PAO NEDALEKO KNINA

DOLIJAO SERGIO PETRONI Prekaljeni talijanski prevarant krijumčario migrante u Hrvatskoj

Petroni je 10 dana prije uhićenja na sudu u Italiji osuđen na četiri godine zatvora jer je klijentima osiguravajućeg društva ukrao 10 milijuna eura

Talijan koji je prije nešto više od mjesec dana zatečen u švercu ilegalaca nadomak Knina je Sergio Petroni (49), bivši agent osiguranja Ina Assitalia koja je dio grupacije Generali.

Petroni je 10 dana prije uhićenja u Hrvatskoj osuđen na talijanskom sudu u mjestu Reggio Emilia na 4 godine zatvora i 2 milijuna eura kazne jer je od klijenata osiguravajućeg društva ukrao vrtoglavih 10 milijuna eura! Na objavi presude koja je donesena u skraćenom postupku Petroni nije prisustvovao, a njegova odvjetnica Maria Silvia Grisanti je tada rekla: “Grižnja savjesti ga je pojela. Odlučio je surađivati s tužiteljstvom. Nije mogao više izdržati. Sad se pokušava vratiti u normalu. Priznao je sve i pokajao se”.

Police osiguranja

Upućeni u problematiku su uvjereni da si je tim priznanjem samo “kupio” manju kaznu jer je mogao dobiti dvostruko veću s obzirom na to da mu se na teret stavlja 236 prevara i 20 pronevjera. Ukupno je s računa 117 osoba od 2009. do 2015. godine “izmuzao” najmanje 10 milijuna eura, od kojih nije pronađeno ništa na njegova tri računa na koja se je novac slijevao.

Pretpostavlja se da je šteta daleko veća od 10 milijuna eura jer su mu pojedinci davali novac na ruke nadajući se da će, kao što je to činio i njegov otac, pošteno sklapati police životnog osiguranja. Međutim, neki osiguravatelji su uložili novac sumnjivog porijekla i nisu prethodno na njega platili porez na dobit pa na prijavi nisu ustrajali jer bi samim ulaskom u parnični postupak za naknadu štete osim poreza platili i veliku novčanu kaznu. Inače, osim blokiranih računa, pod blokadom je i nekretnina u mjestu Castelnovo ne’ Monti u kojoj Petroni živi s djevojkom.

Čim je uhićen u Hrvatskoj, umjesto da se javio odvjetnici, obitelji i potražio međunarodnu pravnu pomoć, Petroni je odlučio uputiti poziv svojoj aktualnoj partnerici kojoj je, pak, dan prije uhićenja rekao: “Napravio sam sranje. Primoran sam bježati”. Istoga je dana oko 13 sati na Facebooku ispod fotografije gdje pije Coca-Colu u jednom dalmatinskom kafiću napisao: “Zasluženi odmor nakon cjelodnevnog rada”. Koji je točno bio taj posao može se samo nagađati, no zna se da krijumčarenje ljudi itekako podrazumijeva danonoćne angažmane.

Šverc ljudi

Podsjetimo, Petroni je zajedno sa svojom 10 godina mlađom prijateljicom Rumunjkom kazneno prijavljen za pokušaj protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH. Oboje su ispitani u šibenskom tužiteljstvu koje je za njih na kraju zatražilo pritvor zbog opasnosti od bijega.

Šibenski policajci sumnjaju da je Talijan 20. prosinca prošle godine, nakon što je prethodno s nepoznatim osobama dogovorio da za neutvrđeni iznos Pakistance bez dokumenata, koji su ilegalno pješice iz BiH ušli u Hrvatsku, dalje prebace u neku od zemalja EU, dočekao na području Golubića. Petroni je na dogovorenoj lokaciji parkirao teretno vozilo francuskih oznaka te ga ostavio otključanog s ključevima u bravi volana kako bi migranti mogli u njega ući.

Zatim je Talijan s Rumunjkom otišao do Knina gdje je pričekao dojavu da su migranti prešli granicu, nakon čega je automobilom otišao opet do kombija ne bi li migrante preuzeo. No, osim migranata, Petronija i prijateljicu dočekali su i policajci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:49