LUTALICE U MEĐIMURJU

Dvije tisuće pasa u romskim naseljima i dalje muče i ubijaju

Obećanja su lani dala tri ministra, no broj pasa je i dalje jednak. U obližnji azil stižu u jezivom stanju
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Prije godinu dana Jutarnji list prvi je objavio priču o zlostavljanju pasa u romskim naseljima Međimurske županije. Objavili smo šokantne fotografije i snimke zlostavljanja pasa, a jedan Rom, Kristijan Balog, otvoreno je progovorio o zločinima koje su nad nedužnim životinjama činili njegovi sunarodnjaci.

Borbe pasa, zvjerska mučenja i usmrćivanja. Nakon objave našeg teksta javnost se podigla na noge. Tri ministra - poljoprivrede, znanosti i kulture - pozvali su na rješenje problema. Svima su tih dana usta bila puna obećanja i apela. No, godinu dana nakon što smo otkrili istinu, koliko se toga promijenilo na ulicama šest romskih naselja?

- Ništa. Prošle je godine na ulici bilo dvije tisuće pasa, sada ih je i dalje dvije tisuće. Mi smo izvukli njih četristotinjak, no kako nisu kastrirani, opet su se razmnožili - polovica je kod nas u azilu, a druge su preuzele udruge i pojedinci iz Pazina, Pule, Zagreba... Civilni sektor se iskazao, no ovo je prevelik problem da bi ga pojedinci riješili. Država je potpuno zakazala - kaže Aleksandra Hampamer, voditeljica azila u Čakovcu, koji je pred kolapsom jer se brine o velikom broju pasa pristiglih u jezivom stanju upravo iz romskih naselja.

Država je zakazala

Županija i grad Čakovec su pomogli, pojašnjava, no to nisu institucije koje mogu same riješiti probleme. Kada su Veterinari bez granica (Vétérinaires sans Frontières) ponudili svoj dolazak i pomoć u kastracijama pasa, rečeno je da naš zakon ne dozvoljava njihov rad na terenu. Mnogi dobri prijedlozi su tako propali.

- Razumijem da je državi najvažnije da se psi čipiraju i cijepe protiv bjesnoće, no prioritet pred čipiranjem ipak ima kastracija. Ako pas nema dom i vratimo ga na ulicu, važnije je da je kastriran nego da ima čip koji glasi na općinu po kojoj luta - pojašnjava Aleksandra.

U Županiji kažu kako su prije godinu dana održali prvi radni sastanak u Ministarstvu poljoprivrede. Sastali su se ondašnji ministri Tihomir Jakovina i Berislav Šipuš, saborski zastupnik Veljko Kajtazi s predstavnicima Međimurske županije te udruge za zaštitu životinja.

700 kuna po psu

Na tom sastanku utvrđen je tijek postupka: psi se moraju preuzeti, očistiti, cijepiti, čipirati i sterilizirati.

- Odmah je bilo jasno kako će novac biti veliki problem jer cijepljenje, čipiranje i kastracija jednog psa stoje 700 kuna. Jasan i nedvosmislen dogovor bio je kako će Ministarstvo poljoprivrede u proračunu planirati 800 tisuća kuna u tu svrhu bez posebnih uvjeta, uz obvezu da se plaćanje provodi prema specifikaciji koju će dostaviti čakovečki azil, čiji su volonteri ulazili u romska naselja - kaže župan Matija Posavec.

Tada je procijenjeno kako se u naseljima nalazi dvije tisuće pasa i odlučeno je kako će 1200 njih, nakon postupka, biti vraćeno vlasnicima. U prvom valu odlazaka u naselja odvedeno je 350 pasa, za što je plaćeno 245 tisuća kuna. Novac su osigurali Čakovec i županija.

- Punih devet mjeseci Ministarstvo je pronalazilo razloge zašto se ne mogu platiti troškovi. Stalno je nešto nedostajalo. Sve je završilo njihovim zaključkom, donesenim u rujnu, kako će se sredstva isplatiti kada se donesu mjerodavni akcijski planovi, i to svaka općina i grad za sebe - pojašnjava Posavec, koji tvrdi da nisu imali povjerenja prema zaključcima ministarstva zbog prethodne komunikacije.

- Kratak je zaključak, ako ga je ikako moguće donijeti, jednostavan - da je resorno ministarstvo ostvarilo obećano te počelo isplaćivati 57 posto evidentiranih troškova, situacija bi do danas bila riješena - siguran je Posavec.

Prst krivnje svi upiru u instituciju koja je trebala najviše pomoći, a nije učinila ništa. Ministarstvo poljoprivrede. No, glasnogovornica Leticija Hrenković tvrdi kako je za cijepljenje i čipiranje svih pasa u romskim naseljima bilo osigurano 800 tisuća kuna.

- Uvjet je bio da jedinice lokalne samouprave naprave akcijski plan zbrinjavanja tzv. ničijih pasa te da osiguraju sredstva za kastraciju svih pasa u tim naseljima. Naime, smatrali smo da nema smisla ići samo u označavanje i cijepljenje ako se problem u potpunosti ne može riješi ti- tvrdi Hrenković.

Novac glavni problem

Dodaje i kako je dogovoreno da akcija koju će oni financirati može započeti tek nakon što jedinice lokalne samouprave dostave pisana jamstva da su osigurali sredstva za zbrinjavanje, odnosno kastraciju pasa. No, tvrdi, oni to nisu učinili.

- U predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave je u tijeku donošenje gradskih i općinskih proračuna pa ćemo vidjeti jesu li osigurali sredstva za te namjene. Ministarstvo nije postavljalo nikakve dodatne birokratske uvjete. Mi smo spremni za realizaciju, čim dobijemo pisana jamstva - tvrdi Hrenković.

Novi slučajevi zlostavljanja pasa

Policajci svakodnevno obilaze romska naselja, tvrde u Policijskoj upravi međimurskoj. Glasnogovornik Radovan Gačal tvrdi kako veliki dio posla uopće nije pod njihovim nadleštvom, nego je za to odgovorna veterinarska inspekcija.

U posljednjih 11 mjeseci policija je inspektorima dojavila pet slučajeva o počinjenju prekršaja iz njihova nadleštva.

- Osim toga, evidentirali smo tri kaznena djela u kojima su zlostavljani psi. Počinitelji su otkriveni, a nadležnom državnom odvjetniku dostavljene su kaznene prijave - ističe Gačal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:51