PALI OMIŠKI ATENTATORI

Dva ugostitelja naručila ubojstvo bivšeg partnera, Ringwald ga likvidirao?

 
Stipe Ringwald (gore lijevo), Karmelino Fistanić (dolje desno), u omiškom kafiću Kantun uhićen je Zolota (dolje lijevo)

Pripadnici interventne specijalne i kriminalističke policije jučer su oko 7 sati uhitili dvojicu muškaraca u Omišu za koje se sumnja da su naručili i organizirali ubojstvo 38-godišnjeg Karmelina Fistanića iz Piska 9. studenoga ove godine na Jadranskoj magistrali u Omišu.

Kako neslužbeno doznajemo, u Naklicama je uhićen 34-godišnji Jerko Pirić, za kojega se smatra da je naručio ubojstvo svoga bivšeg poslovnog partnera, a u Omišu Vlado Zolota (46), vlasnik nekoliko ugostiteljskih objekata, koji je, kako sumnjaju u policiji, pomogao organizirati likvidaciju. Jučer tijekom dana, temeljem naloga suca istrage splitskoga Županijskog suda, trajale su pretrage stanova i drugih prostora koje koriste osumnjičeni.

U Šibeniku je, pak, u isto vrijeme kad i u Omišu policija u stanu u zgradi na Vidicima uhitila 47-godišnjeg Stipu Ringwalda, bivšeg motociklističkog prvaka i čovjeka s podebljim kriminalnim dosjeom za kojeg sumnjaju da je izvršio egzekuciju, odnosno da je Fistaniću ispalio najmanje šest hitaca u glavu.

Ključni trag

Nešto više od mjesec dana nakon brutalnog ubojstva policija je uspjela doći do informacija koje su ih dovele do odbačenog skutera za koji je utvrđeno da je ukraden u Splitu u kolovozu ove godine. Vještačenjem bioloških i drugih tragova na skuteru pronađen je, kako doznajemo, DNK pokojnog Fistanića i to je bio dovoljno čvrst indikator da se krene u akciju.

Prema dosadašnjim saznanjima policijskih istražitelja, Pirić je uz pomoć svog prijatelja Zolote organizirao ubojstvo. Pronašli su apartman u koji su smjestili Ringwalda i koji mu je služio kao baza. Oni su, doznajemo, organizirali i krađu skutera te su Ringwaldu dali oružje koje su nakon likvidacije i ubojičina bijega sakrili. Policija je jučer nakon uhićenja počela provođenje kriminalističke obrade te se očekuje da bi danas trebali biti privedeni na ispitivanje nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu uz kaznenu prijavu za ubojstvo.

Podsjetimo, prije više od mjesec dana, u subotu nešto prije 14 sati na Jadranskoj magistrali, kod skretanja za Brzet, ubijen je 38-godišnjak dok je sjedio u parkiranom Volkswagenu sa svojom djevojkom V. J. Jeli su hranu netom kupljenu u fast foodu u Omišu. U jednom trenutku do automobila se dovezao motociklist odjeven potpuno u crno i s kacigom na glavi te je, najvjerojatnije iz automatskog pištolja marke Škorpion kalibra 7,65 milimetara, direktno u glavu s više hitaca upucao Fistanića. Šokirana djevojka prošla je bez ozljeda, a ubojica je odjurio u nepoznato.

Odmah nakon ubojstva policija je poduzela sve što je mogla kako bi pronašla bilo kakav trag koji bi im pomogao u rasvjetljavanju slučaja. Čak su priveli i jednog vlasnika motocikla s kriminalnom prošlošću za kojeg se poslije ispostavilo da nema veze s ubojstvom. Kad su malo “prokopali” po prošlosti žrtve i utvrdili da je bio u poslovnom odnosu s Pirićem, odmah se pojavila sumnja da bi upravo on mogao biti odgovoran za ubojstvo, posebice zato što je već imao “iskustva” u kriminalnim vodama.

Zapaljen beach bar

Naime, prije desetak godina bio je u zatvoru zbog teške krađe i napada na službenu osobu, a svojedobno je bio i svjedok u postupku protiv Kristijana Stojanovića koji je prije nekoliko dana nepravomoćno oslobođen optužbe za ubojstvo Ive Stipetića na Kočinjem brdu početkom prosinca 2010. godine.

Pirić i Fistanić su svojedobno bili partneri i imali su beach bar u Pisku koji je, pak, u srpnju 2015. godine namjerno zapaljen, što je očevidom utvrdila i policija. Iza tog njihova “partnerstva” ostali su neriješeni imovinsko-pravni odnosi zbog kojih su bili i na sudu. Nakon što je Fistanić pronađen mrtav i kad se počelo pričati o njegovu odnosu s Pirićem, nazvali smo Pirića na mobitel kako bismo čuli i njegovu stranu priče. Javila nam se njegova supruga i potvrdila nam tada u razgovoru da su Jerko i Karmelo zajedno držali kafić i da je koncesija bila na Fistanićevo ime. Službeno je bio vlasnik sezonskog obrta Reful za ugostiteljstvo i turizam, a Pirićeva supruga bila je voditelj poslovanja.

- On je bio dosta neodgovoran, stalno je od mog supruga tražio da treba još novca za lokal, tako da je on naposljetku shvatio da je to bacanje novca u vjetar. Cijeli Pisak i Omiš su znali da je Jerko uložio novac.

Kad je moj suprug shvatio da ne može ništa napraviti, izašao je iz posla i iz lokala uzeo naše stvari, inventar, pa ga je Karmelino prijavio za krađu, no moj je suprug imao sve račune za to i vidjelo se da je to naše. Nakon nekoliko godina podigao je privatnu tužbu, ali se nije pojavljivao na ročištima ili bi, kada bi došao, non-stop mijenjao izjave. Karmelina nismo u posljednje vrijeme viđali, niti smo imali posla s njim, osim na sudu - rekla nam je koji dan nakon Fistanićeva ubojstva, odbacujući tako svaku odgovornost svog supruga.

Jučer se iz splitske policije i Županijskog državnog odvjetništva ništa nije moglo službeno doznati o uhićenjima, osim da će danas biti organizirana konferencija za novinare na kojoj će biti izneseni neki detalji slučaja.

Motiv

Možda se otkrije koji su bili motivi naručenog ubojstva i je li u pitanju nešto ozbiljnije od navodnog duga koji je Fistanić potraživao od Pirića koji mu je, pak, ostao dužan dok je Fistanić radio u Norveškoj.

Nije pomoglo ni 100 dana na Tibetu, skupio više od 100 kaznenih prijava

Šibenčanin Stipe Ringwald, kojeg se sumnjiči da je ubio Karmelina Fistanića izrešetavši ga “škorpionom”, svojevremeno je punio novinske stupce - prvo kao motociklistički as, a onda i kao akter krimi-priča.

Bilo je tu krijumčarenja droge, uhićenja u inozemstvu i naglog puštanja iz francuskog zatvora, napada na britanske turiste, prometnih nesreća iz kojih je izlazio praktički neozlijeđen, pucnjava...

Zatvor u Francuskoj

Za mlađu generaciju Šibenčana Ringwald je bio “Bog” kojem nitko ništa ne može. Jedno je vrijeme nestao s radara javnosti, sve dok u veljači 2018. portal Šibenik.in nije objavio njegove fotografije. Na njima se vidi bosonogi muškarac s bradom, s hinduističkom tetovažom na čelu, odjeven u haljinu. Tada je Ringwald pojasnio da je sto dana proveo na Tibetu, gdje je raskrstio sa starim životom. Ustvrdio je da ne jede, ne pije, nema mobitel, ne treba mu puno odjeće i obuće, živi od planetarne energije i potpuno je smiren, usredotočen na novi život.

Najnovije uhićenje i vrlo ozbiljne optužbe ipak pokazuju da je prakticiranje budizma bilo “kratkog daha”.

Puno je puta Ringwald punio novinske stupce raznim incidentima, no iz svih je problema izlazio s glavom na ramenima. Propucan ili polomljen, ali živ! Mnogi su stekli dojam da je on mačak koji nema devet, nego 99 života. U policijskoj evidenciji u nekoliko je godina nakupio više od 100 kaznenih prijava, a bilo je tu svega - od narušavanja javnog reda i mira, nasilničkog ponašanja, napada na službenu osobu do zlouporabe droga, prijetnji i pokušaja ubojstva.

Puno su puta šibenski policajci pokušavali dokazati njegovu vezu s gradskim narkopodzemljem, no nije im polazilo za rukom. A onda je u rujnu 2004. uhićen na španjolsko-francuskoj granici s 26 kilograma hašiša. Završio je iza rešetaka, a već krajem prosinca te godine francuski su ga policajci dopratili u Zagreb i predali hrvatskim kolegama. Službeni razlog deportacije bio je “neprijavljeni boravak u zemlji”. Slučajno ili ne, dvije godine poslije, u rujnu 2006., u blizini Ibize, španjolska Obalna straža zaustavlja katamaran na kojemu je, među ostalima, kao skiper bio i Nikola Spahija, bratić Stipe Ringwalda. Na brodu je otkriveno 2,4 tone kokaina vrijednog više od 200 milijuna eura.

Za to je vrijeme Ringwald, koji je šibensku adresu zamijenio zagrebačkom, nastavio po starom. Prema policijskim podacima, u travnju 2006. banuo je u Zagrebu u stan tada 19-godišnje djevojke, gurnuo je na krevet, sjeo na nju držeći joj ruke jednom rukom iznad glave i počeo je mlatiti šakom. Trajalo je to oko 45 minuta, a kad je ona napokon uspjela pobjeći, istrčao je za njom vičući: ‘”Ubit ću te, izdala si me...”

Na što je točno mislio, javno se nikad nije doznalo. Hrvatskoj javnosti postao je poznat kad je u kolovozu iste godine sudjelovao u tučnjavi na Hvaru u kojoj su bila pretučena dva tamnoputa britanska turista. Navodno je tadašnja izazovna Ringwaldova djevojka Karla Krneta očijukala s Britancima, pa je Stipe poludio i napao ih, da bi se potom u makljažu uključila i Karla. Jednom su Britancu izbijeni zubi i dobio je potres mozga, dok je drugi ostao bez komadića uha koji mu je Ringwald odgrizao, a umalo i bez prsta. Mjesec dana poslije skupina specijalaca provalila je u podrum jednog vinkovačkog kluba u vlasništvu odvjetnika Darka Zadre te bez otpora uhitila tada najtraženiji ljubavni par u državi.

Napad na novinarku

Nakon svega toga veza je pukla, a Ringwald je nastavio svoju igru i kockanje sa životom. Umalo ga nije izgubio 9. ožujka 2008. na parkiralištu hotela u Poreču. Tada je bio u društvu već navedenog odvjetnika Zadre, očito svog dobrog prijatelja, a zaradio je metak u leđa. U rujnu 2008. također je “zablistao” pošto je na šibenskoj rivi izvrijeđao i fizički napao novinarku Hine iz Velike Gorice. Bio je iznerviran njezinom sporom vožnjom i stalnim kočenjem dok je tražila parking te ju je nakon zaustavljanja svog Mercedesa ispljuskao.

Mnogi su njegovo “olako” izvlačenje iz ruku pravde pripisivali utjecaju njegova oca Zdravka, koji je početkom 90-ih bio jedan od najutjecajnijih ljudi u Šibeniku i jedan od glavnih “poluga” u obrani grada od srpske agresije. No, prema gradskim pričama, nakon svih kriminalnih dogodovština svog sina, nisu više u dobrim odnosima. I na internetu se Ringwaldovo ime često pojavljivalo, i to u znatno manjoj mjeri vezano uz motociklističke uspjehe, a puno više uz kriminalnu karijeru. (Vladimir Urukalo)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:02