko, a nakon što je Mamić ponudio 500.000 kuna onome tko otkrije osobu koja je iscrtala “svastiku” na Poljudu. Kako je Varga tvrdio da ima dokaze o počiniteljima koje je anonimno proslijedio ministrima unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i Vlahi Orepiću, koji na to nisu reagirali, odlučio je to predati Mamiću, a on mu je u veljači 2018. g. dao na ruke 500.000 kuna, od čega si je kupio kuću. Mamić mu je, ustvrdio je, dao i laptop i vanjski disk na kojem je bila SMS korespondencija koju će on poslije prezentirati na “presici”.

“Dao mi je to da provjerim vjerodostojnost korespondencije, ali ja te poruke nisam ni pročitao, već sam ih mailom proslijedio Zoranu Mamiću”, ispričao je Varga u istrazi, što je bilo u suprotnosti i s iskazima samog Mamića, kao i Brune Hotka, zaposlenika GNK Dinamo koji je bio Mamićev čovjek za vezu s Vargom. Mamić je u svom iskazu koji je dao u Međugorju potvrdio da ga je na Vargu uputio Karamarko davši mu njegov broj.

“Sastali smo se u hotelu Osijek i on mi je rekao da ima saznanja o tome tko je iscrtao ‘svastiku’, ali i da ima saznanja kako se u postupku koji se protiv mene vodi vrše pritisci da me se osudi. Rekao sam da će mu biti jako zahvalan ako mi može pomoći, a onda mi je drugom prilikom dao neku prepisku iz koje to bilo vidljivo”, rekao je Mamić, koji je potom USB koji mu je Varga dao predao svom odvjetniku Veljku Miljeviću, a ovaj 4. 6. 2018., na dan “presice” na kojoj je Mamić obznanio sadržaj komunikacije, to predao Cvitanu.

Nema Brkića

“Nisam od Varge tražio da provjerava vjerodostojnost sadržaja, jer mi je on tvrdio da je to vjerodostojno”, kazao je Mamić, dodavši da ga je Varga obavještavao o dokumentaciji vezano uz Cvitanovu komunikaciju sa sucima Vrhovnog suda, kao i da mu je slao drugu dokumentaciju u kojoj su se spominjala brojna zvučna imena i najviše državne institucije, ali da ga to nije zanimalo.

Varga je u svome iskazu rekao da se u kolovozu 2018. u Međugorju sastao s Mamićem, jer je “imao dokaze da je Mamića po nalogu Ranka Ostojića nezakonito prisluškivao Mario Bertina”. Rekao je i da ga je Mamić tražio da u e-mail sandučiće sudaca Vrhovnog suda ubacuje navodnu komunikaciju između tih sudaca i Cvitana kako bi ispalo da ovaj vrši pritisak na njih vezano uz žalbeni postupak na VSRH.

No, kazao je da to nije želio učiniti, nego da je od Mamića htio saznati koje suce VS-a on kontrolira. Rekao je da mu je Mamić spominjao Ranka s Vrhovnog suda kao osobu koja bi navodno trebala primiti mito. Inače, u istrazi je saslušan i Karamarko. Zanimljivo je, pak, da u optužnici nema iskaza Milijana Brkića.

Saslušan Todorić

Varga je istražiteljima rekao i da je upoznat s mailovima Martine Dalić. Kazao je i da ga je Ivica Todorić tražio da radi za njega, ali ga je odbio. Varga je u nekoliko navrata dopunjavao svoju obranu, ali je svaki put poricao sastavljanje lažne komunikacije, nego da ju je on samo sakupljao. Vezano uz poruke iz afere Agrokor istražiteljima je rekao da je na njih slučajno nabasao na jednom serveru dok je igrao igrice. No, istražitelji su saslušanjem Mamića i Hotka, kao i pregledom Varginih mobitela, laptopa..., došli do drugačijih saznanja iz kojih je bilo jasno da je upravo on sastavljao lažnu korepospondenciju te je prosljeđivao Mamiću, odnosno Todoriću.

U istrazi je saslušan i Todorić, koji je rekao da je u proljeće 2017. primio “raznu dokumentaciju koja se odnosila na nezakonito postupanje najviših dužnosnika vezano za Agrokor”, ali joj u početku nije pridavao značenje i smatrao ju je nevjerodostojnom. Međutim, kada je s vremenom vidio da su u medijima objavljene poruke M. Dalić oko pisanja lex Agorkor, tu je dokumentaciju dostavio odvjetnicima koji su je proslijedili DORH-u. Kako se ništa nije događalo, dokumentaciju je dostavio Ivanu Zvonimiru Čičku, predsjedniku HHO-a, koji ju je proslijedio predsjednici RH. Za Vargu je rekao da mu nije poznat niti je s njim ikada komunicirao.

PREPISKA CURIĆ - VARGA: “Sve briši, sve sa čega si radio, ama baš sve!”

USKOK Blaža Curića tereti i da je 20. rujna u 20.25 sati s tzv. radnog telefona dojavio Vargi da je pod tajnim policijskim mjerama i tražio ga da uništi kompromitirajuće podatke.

“Sve izbriši, apsolutno sve... izbriši i brojeve i poruke i apsolutno sve što imaš, apsolutno sve.”

Varga: “A tko je to?”

“Skužit ćeš, samo odgovaraj s da ili ne.... nema potpitanja...” - uzvratio mu je “nepoznati” pozivatelj dodajući da je onaj njegov broj ugašen i da se ne čuju do daljnjega.

Nakon što je veza prekinuta, Varga je odmah pokušao dobiti Blaža Curića na njegov redovni broj telefona. No, Curić se nije javljao.

Nešto kasnije, a prije nego što je Varga uhićen, komunicirao je s Curićem putem aplikacije Messenger. Istražitelji su te podatke našli u njihovim mobitelima.

Varga je najprije nazvao Curića koji se nije javio, a onda mu je poslao poruku.

“Šta je bilo?”

Curić odgovara: “Šta nisi razumio…”

“...sve briši i makni apsolutno sve s aparata, ama baš sve.”

Varga: “Zašto?”

Curić: “Stvarno te ne razumijem.”

Varga: “Maknuo sam sve.”

Curić: “Ako nije dovoljno, onda ne znam što još da ti kažem, samo očisti apsolutno sve … jesi maknuo sve, sve sa čega si radio.”

Varga odgovara da je sve maknuo.

Varga iste večeri piše i svojoj supruzi kako ga je “Blaž uplašio” i rekao mu da sve odmah obriše.

Ubrzo je uslijedila hitna policijska akcija uhićenja pa Varga nije uspio učiniti traženo. Nepoznati pozivatelj otkriven je nekoliko dana kasnije, nakon što je sam Varga u obrani spomenuto Blaža Curića. Istražitelji su ga detektirali i zbog toga što je u vrijeme pozivanja Varge sa sobom nosio svoj privatni mobitel, a videonadzor trgovačkog centra Supernova u Dubravi otkrio je i kako je nabavljena SIM kartica s brojem s kojega je upućen poziv Vargi.

Inače, u optužnici se navodi da je informatičkim vještačenjem utvrđeno da su sporne, “Mamićeve” i “Todorićeve” prepiske kreirane upravo na uređajima oduzetima od Franje Varge. Naime, osim samih prepiski, na raznim uređajima, računalu, mobilnim uređajima i iWatchu, pronađeni su dijelovi iz kojih proizlazi da ih je Varga kreirao, premještao - slao sam sebi s jednog uređaja na drugi te ih brisao. (Ž. Petrušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:54