OPŠIRNO POJAŠNJENJE

DORH O SLUČAJU KOJI JE UNIŠTIO ŽIVOT SPLIĆANINU: Odmah smo reagirali, muškarca proglasili krivim zbog spolne zlouporabe djeteta. Ostalo pitajte sudove

 Duje Klaric / HANZA MEDIA

Županijsko Državno odvjetništvo u Splitu oglasilo se povodom slučaja koji je razorio život Splićaninu T.K. Splitski pomorac u srijedu je počinio samoubojstvo na Kašteletu, piše Slobodna Dalmacija. U priopćenju objašnjavaju svoje postupanje u mučnom događaju vezanom uz silovanu maloljetnu kćer nesretnog muškarca.

Propćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

'Povodom objavljenih članaka u dnevnim listovima i upita novinara koji se odnose na postupanje državnog odvjetništva u kaznenom predmetu oštećenika koji je 10. listopada 2017. u Splitu počinio samoubojstvo zbog navodnog nezadovoljstva radom pravosudnih tijela u kaznenom predmetu protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11 počinjenog na štetu njegove tada maloljetne kćerke, objavljujemo opširnije priopćenje. (12. 10. 2017.)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je povodom izvješća Pravobraniteljice za djecu od 8. travnja 2010. Odmah, u cilju zaštite prava i interesa djeteta, poduzelo potrebne izvide i nakon izvida i prikupljanja svih dokaza 20. srpnja 2010. nadležnom Općinskom sudu u Splitu podnijelo optužni prijedlog protiv okrivljenika zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11.

Nakon održanih rasprava Općinski sud u Splitu je 19. veljače 2014. donio presudu kojom je okrivljenika proglasio krivim zbog predmetnog kaznenog djela prihvaćajući u cijelosti činjeničnu i pravnu kvalifikaciju iz optužnog akta državnog odvjetništva te je okrivljenika osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Protiv ove presude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je žalbu zbog odluke o kazni. Županijski sud u Splitu je 16. rujna 2014. po službenoj dužnosti ukinuo presudu suda prvog stupnja i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

U ponovljenom postupku Općinski sud u Splitu je 15. listopada 2015. donio presudu kojom je okrivljenik ponovo proglašen krivim zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11 i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Protiv ove presude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je ponovno podnijelo žalbu zbog odluke o kazni.

Županijski sud u Šibeniku je 20. travnja 2017. po službenoj dužnosti ukinuo presudu Općinskog suda u Splitu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Činjenica je da ni prvostupanjski sud niti drugostupanjski sudovi koji su odlučivali o žalbama protiv presuda nisu svojim odlukama doveli u pitanje pravnu kvalifikaciju kaznenog djela odnosno da bi se radilo o počinjenju kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11.

Rasprava u ponovljenom postupku još nije određena.

Dosljedno naprijed navedenom postupanje državnog odvjetništva u ovom kaznenom predmetu je u cijelosti zakonito i ažurno.

U odnosu na upite novinara koji se odnose na rad sudova, ističemo da te upite treba dostaviti nadležnim sudovima.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:59