DRSKE PREVARANTICE

DVIJE ŽRTVE LUKAVO SMIŠLJENE PRIJEVARE 'OLAKŠANE' ZA VIŠE DESETAKA TISUĆA KUNA Iz policije upozoravaju građane: 'Ne nasjedajte na ovakve priče'

Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX / CROPIX

Drnišanin (71) 'olakšan' je za 40 tisuća kuna, a 60-godišnja žena iz Dubravica kod Skradina za dvadesetak tisuća kuna, u dvije zasebne, ali istovjetne prijevare koje su se dogodile proteklih dana. Prijevare su izvedene na domišljat i lukav način na koje su 'nasjele' navedene osoba iz Drniša i Dubravica, a počinile su je, policiji zasad nepoznate prevarantice.

Naime, kako smo doznali u policiji, u popodnevnim satima 28. svibnja, jedna ženska osoba telefonski je nazvala 71-godišnjeg Drnišanina, predstavivši se kao predstavnica hrvatskog Veleposlanstva u jednoj državi, članici EU-a. Prevarantica je objasnila ovom vremešnom Drnišaninu, kako je član njegove uže obitelji, koji živi u toj državi, upao u financijske probleme i da mu je urgentno potrebna novčana pomoć od nekoliko desetaka tisuća kuna. Drnišanin je povjerovao 'veleposlanici' i na broj bankovnog računa koji mu je dala, uplatio 40 tisuća kuna.

Na isti način, u zabludu je dovedena i 60-godišnja žena iz Dubravica. Ona je zaprimila telefonski poziv u popodnevnim satima 1.lipnja, a prevarantica se predstavila kao djelatnica hrvatskog Konzulata u jednoj europskoj državi, u kojoj radi član obitelji 60-godišnjakinje. Prevarantica je i ovoj ženi iznijela lažne informacije o financijskim problemima bliske joj osobe i navela je da na račun koji joj je 'izdiktirala' uplati 20 tisuća kuna.

Protiv nepoznatih počiniteljica, zbog kaznenog djela prijevare, bit će podnesene kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, a policija provodi izvide u cilju otkrivanja identiteta prevarantica. Budući da su obje prevare počinjene na istovjetan način, u policiji ne odbacuju mogućnost da je počiniteljica ista osoba u oba slučaja.

Iz policije upozoravaju građane da ne nasjedaju na ovakve telefonske pozive i priče. U slučaju da dobiju sličan telefonski poziv i obavijest da im je član obitelju u financijskim nevoljama u inozemstvu, neka odmah stupe u kontakt s tom bliskom osobom, za koju je tražena financijska pomoć, te o svemu izvijeste policiju pozivom na 192.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:42