NEPOZNATI POČINITELJ

DIVLJAŠTVO KOD SISKA Iz zračne puške ustrijelio bijelu rodu, strogo zaštićenu životinjsku vrstu... Zbog težine ozljeda morala je biti eutanazirana

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.07.2018. u 13:19

Cigoc (Lonjsko polje), 180712.
U ZOO vrtu u Zagrebu su se prije cetiri mjeseca izlegle cetiri rode koje su danas pustene u prirodu na podrucju Lonjskog polja. Zooloski vrt ovime nastavlja tradiciju pustanja u prirodu mladunaca bijele rode. U Lonjsko polje rode izlegnute u Vrtu pustaju se vec sedam godina. Do sada je tamo svoj novi dom pronaslo 20 mladih roda. Bijela roda je zakonom zasticena vrsta, a u Lonjskom polju zivi cak trecina nacionalne populacije bijelih roda.
Na slici: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Ilustracija

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije obavijestila je policiju da je  još 17. lipnja u Sunji nepoznati počinitelj iz zračne puške ustrijelio bijelu rodu, inače strogo zaštićenu životinjsku vrstu, koja je zbog težine ozljeda eutanazirana.

Protiv počinitelja će Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku biti podnesena prijava zbog kaznenog djela Uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Inače, rode na području Posavine žive mirno uz mještane i njihova domaćinstva i godinama nije zabilježen sličan slučaj.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo