ŠOKIRAO ZAGREB

EKSKLUZIVNI VIDEO: OPSADNO STANJE U ZAGREBAČKOM PREDGRAĐU Povratak osumnjičenog ubojice na mjesto gdje su zaklani njegova strina i posinak

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Nepunih godinu dana nakon strašnog zločina 36-godišnji Damir Minković je ponovno bio na mjestu događaja, kod obiteljske kuće u III. Strugama na zagrebačkoj periferiji, gdje su 24. studenog prošle godine ubijeni njegova strina Marija Minković (77) i njezin 50-godišnji posinak Siniša, osoba s posebnim potrebama.

Za njihovo brutalno ubojstvo optužen je upravo Damir Minković. On je jučer lisicama vezanih ruku i nogu doveden iz zatvora u Remetincu kako bi prisustvovao očevidu koji je proveden odlukom sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u sklopu suđenja za dva teška ubojstva. Prema optužbi, zaklao ih je iz koristoljublja, kako bi se domogao strinina novca.

Optuženi Damir Minković živio je sam u jednom dijelu kuće, a njegova strina s posinkom je živjela u susjednoj kućici te ih je dijelio samo vanjski zid, a imali su i odvojene ulaze i dvorišta. Majku i sina susjedi su pronašli mrtve u kući 24. studenog ujutro, a Damir Minković je ranije, vjerojatno oko 7 ujutro, otišao na autobusnu postaju i zaputio se u Beograd na odmor s djevojkom.

Nekoliko dana kasnije, nakon povratka iz Srbije, Minković je uhićen pod optužbom za dva teška ubojstva. Naime, jedna susjeda vidjela je Minkovića kritičnog jutra na stajalištu autobusa u Strugama. Ispričala je istražiteljima da je vidjela kako je, prije nego što je ušao u ZET-ov autobus, nešto odbacio u obližnji kontejner.

Policija je nakon toga pretražila sadržaje svih kontejnera u blizini te je u jednom od njih pronađen nož s tragovima krvi. Vještačenjem je utvrđeno da se radi o tragovima krvi žrtava, a sam nož povezali su s Minkovićem ne samo na temelju spomenute izjave svjedokinje nego i na temelju njegovih fotografija na Facebooku. Naime, on se fotografirao upravo s takvim nožem te je slike objavljivao na svojem profilu.

U izjavi za Jutarnji list, još prije povratka iz Srbije i uhićenja, Minković je tvrdio da nije kriv te da je u šoku zbog svega. Nakon uhićenja odlučio se braniti šutnjom. Uskoro bi, vjerojatno već sljedeći tjedan, kada se nastavlja suđenje, trebao imati priliku iznijeti svoju obranu.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Koraljke Bumči odlučilo je provesti očevid kako bi sami na mjestu zločina stekli bolji uvid u mjesta i radnje koje su im na sudu opisivali svjedoci. Posebno se to odnosi na izjave susjeda, koji su, kako su naveli, spomenutog jutra, ali nakon što je Minković već otišao na autobus, u dvorištu kuće ubijene primijetili siluetu muške osobe koja se kretala iz smjera ulaza u kuću prema poljskom zahodu i susjednoj parceli. Čini se da se s pozicije susjedne kuće moglo vidjeti dvorište, ali ne i sam ulaz u kuću žrtava, koji je zaklonjen zidom.

Tijekom očevida pregledano je i autobusno stajalište u Strugama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:26