ODVEDEN U REMETINEC

DOLAČKI NA SUDU‘Pa zar bih nakon 28 godinapolicijskog staža to napravio’;USKOK 'Ovo su tri ključnadokaza da je kriv'

Zagreb, 220416.U petak ujutro, u sklopu istrage vezane uz spektakularnu pljacku sjedista MUP-a u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, policija je pretrazila obiteljsku kucu Zeljka Dolackog, suspendiranog nacelnika Sektora kriminalisticke policije.Nakon pretresa odveden je u policijske prostorijeNa fotografiji: privodjenje Zeljka Dolackog.Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
 Zeljko Puhovski / CROPIX / CROPIX

Željko Dolački, suspendirani voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, odveden je u Remetinec, gdje će u istražnom zatvoru provesti 30 dana. Odredila mu je to nakon jučerašnjeg ročišta Erna Dražančić, sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda, prihvaćajući argumente Uskoka da bi bivši načelnik boravkom na slobodi mogao utjecati na 30-ak svjedoka koje treba ispitati.

Uskok tvrdi da je Dolački od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. “koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada PU zagrebačke, iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio, te za sebe pribavio imovinsku korist od ukupno 639.300,00 kuna, 286.060 eura, 100 švicarskih franaka, 300 juana i 2,04 kilograma zlata”. Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, apoeni novčanica koji su bili u sefu bili su popisani i jedna od novčanica s popisa navodno se pojavila prilikom plaćanja koje se dovodi u vezu s Dolačkim.

Odvjetnici se protivili

Da bi sve to prikrio, Dolački je, tvrdi se u rješenju o provođenju istrage, 3. travnja navodno “inscenirao provalnu krađu u prostoriju PU zagrebačke u kojoj su navedeni iznosi novca i zlato trebali biti pohranjeni”.

Dolački je noć s petka na subotu, koju je prvi put kao policajac proveo “iza rešetaka” u samačkoj ćeliji na Oranicama, proveo mirno. Čvrsto je spavao, mirno dočekao subotnje jutro i spremio se da ga odvezu na ročište na sud na Zrinjevcu, gdje se prvi put našao u ulozi okrivljenika. Mirno je slušao argumente Slobodana Šašića, zamjenika ravnatelja Uskoka, za određivanje pritvora, te svoje branitelje, odvjetnike Veljka i Gordanu Miljević, koji su se tome žestoko protivili.

Pred kraj ročišta zadrhtala mu je donja vilica kad je rekao: “Pa zar bih ja nakon 28 godina policijskog staža to napravio?” No, USKOK tvrdi da ima tri dokaza za koja smatra da, iako novcu i zlatu nema ni traga, terete Dolačkog. Prvi je činjenica da je, otkad je u studenome 2012. preuzeo rukovodeću ulogu u Službi organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, on jedini imao ključ teškog metalnog sefa u kojem su bili pohranjeni novac i zlato koji su nestali u noći s 3. na 4. travnja.

Otključana brava

Drugi krunski dokaz je vještački nalaz prema kojem je blagajna prepiljena novom ručnom pilom, a koju je, kako tvrdi Uskok, Dolački kupio 26. ožujka u Bauhausu u Buzinu i za to Uskok posjeduje račun. Dolački ne osporava da je dvaput kupovao u tom Bauhausu, ali uskrsnu svjetiljku i škare za živicu, no obrana tvrdi da nema broja računa i specifikacije. Provjereni su i drugi centri. Prema tvrdnjama Uskoka, ključni argument su zaključci očevida prema kojemu je sef već bio otvoren kada je bio pilan. Međutim, kako smo doznali, vještaci su na temelju tragova zaključili da je brava sefa bila otključana kad je bila pilana, pa proizlazi da je provalnik pilio otključani sef. Dolački je bio i na detektoru laži, tvrdio je da je prošao detektor i da nije reagirao na kritična pitanja, no Uskok smatra da to baš i nije tako.

Obrat u istrazi

U početku je Uskok bio predložio 50 svjedoka, njegovih podređenih i nadređenih, na koje bi prema tvrdnjama tužiteljstva mogao utjecati. Njegovi branitelji su se tome protivili, a odvjetnici Veljko i Gordana Miljević tvrde da nema nijednog dokaza koji se njihovu branjeniku stavlja na teret.

- Još u subotu se govorilo da je riječ o provali, a sada se tvrdi da je posrijedi fingiranje provale. Kako se to u međuvremenu uspjelo utvrditi? Uskok nije obrazložio rješenje o provođenju istrage niti ima relevantne dokaze koji ga terete - rekao je odvjetnik Miljević.

Dolački tvrdi da i on zna nekoliko ljudi koji mogu obiti sef, tvrdi da nakon primopredaje dužnosti nije bilo službene primopredaje ključa blagajne, a o tome će se ispitati i njegove prethodnike na načelničkim mjestima. Novac i zlato koji su nestali iz sefa potječu iz tri odvojena slučaja, a o jednom od njih, u kojem je bivši boksač Stipan Ivić optužio Željka Dolačkog da mu ne želi vratiti oduzeti novac, pisao je Jutarnji list. Jedan dio pripada Antoniju Iviću kojemu su novac i zlato oduzele Kobre. No, Dolački nije ni poricao da su taj novac i zlato bili u sefu njegova ureda.

Uz kolege Željka Dolačkog, njegove podređene i bivše šefove, ispitat će se i članovi njegove obitelji i prijatelji. Na rješenje o pritvoru odvjetnici će se žaliti.

Tri ključna argumenta USKOK-a:

1. Jedini je od 2012. imao ključ sefa

2. Nedavno je kupio pilu za metal

3. Reagirao je na kritična pitanja na poligrafu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:37