'BRAT ANDREJ'

DIGLI OPTUŽNICU PROTIV LAŽNOG SVEĆENIKA Vrijeđao konobara jer mu nije dao više piti pa prokleo policajce koji su ga priveli

 

Zbog prijetnji da će pobiti policajce koji su ga priveli jer je pijan na odmorištu autoceste radio probleme, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv Jandra Dalića (35), koji se policajcima, ali i tužiteljima predstavio kao svećenik-misionar.

Trojici dugoreških policajaca on je kazao da će ih, kada izađe iz pritvora progutati mrak, kao i da će ih sve pobiti. Tužiteljstvo traži za njega uvjetnih deset mjeseci zatvorske kazne i rok kušnje od tri godine. Ono što priču čini pomalo bizarnom jest činjenica da se okrivljeni sam došao požaliti policajcima povrijeđen jer ga konobari u lokalu nisu htjeli uslužiti naručenim pićem.

Nisu mu dali piti

Jandre kaže da je sve krenulo na šanku kafića na odmorištu Vukova Gorica 28. listopada prošle godine oko podneva, gdje je pio pivo. Tvrdi da ga odjednom konobar nije htio poslužiti. Uvrijeđen je razmišljao što napraviti, a sinulo mu je kada je vidio dvojicu policajaca u ophodnji pa im se odlučio požaliti na konobare. No, policija je, umjesto konobara, uhitila njega zbog remećenja javnog reda i mira i odvezla u postaju u Dugoj Resi.

Priznao je da je bio pijan, pa je mislio da će ga odvesti u sobu za triježnjenje, ali umjesto toga oni su s njima htjeli razgovarati što ga je, naglašava, uznemirilo, pa je zato i kazao uvredljive riječi. No, tvrdi, nije tada nikome prijetio, niti mu je namjera bilo koga ubiti.

- Samo sam se htio odmoriti, a oni mi to nisu dopustili - branio se Jandre.

Crkva se ogradila

Svjedočenje oštećenih policajaca bilo je ponešto drukčije, ali međusobno suglasno. Oni su službenom “maricom” bili u ophodnji na odmorištu te im je prišla muška osoba i požalila se da mu konobari ne daju piti. Nakon toga prišao im je i konobar koji je kazao kako ga je gost izvrijeđao te da je remetio javni red i mir. Tada je shvatio da je gost pod utjecajem alkohola. Nije želio dati na uvid svoje dokumente, pa su ga posjeli u vozilo. To ga je posebno pogodilo.

- J... vam mater, mene ste priveli - počeo je urlati.

Odvezli su ga u postaju i obavili obavijesni razgovor nakon čega je uhićen. Tu je isto reagirao nervozno.

- Smradovi policijski, j... vam mater, glupi ste k’o k... - vikao je dalje.

Smjestili su ga u ćeliju i fizički pregledali te im je u tom trenutku zaprijetio ubojstvom: pojest će vas mrak. Ostavili su ga u ćeliji, ali su ga nadzirali videokamerama. Bacao je plastičnu bocu prema kameri i nogom udarao u metalna vrata. Kada su ga upozorili da to ne radi, rekao im je: “Pobit ću vas sve kad izađem!”

- Bio je izrazito agresivan, gotovo maničnog ponašanja i nije nam bilo svejedno čuti ovakve riječi, jer je osumnjičenik od ranije poznat kao problematična osoba, pa nismo sigurni što je sve kadar učiniti - suglasni su policajci, a osim prijetnji i uvreda, kažu, čak ih je i “prokleo” rekavši im “da ne znaju što znači kada ih svećenik prokune”. Inače, izmjerili su mu koncentraciju od 1,57 promila alkohola u krvi.

Jandre Dalić posljednjih deset godina u bijelom redovničkom habitu kao “Brat Andrej” blagoslivlja i uzima milodare po Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama. Njegov je problem što se od njega i njegovih aktivnosti javno ogradila crkva tvrdeći da nema njihov mandat za javna navještenja, da nije svećenik ni fratar niti predstavnik svećeničkog reda Katoličke crkve.

Inače, Dalića kao “crkvenog mandatara” koji sve radi na svoju ruku, nije teško uočiti. Njegovo mjesto “rada” je osobni improvizirani štand kraj kojega polaže ljudima ruke na glavu i besplatno “blagoslivlja”. Dok je bio gvardijan samostana sv. Frane u Zadru, fra Drago Ljevar među prvima je pokrenuo hajku protiv Dalića. A franjevci Male braće iz Dubrovnika, koji su također odaslali apel za oprez pred lažnim redovnikom, naglasili su svojedobno kako je Dalić u prošlosti bezuspješno pokušavao biti član nekoliko redovničkih zajednica i da se svako malo u Dubrovniku pojavi u habitima različitih boja.

Čovjek kojeg je prevario brat Andrej: 'Lagao je mojoj supruzi da je svećenik, isusovac i egzorcist'

Zbog toga što ih je nasamario lažni svećenik Jandre Dalić još 2014. godine, prošle godine na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen je jedan bračni par u kojem se probudio gnjev pa su “bratu Andreju” ukrali ruksak sa 160 eura, zlatnim kaležom, srebrnim prstenom i mobitelima. No tu se supružnici nisu zaustavili već su Dalića iz kuće “ispratili” udarcem nogom u stražnjicu i uz prijetnje smrću te masakriranjem ako ga vide u metropoli.

- Dalić je prevarant koji je mojoj supruzi lagao da je svećenik, isusovac, agent iz Vatikana, egzorcist. Punio joj je glavu time, a njezinoj obitelji obećavao duhovno iscjeljenje. Punac i punica su ga mjesecima hranili i davali mu novac. Žena mi se nakon 10 godina veze počela čudno ponašati i izbacila me iz stana. Bila je pod Jandrinim utjecajem. Nisam to više mogao gledati, pa sam dogovorio sa ženom da Jandru dovedemo u stan. Pozvao sam i svoja tri prijatelja jer sam se bojao da će doći naoružan. Nisam mu prijetio nego sam njegove stvari stavio u plahtu. Pregledao sam mu dokumente i vratio mu putovnicu. ‘Puknuo’ sam ga nekoliko puta, a kada sam vidio da mu teče krv, stao sam. Od 100 eura koje je imao, uzeo sam mu 30 eura. Cilj mi nije bio pokrasti ga već da prestane s varanjem - pravdao se muškarac koji je zajedno sa suprugom osuđen na uvjetnih godinu dana zatvora.

H. K. J.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:56