IGOR TUĐMAN

DIVLJI PRANEĆAK PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA OSUĐEN NA 10 MJESECI ZATVORA Iza njega su tri braka, novčani problemi i hrpa sr***

 Facebook

Igor Tuđman (37), pranećak pokojnog prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, više od desetljeća na različite se načine pokušavao probiti u glazbenim vodama turbofolka te u filmskom svijetu. Snimio je i vlastiti pornić, ali očekivani je uspjeh izostao.

Kontroverzni član loze Tuđmanovih, inače kemijski tehničar po struci, snove je neuspješno pokušavao ostvariti čineći kaznena djela zbog kojih je završavao i na međunarodnim tjeralicama. Proveo je više od dvije godine u srpskom zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a u Lijepoj našoj iza sebe ima pet pravomoćnih presuda izrečenih na sudovima od Zagreba i Zaprešića sve do Paga zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, posjedovanja amfetamina, prijetnji smrću te uništenja tuđe stvari i nepovredivosti doma.

Šesta po redu presuda “pala” je prošli tjedan na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu gdje je zbog podvođenja 18-godišnje Slovenke sa sisačkom adresom, Igor Tuđman nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. No zagrebačkog suda nije vidio, sudilo mu se u odsutnosti. Našim tijelima gonjenja postao je nedostupan unatoč činjenici što, ako je suditi prema njegovim objavama na društvenim mrežama i na YouTube kanalu, uživa na francuskoj rivijeri “kao novi, bolji čovjek koji je već platio zatvorom svoje greške iz prošlosti”.

Vatreni oglasi

Njegovo zadnje kriminalno djelo zbog kojeg je nedavno osuđen, “zakuhao” je na portalu za upoznavanje Smokvica gdje je za svoju 18-godišnju prijateljicu Ninu dao uz svoj broj mobitela vatrene oglase pod nadimkom Malena 20202: “Večeras te želim ako si ozbiljan”, “Netko danas u Zadru neka mi se javi, ali samo galantanost molim.” Nije ni slutio, međutim, da će se na oglas, u moru muškaraca, javiti i policajac na zadatku, koji će potom netom punoljetnoj prostitutki, platiti dogovoreni seks sa 800 obilježenih kuna.

Okolnosti koje su Igora i Ninu “natjerale” da prijateljuju od ožujka do srpnja 2010. godine, sve dok nisu uhićeni, oboje su detaljno ispričali policajcima, a potom i istražnom sucu. Za razliku od Nine, Igor je objeručke umanjivao svoju odgovornost.

- Ninu sam upoznao preko zajedničke frendice. Sama mi je rekla da se bavi prostitucijom i da joj plaćaju za to. Frend me pitao znam li kakvu curu za seks pa sam ih povezao, no nisam tražio nikakvu naknadu niti sam je dobio. Ali Nina se svaki put sama ponudila i dala mi po 300 kuna. S obzirom na to da u to vrijeme nisam imao automobil, tramvajem sam s njom odlazio do adresa na kojima je pružala seksualne usluge.

Čekao sam je, a ona bi mi plaćala za pratnju i zaštitu od 300 do 350 kuna. Onda je nekoliko mjeseci nisam čuo, sve dok me u srpnju 2010. nazvala i rekla da ide na more raditi i da mogu s njom. Iznajmio sam BMW i dao 1200 kuna pologa. Krenuli smo na put, ali smo prvo otišli u Pag gdje sam imao posla na Općinskom sudu - pričao je Igor Tuđman u srpnju 2010. nakon što je upao u policijsku klopku u trajektnoj luci u Zadru. Nakon Paga otišli su za Zadar, a broj oglašen na Smokvici zvonio je kao lud.

‘Žao mi je i kajem se’

Priča njegove “radnice” Nine, koja je tada tvrdila da joj je namjestio gotovo 30 klijenata, znatno je drukčija. U seksualne vode upustila se zbog teške financijske situacije u kući zbog koje joj nije bilo teško često putovati za Zagreb iz Siska, po dodatnu zaradu. Osim od prostitucije, novac je zarađivala i kao plesačica po zagrebačkim diskotekama.

- Igora sam upoznala preko prijatelja i rekao mi je da mi može naći posao na moru, pronalaziti klijente, odvoditi ih do njih, pružati fizičku zaštitu uz 50 posto provizije. Kako nije imao automobil, nakon posla me pratio na Autobusni kolodvor u Zagrebu odakle sam putovala autobusom za Sisak. Organizirao mi je dva do tri susreta mjesečno i u svome stanu. Pretpostavljam da je od ožujka do srpnja organizirao 30-ak susreta. A 3. srpnja mi se javio da nam je osigurao posao na moru. Krenuli smo tri dana poslije na Jadran. Dao mi je mobitel koji je oglasio na Smokvici, a ja sam trebala dogovarati kontakte koji su dolazili od Pule, Rijeke i Paga do Zadra i dalje.

U Zadru sam od zarađenih 500 kuna njemu dala 400 da pokrije troškove benzina. Potom sam se našla s jednim muškarcem u trajektnom pristaništu. Ušla sam u njegov automobil i odmah tražila 800 kuna. Izbrojao ih je i dao, te krenuo prema svome stanu – opisivala je 18-godišnja djevojka istražnom sucu, dodajući da su nakon pet minuta vožnje stigli na jedno parkiralište puno policije. Vozač joj se legitimirao policijskom značkom, nakon čega je odvedena u postaju.

Fiktivna prijava

Na upit istražnog suca je li poslovna suradnja s Igorom bila zadovoljavajuća, djevojka je otvorila dušu kao iz topa: “Ne baš, nisam bila zadovoljna. Osim što je tražio da mu isplatim cjelokupno naplaćene iznose za prve seksualne susrete na moru, i onog dana, pred polazak na more, dok sam pružala usluge u njegovom stanu, zadržao je svih 1400 zarađenih kuna rekavši da mu to pripada za troškove puta. Koliko je on zaradio ukupno? Ne znam, ali svakako više nego ja!”.

Ne bi li se Igora konačno posjelo na optuženičku klupu zbog tog podvođenja na snazi su bile tjeralice i europski uhidbeni nalog. Na adresi u Zagrebu koju je naznačio kao mjesto boravka i prebivališta bio je fiktivno prijavljen, a to je policajcima tijekom terenske provjere rekla Igorova polusestra s kojom nije u dobrim odnosima. Svaki pokušaj da mu se uđe u trag bio je uzaludan. Na kraju, s obzirom na izrečenu uvjetnu kaznu, sve te mjere su povučene pa sad Igor Tuđman u Hrvatsku može slobodno ući bez straha od policijskih lisica.

Inače, ni kao lice s tjeralice Tuđman nije prestajao živjeti u maniri jet seta. Iza njega su, kako kaže, “tri braka, novčani problemi i hrpa sranja”.

- Prvi put sam se oženio zbog želje majke, a ne iz ljubavi jer mi je majka bila bolesna, a htio sam da vidi moju djecu i da joj ispunim tu želju. Za drugi brak sam mislio da će biti ok, ali nije, a treći brak je bio prebrz. Da, putovao sam svijetom. Jesam li bježao ili je to bila strast? Pa svi bježe negdje, ali putovanja su moja strast. Moja obitelj je dobra obitelj, ali ja sam bio problematičan kao mlad. Radio sam sranja. Novac je vrag. Kad ga imaš, nemaš ograničenja i teško se kontrolirati, a novac samo odlazi. Jesam li sad dobar?

Trudim se biti. Nije lako. Moj cilj je osvojiti svijet. Imam energije i ne odustajem lako. A moja prošlost je zapravo dobar život s puno grešaka. Nisam u ono vrijeme razmišljao o posljedicama. Živio sam u drugom svijetu kao sasvim druga osoba. Za svoje greške sam platio cijenu. Sad sam čist u svome srcu - ispričao je Tuđman u jednom intervjuu prošle godine, uvjeravajući sve redom da je “sada konačno na pravome putu”.

A dok je bio na krivom putu, jedno od kaznenih djela počinio je u duetu sa svojom tadašnjom partnericom, a i tome je prethodilo poznanstvo preko Smokvice. Dogovorili su seks u troje s jednim vremešnim Beograđaninom. Otišli su u njegov stan i nešto mu usuli u alkohol. Omamili su ga i ukrali mu laptop, mobitel, novac i ključeve džipa kojim su krenuli prema hrvatskoj granici. No nisu uspjeli stići dalje od Sombora...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:27