BRANI SE SA SLOBODE

DNK ANALIZOM POTVRĐENI TRAGOVI MLADIĆA IZ KAŠTELA NA DONJEM RUBLJU DJEVOJKE Australka ga prijavila za silovanje, on tvrdi da je odnos bio dobrovoljan

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Nakon ispitivanja pred sucem istrage 27-godišnjak iz Kaštela je pušten da se brani sa slobode u nastavku postupka za silovanje 20-godišnje Australke, piše Slobodna Dalmacija. Uhićen je na temelju nalaza DNK koji se poklopio s onim izoliranim s donjeg rublja djevojke koja ga je prijavila početkom listopada prošle godine.

U svojoj obrani mladić je rekao da su imali odnos, ali i da je bio dobrovoljan. Australka se tek treba ispitati putem međunarodne pravne pomoći što će odužiti postupak te je to jedan od razloga da mladiću nije određen istražni zatvor.

Prema do sada prikupljenim podacima, njih dvoje su proveli zajedno tu večer družeći se i pijući na kaštelanskoj rivi. Nakon toga su otišli na turistički brod u njenu kabinu. Ona je ujutro nakon buđenja došla u policiju i prijavila da je silovao mladić. Kako nije točno znala njegov identitet nisu ga odmah našli.

Napravili su očevid u kabini i uzeli briseve s nje i odjeće joj pa tako i s donjeg rublja. Državljanka Australije nije na sebi imala vidljive ozljede. Pokrenuta je istraga protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela spolnog odnosa bez pristanka. Snimke kamera koje je policija uspjela nabaviti nisu im pomogle pri pronalasku počinitelja. Nije bilo ni svjedoka koji su išta vidjeli ili čuli.

Nakon pet mjeseci došao je nalaz iz Centra u Zagrebu da su iz biološkog uzorka s donjeg rublja uspjeli izolirati DNK. Nađeni profil se poklapao s jednim koji su već imali u bazi podataka. Kako je 27-godišnjak iz Kaštela otprije prijavljivan zbog krađa, njegov DNK je bio pohranjen u bazu počinitelja kaznenih djela. Na temelju toga su utvrdili identitet osumnjičenog i uhitili ga.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja priveden je uz kaznenu prijavu zbog silovanja jer je kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka u međuvremenu izbrisano iz zakona. U obrani na državnom odvjetništvu je negirao da je bilo prisile na spolni odnos, a kazao je kako su oboje pili alkohol te večeri.

U nastavku postupka je ključno uzeti iskaz Australke jer ovaj koji je do sada dala nema pravnu snagu u nastavku postupka pošto nije iznijet pred braniteljem osumnjičenoga, koji bi imao pravo postavljati pitanja. Kako je otišla iz Hrvatske njen iskaz će se pribaviti uobičajenim načinima kada su u pitanju strani državljani.

U pravilu samo dobivanje izjave traje najmanje pola godine što će odužiti postupak. Upravo stoga je sudac istrage ocijenio kako određivanje istražnog zatvora nije nužno, iako ga je tužiteljstvo tražilo zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:37