HGSS U AKCIJI

Drama na Klisu: Sa 150 metara visoke stijene skakao base jumping, padobranom zakačio liticu, pao i teško se ozlijedio

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 29.05.2012. u 07:34

HGSS

U akciji spašavanja je sudjelovalo 30 pripadnika HGSS-a iz Splita te splitska ekipa Hitne medicinske pomoći

ZAGREB - Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz Splita sinoć su spasili paraglajdera koji je teško ozlijeđen pri skoku sa 150 metara visoke i strme stijene, Mrkezine grede iznad Klisa, izvijestio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Radi se o 35-godišnjem V.Š. iz Zagreba kome je nakon skoka, tzv. base jumpinga, padobransko krilo udarilo u liticu, nakon čega je pao u podnožje litice i teško se ozljedio.

Zadobio je otvoreni prijelom noge, ozljedu prsišta i ruke, no budući da je bio pri svijesti, mobitelom je u pozvao pomoć Gorsku službu spašavanja.

Dojava prema GSS-u došla je nešto prije 19 sati i na mjesto nesreće odmah je upućena ekipa HGSS-a i Hitne medicinske pomoći. Vrlo brzo, već nakon 15 minuta, spasitelji su se uspjeli probiti i popeti do unesrećenog. Unesrećeni je imobiliziran i stabiliziran i potom transportiran u specijalnoj brdskoj nosiljci do vozila hitne pomoći koje je čekalo u podnožju te je prevezen u bolnicu.

U akciji je sudjelovalo 30 pripadnika HGSS-a iz Splita te splitska ekipa Hitne medicinske pomoći. Iako takav skok nije bio najavljen, spasitelji su reagirali u rekordnom roku pa je ozljeđeni vrlo brzo medicinski zbrinut, a unatoč nepristupačnom terenu, akcija je završena u 20,30 sati.

Taj skok je trebala biti proba za najavljeni base jumping na istom mjestu slijedećeg vikenda za više skakača iz Europe, a nakon ove nesreće otvoreno je pitanje da li će se najavljeno natjecanje održati, navode iz HGSS-a i podsjećaju da je temeljem Zakona o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja takva natjecanja potrebno najaviti i na vrijeme zatražiti stručnu procjenu, te osiguranje HGSS-a. Ukoliko se slijedećeg vikenda bude organiziralo natjecanje, na terenu će se nalaziti dežurna ekipa HGSS-a, stoji u priopćenju.

Base jumping sve je popularnija adrenalinska aktivnost gdje skakači koriste stijene i prirodne uzvisine da bi se, najprije slobodnim padom, a nakon toga aktiviranjem padobrana, prizemljili na tlo.

Izdvajamo