KAZNA

Dobio sedam godina jer je pijan pokušao ubiti gluhonijemu ženu

    AUTOR:
    • Mario Pušić

  • OBJAVLJENO:
  • 15.10.2019. u 23:37

Robert Fajt / CROPIX

Gospićanin Zdravko Tomaš (63) na Županijskom sudu u Karlovcu nepravomoćno je proglašen krivim i osuđen na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubojstva nevjenčane supruge Mande Trubić.

Ženu koja boluje od epilepsije, bolesti kralježnice, psihoorganskog sindroma, te je uz sve to i gluhonijema i ne razumije znakovni jezik, zbog čega je ovisna o pomoći i njezi druge osobe, on je 2. siječnja prošle godine bez povoda napao nožem. Braneći se, ona je uspjela lijevom rukom uhvatiti oštricu 12 cm dugog hladnog oružja te tako ublažiti snagu zamaha. Život si je spasila bijegom iz stana u Gospiću koji je s nasilnikom dijelila 16 godina.

On je sa 2,59 promila alkohola u krvi otišao spavati, a takvoga ga je zatekla policiji i uhitila. Optuženik je izjavio pred Sudskim vijećem da se ne osjeća krivim, ali nije želio iznositi obranu, već se branio šutnjom.

Sud je pokušao ispitati svjedokinju Mandu Trubić uz pomoć tumača za znakovni jezik, ali u tome nije uspio jer je ona samo odmahivala rukom i klimala glavom. Predala je sudu komad papira na kojem je napisla “da je bolesna, a da od njega godinama ima samo nasilje”.

Sutkinja je obrazlažući presudu ustvrdila kako ranije kazne nisu u dovoljnoj mjeri utjecale na optuženika te je nastavio s obiteljskim nasiljem sve do posljednjeg događaja za koje nije iskazao žaljenje u dovoljnoj mjeri.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo