POLICIJA: OZLIJEDILA SE SAMA

DJEVOJKA IZ PULE OPTUŽUJE POLICAJCE ZA PREMLAĆIVANJE 'Bila sam pijana, bacala se po marici, ali u izvještaju nije spomenuto nešto jako bitno'

 
 JUtasrnji list

Pulska policija privela je 16. studenoga u 3 ujutro 18-godišnjakinju koja je, prema Policijskoj upravi istarskoj, na raskrižju Laginjine i Anticove ulice "na naročito drzak način narušavala javni red mir bacajući prometne znakove." Tijekom policijske obrade, djevojka je zadobila ozlijede - hematome na oba oka i na području bjeloočnice, za koje tvrdi da joj ih je nanio policajac u postaji, i to dok je bila vezana.

Policija, pak, tvrdi da se ozlijedila sama, bacajući se o bočne strane policijskog vozila, takozvane marice, i po podu, radi čega ju je, kažu u PU istarskoj, "policijski službenik držao rukama, odnosno primijenio je nad njom tjelesnu snagu da bi ju spriječio u samoozljeđivanju".
Incident se dogodio u samom centru Pule, kod kazališta, odnosno kioska koji radi 24 sata, gdje je 18-godišnjakinja u alkoholiziranom stanju pravila nered, što ona sama ne negira.

"Kada ju je redar upozorio na ponašanje, djevojka ga je počela vrijeđati te je u Laginjinoj ulici srušila metalnu ogradu. Redar ju je tada ponovno upozorio na ponašanje, no djevojka je nastavila vikati i pljuvati po podu, unoseći se redaru u lice. Budući da su tada naišli policijski službenici, redar je zatražio njihovu pomoć. Policijski službenici zatražili su djevojku osobnu iskaznicu, no ona je tada počela negodovati, bacajući sa sebe odjeću i stvari. Pritom je vrijeđala policijske službenike te se niti nakon izdanih upozorenja da prestane s narušavanjem javnog reda nije smirila. Iz navedenog razloga policijski službenici su je bez uporabe sredstava prisile uhitili i smjestili u policijsko vozilo", kažu u Policijskoj postaju istarskoj.

Jutarnji list

U policiji ističu da je djevojka i u postaju nastavila s vrijeđanjem te da je "odbijala suradnju, odnosno odbila je alkotestiranje i uklanjanje nakita prije smještaja u prostorije za zadržavanje."

"U jednom trenutku počela je glavom udarati o stol i ormar, odgurnula je nogom stolicu i nastavila vikati i vrijeđati policijske službenike raznim pogrdnim riječima. Kako bi spriječili njeno daljnje samoozljeđivanje, policijski službenici stavili su joj sredstva za vezivanje i smjestili je u prostoriju za zadržavanje, gdje je ona nastavila vikati. Policijski službenici su u međuvremenu pozvali hitnu medicinsku pomoć, čiji su djelatnici pregledali djevojku i konstatirali kako je agresivna, no da je sposobna za boravak u prostoriji za zadržavanje te da nema potrebe za njenom hospitalizacijom", kažu u PU istarskoj, navodeći da, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 18-godišnjakinju sumnjiče da je počinila kazneno djelo prijetnja.

Međutim, odvjetnica Marija Budimir, koja zastupa 18-godišnjakinju, ispričala nam je da je, prema njezinoj klijentici, policijska verzija događaja sa samoozljeđivanjem u čista laž.

- Djevojka je dovedena u policijsku postaju i bila je vezana lisicama. Tada je, doista, u alkoholiziranom stanju vrijeđala policijskog službenika. On ju je na to više puta udario šakom u glavu te srušio na tlo. Iduće jutro, u 11 sati, izvedena je pred sutkinju koja joj je, zbog prekršaja narušavanja javnog reda i mira, izrekla kaznu od 15 dana zatvora uvjetno. No, unatoč zabrani zadržavanja, s obzirom da je kazna bila uvjetna, zadržana je u zatvoru do 20. studenoga, pet dana. Tada je, pak, prilikom puštanja, odmah ponovo uhićena u samom zatvoru i privedena u Policijsku postaju Pula radi obrade. Uhitili su je zbog prijetnji policijskom službeniku. Zadržana je još jedan dan u policijskom pritvoru te je idući dan dovedena pred državnog odvjetnika i puštena, uz kaznenu prijavu - ispričala nam je odvjetnica Budimir.

JUtasrnji list

Odvjetnica kaže da ju je djevojkin otac angažirao 20. studenoga, nakon što je puštena iz pritvora da bi odmah potom bila uhićena. Tada su i snimljene fotografije njezinog lica na kojima su jasno vidljivi hematomi ispod očiju i krvave bjeloočnice, a za koje policija tvrdi da su nastale samoozljeđivanjem.

- U noći kada je bila privedena, oko 4.30, policija je zvala hitnu medicinsku pomoć, očito da bi se "pokrili". Djevojka je, po mojoj procjeni, visoka možda metar i šezdeset, a ima najviše 50 kilograma. Kada joj je skinuo lisice, ona je, u alkoholiziranom stanju, doista svašta rekla policajcu. To je policajac koji je visok 1.85 - 190 metara i ima 85 - 90 kilograma. Koliko je vjerojatno da je osjetio da mu je život ugrožen od sitne alkoholizirane 18-godišnjakinje? - kaže Marija Budimir.

Prema službenoj verziji Policijske uprave istarske, "radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 18-godišnjakinji je rješenjem nadležnog suda određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od pet dana, a po isteku zadržavanja nad njom je provedeno kriminalističko istraživanje te je 20. studenoga u večernjim satima privedena u pritvorsku jedinicu PU istarske." U policijskom priopćenju, koje je objavljeno u četvrtak, ne navodi se uvjetna kazna koju spominje odvjetnica Budimir.

U PU istarskoj navode da je prilikom liječničkog pregleda 18-godišnjakinja i dalje vrijeđala policijske službenike, a kada joj je jedan policijski službenik skidao sredstva za vezivanje, djevojka mu je zaprijetila kako će ga usmrtiti.

Razgovarali smo i s djevojkom (identitet poznat redakciji) koja priznaje sve za što ju policija tereti, no tvrdi da ju je policajac udarao šakom u glavu, što se ne spominje u policijskom priopćenju.

- Da, istina je, bila sam mrtva pijana, bacala sam se po marici, ali od toga sigurno nisam zaradila šljive pod očima. Ne sjećam se točno što sam mu rekla, ali vjerojatno je istina i da sam mu prijetila, kao i da sam divljala u postaji. Ali, točno se sjećam kako me je udarao šakom u glavu, unosio mi se u lice, podsmjehivao se. Bila sam vezana rukama, s rukama na leđima, prvi me je udarac oborio na pod, a tada me udario još četiri puta. Sutkinja me je pitala što mi je to pod očima, rekla sam joj da sam to zaslužila, samo da me pusti doma. Ali, nisu me pustili, nego su me strpali u istražni zatvor još na pet dana, i onda odmah uhitili pa sam provela još jednu noć u policijskoj postaji - ispričala nam je 18-godišnjakinja.

Odvjetnica Budimir kaže da je, kao zastupnica 18-godišnjakinje, Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv policijskog službenika za kojeg tvrdi da ju je lupao šakom u glavu. Ističe da su ga prijavili zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda u pokušaju te krivotvorenja službene isprave u kojoj su navedene neistine.

U PU istarskoj kažu da je, kao što je vidljivo iz opisa događaja, policija pozvala hitnu medicinsku pomoć te je utvrđeno da 18-godišnjakinju nije potrebno hospitalizirati. Što se tiče ozljeda, tvrde u PU istarskoj, utvrđeno je da djevojka ima lakše ozlijede.

"Na temelju provedenog postupka utvrđeno je kako je uporaba sredstava prisile bila opravdana i zakonita te nisu utvrđeni propusti u postupanju policijskih službenika. U srijedu, 20. studenoga, policija je zaprimila pritužbu odvjetnice koja zastupa 18-godišnjakinju te će djelatnici za zakonitost postupanja ispitati sve navode koje je 18-godišnjakinja iznijela", rekli su u PU istarskoj.

Djevojkin otac kazao nam je da je zgrožen postupanjem policije te pokušajem da se to zataška.

- Ona je pankerica, buntovna, jezičava, ali sve to nije razlog da ju se udara šakom u glavu, vezanu, na podu - rekao je.

- Smatram da je nedopustivo da se policija tako ponaša, mi nismo njihovi robovi! Mogli su me staviti na triježnjenje preko noći, da nisam bila pijana, sigurno mu ne bih sve to rekla - kazala nam je 18-godišnjakinja iz Pule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:00