MONSTRUM S PAGA

Djecu je bacao s balkona smanjeno ubrojiv, pa će mu i kazna biti manja?

Njegova djeca fizički se dobro oporavljaju, ali osjećaju psihičke posljedice i osjećat će ih još dugo jer im je netko tko bi ih trebao zaštititi ugrozio život
 Luka Gerlanc / CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo jučer je predalo optužnicu Županijskom sudu u Zadru protiv 54-godišnjeg oca koji je 28. veljače svoje četvero djece bacio s prvog kata kuće na Pagu.

Majka ima odvjetnika

- Optužen je za kazneno djelo četverostrukog pokušaja ubojstva, u kvalificiranom obliku jer je riječ o djeci. Paralelno je za ponedjeljak u 13 sati zakazano ročište za produljenje istražnog zatvora osumnjičeniku – kazao je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

Djeca se nakon izlaska iz bolnice nalaze s majkom nalaze u jednoj sigurnoj kući na području središnje Hrvatske i fizički se dobro oporavljaju.

Što se pak tiče njihovog psihičkog zdravlja, djeca osjećaju psihičke posljedice i vjerojatno će ih još dugo osjećati jer ih je netko, od koga očekuju zaštitu, životno ugrozio i izložio velikom stresu.

- Djeca imaju svu potrebnu psihološku podršku i pomoć. Koliko je meni poznato, Centar za socijalnu skrb nije imenovao posebnog čovjeka za njihov nadzor, ali su djeca i majka konstantno pod stručnim nadzorom, tako da dobivaju svu potrebnu pomoć – rekao nam je odvjetnik Boris Grbić.

Majka djece, kao oštećenica u postupku, također je angažirala odvjetnika koji će je zastupati pred sudom.

Uskoro na operaciji

Osumnjičeni otac još se nalazi u pritvorskoj bolnici u Zagrebu, a na ročištu za produljenjem istražnog zatvora, u ponedjeljak u 13 sati, sudjelovat će putem videolinka.

Visković je rekao da kod ovakvog oblika teškog kaznenog djela osumnjičenik može dobiti maksimalnu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina, no kako se radi o stjecaja više djela, kazna može iznositi 50 godina.

Hoće li monstruozni otac i dobiti toliku kaznu, ovisi o odluci raspravnog vijeća, no sigurno je da će ulogu pri odmjeravanju kazne imati i činjenica da je 54-godišnjak prilikom počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv jer, kako neslužbeno doznajemo, već dulje vrijeme boluje od psihičkih bolesti.

- Nije mi poznato da je otac liječen od nekih psihičkih poremećaja ili bolesti. Provedena vještačenja su pokazala da je tijekom počinjenja djela bio ubrojiv, kao i tijekom istrage, što znači da nema prepreke za vođenje kaznenog postupka protiv njega - komentirao je odvjetnik djece Grbić.

Kako neslužbeno doznajemo, osumnjičenik bi uskoro trebao biti podvrgnut zahtjevnom operativnom zahvatu, što bi moglo i utjecati na datum početka suđenja.

Postupak će zbog djece biti tajan

Boris Grbić, odvjetnik iz ureda Korljan & partneri, kojeg je sud po službenoj dužnosti odredio za zastupanje prava djece u postupku, kaže da će sudski postupak sigurno biti tajan jer se radi o teškom kaznenom djelu na štetu malodobne djece.

- Odvjetništvo zastupa optužnicu i progoni počinitelja, a žrtva, kao sudionik, ima pravo na posebnu pravnu zaštitu, kao oštećenici.

Istraga je bila tajna, a zatvoren za javnost bit će i cijeli sudski postupak zbog interesa žrtava, odnosno malodobne djece. Angažiran sam od strane suda prije više od dva mjeseca da štitim interese djece i zaštitim njihovu privatnost. Namjera mi je to dosljedno provesti – kazao nam je odvjetnik Boris Grbić. (I. N.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:25