PORUKA

DETONACIJA U ZAGREBU Otkrivamo tko je vlasnik kafića pred kojim je eksplodirala bomba i što je tijekom očevida pokušavao doznati od svojih konobara

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je 12. studenoga u pola bijela dana došlo do pucnjave u kafiću News Bar u zagrebačkoj Domagojevoj ulici, nepoznata osoba je danas oko 6.20 sati uz čemprese nedaleko od ulaza u lokal postavila neutvrđenu eksplozivnu napravu.

I dok je prvi incident još uvijek nerazriješen, a počinitelj slobodan, policija pokušava utvrditi sve u vezi s eksplozijom koja je uznemirila centar metropole. Silina eksplozije uništila je, osim kafića, nekoliko automobila te prozore na višim katovima i fasadu stambene zgrade, a materijalna šteta tek treba biti utvrđena. Dio akcije su “uhvatile” i snimke nadzornih kamera, no što se točno na njima vidi, pokazat će istraga.

- Eksplozija je bila glasna, a posljedice katastrofalne. U ulici je opsadno stanje. Zaprepašten sam. Netko je nešto postavio u prolazu uz čemprese pokraj mog News Bara. Šteta na kafiću je mala jer je razbijeno jedno staklo. No okolo je šteta velika. Srećom, nitko nije ozlijeđen - rekao nam je kratko Perica Milišić, vlasnik News Bara. Eksplozija je uslijedila desetak minuta prije službenog početka radnog vremena kafića, a kako smo saznali, tijekom očevida Milišić je pokušavao doznati zašto u lokalu kad je grunulo nije bilo zaposlenika.

- Zašto jutros nisi došao na posao? - navodno je Milišić pitao konobara koji je radio u kafiću u srijedu navečer, a koji je u kafić trebao doći danas u 6 sati. Prema pričanjima susjeda, prethodnu večer u lokalu su imali organizirani party s kojeg su gosti otišli taksijima oko 4 sata ujutro.

Susjedi iz Domagojeve danas su bili u potpunom šoku zbog eksplozije.

Pao s kreveta

- Doslovno sam iskočio s kreveta i pao na koljena kad je grunulo. Stakla su se počela tresti. Pogledao sam kroz prozor, a dolje je bio veliki oblak prašine. Prvo se ništa nije vidjelo. Upalio se čak i neki alarm na autu. Brzo je stigla policija, pojedini građani koji su išli na posao s nevjericom su gledali na razbijena stakla po zgradi. Ljut sam što se ovakve stvari događaju. News Bar je omiljeno mjesto mnogih roditelja koji tamo rano ujutro svrate na brzinsku kavicu dok djecu vode prema vrtiću. Pa moglo je biti žrtava jer se, eto, netko odlučio igrati pravde ili osvete prema nekome - rekao je jedan od stanara zgrade.

Prema riječima drugih susjeda, taj kafić često mijenja osoblje jer kažu da “vlasnik koji je uzeo zakup ne plaća konobare, ali ne plaća ni režije”. No te tvrdnje Milišić odrješito odbacuje.

Tulum do jutra

Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, istaknuo da je to “bio sukob u kafiću oko tuluma koji je trajao do kasno u noć”. Dodao je i da je “oko tog kafića već bilo problema”. Prve informacije koje su došle bile su da to “ima veze s krim-miljeom, ali to bi policija trebala utvrditi istragom”.

Kako smo neslužbeno doznali, Milišić je robijao kao politički zatvorenik pet godina. U ožujku ove godine kao predsjednik zagrebačkog ogranka Društva političkih zatvorenika bio je potpisnik pisma upućenog gradonačelniku Milanu Bandiću Gradskoj skupštini u kojem su “politički zatvorenici Titova režima” Ivan Zvonimir Čičak, Marko Grubišić, Anto Kovačević i Perica Milišić apelirali da se ukloni cvjetnjak od 88 žutih ruža kojima je ispisano “Tito”, a koji se nalazi u Domagojevoj ulici između kućnih brojeva 14 i 16.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:15