MUČNI SLUČAJ

DOSJE UBOJICE: ZA ŠTO JE SVE PRIJAVLJIVAN DŽEMAL MERDANOVIĆ Policija je sve prijave protiv nasilnog susjeda slala tužiteljstvu i sudu

 Matija Djanješić / CROPIX

Nasilje koje je pratilo loše međususjedske odnose između Milke Grivičić (55), žrtve brutalnog ubojstva za koje je okrivljen njezin 72-godišnji susjed Džemal Merdanović, tijela kaznenog progona prate još 26. srpnja 2012. godine kada je sudskom izvršitelju prijetio aktiviranjem plinske boce.

Ovršitelj je bio izložen nasilju zbog kojega je policija morala intervenirati i pokrenuti postupak.

Intenzivno nasilje

Prema neslužbenim informacijama iz policije, nasilje je postalo posebno intenzivno 2015. godine kada su obje zavađene obitelji podnosile prijave jedna protiv druge. Dobili smo podatke o prijavama koje je podnosila žrtva. Zbog prijetnji je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci 16. srpnja 2015. godine protiv supruge Džemala Merdanovića podiglo optužnicu. Iste godine protiv supruge je proveden i prekršajni postupak radi narušavanja javnog reda i mira.

Nasilje se nastavilo i 2016. godine pa je 3. lipnja te godine policija podnijela posebno izvješće protiv Merdanovićeve supruge zbog prijetnji. Kao i godinu ranije, supruga je i 2016. godine bila prekršajno kažnjena zbog narušavanja javnog reda i mira. Nadalje, protiv supruge je 31. svibnja 2017. godine ponovno podignuta optužnica zbog prijetnji, a ovaj put je provela 30 dana u istražnom zatvoru. Protiv Merdanovića policija je 23. svibnja 2018. godine podnijela riječkom tužiteljstvu prijavu zbog prijetnji.

U neslužbenom razgovoru policija tvrdi kako je reagirala na svaku prijavu, obradila je i prosljeđivala dalje nadležnim tijelima, bilo Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci, bilo prekršajnom sudu. O tome kako je policija postupala razgovarali smo s prof. dr. sc. Petrom Veićem, predstojnikom Katedre za kazneno postupovno pravo riječkog Pravnog fakulteta.

Zaštita života

- Zaštita života, prava, slobode, sigurnosti i nepovredivosti osobe predstavlja prvo istaknuti policijski posao u nomenklaturi od trinaest policijskih poslova. U konkretnim okolnostima policija je imala određene informacije, ali je imala vjerojatno i informaciju da je posrijedi imovinsko-pravni spor o kojem se odlučuje u parnici. Isto tako novinski članci ukazuju da je postojao i problem sa suprugom počinitelja kaznenog djela ubojstva, protiv koje je vođen neki od službenih postupaka.

Policijsko postupanje uvijek u sličnim okolnostima je povezano sa slikom koju oni stječu temeljem dostupnih podataka. Te podatke ponekad pruža samo jedna strana i oni su nužno podvrgnuti policijskoj diskreciji - smatra Veić te napominje:

Jedno je važno pitanje koje se nameće kod prijavljivanja prijetnji, obiteljskog nasilja i sl. Kako temeljem takvih prijava postupati? Možemo li donijeti protokol da se obvezno uhićuje osoba protiv koje se prijava podnosi i da se obavlja pretraga doma radi pronalaska sredstava pogodnih za napad.

U nekim okolnostima bi vjerojatno takvo postupanje bilo spasonosno, u nekima ne. Ako su novinski izvori točni, supruga počinitelja je zbog prijetnji žrtvi bila predmet sudskog postupka, što je trebao biti povod i za pretragu doma (tada bi bilo pronađeno vjerojatno i oružje aktualnog počinitelja, koje nema izravne veze s ubojstvom).Neke od mogućih radnji moraju biti rezultat šireg društvenog konsezusa, jer su relativno prisutni u stvarnom životu slučajevi koji predstavljaju opasnost od ekslacije. Policija može u svim slučajevima izdvojiti osobu koja prijeti, od koje dolazi opasnost i predati je sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:13