TRAGEDIJA U OŠTARIJAMA

EKSPLOZIJA U BIVŠOJ VOJARNI KOD OGULINA Jedna osoba smrtno stradala, jedna ozlijeđena

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2014. u 15:26

Ranko Šuvar/CROPIX

OGULIN - Jedna osoba je poginula, a jedna je teško ozlijeđena u eksploziji koja se oko 13.50 sati dogodila u Oštarijama, na prostoru nekadašnje vojnarne JNA, koja nije u upotrebi više od 20 godina.

Na ulazu u vojarnu nalazi se policijska marica, a policijski službenici ne dozvoljavaju prilaz do same vojarne. Prvi susjedi kažu da ne znaju što se događa, te da čak nisu ni čuli eksploziju. Nikome nije jasno što bi itko mogao raditi u toj napuštenoj vojarni. Navodno su stradali romi, sakupljači otpada.

Ranjeni muškarac trenutno je na operaciji, a ozljede koje je zadobio opasne su za život, doznaje se u Općoj bolnici u Ogulinu. Pacijentu je zbog posljedica eksplozije amputirana lijeva noga, a ima i ozljede lica, jedne šake i desnog gležnja, rekao je Hini ravnatelj bolnice Krunoslav Cindrić.

Na pitanje je li pacijent životno ugrožen i sada, kada je bolnički zbrinut, doktor Cindrić je rekao da se kod ozljeda od eksplozija uvijek može raditi i o unutarnjim ozljedama.

- I ove do sada poznate ozljede vrlo su ozbiljne pa je za sada preuranjeno reći da je najgore za pacijenta prošlo. Sada ga operiraju i otorinolaringolog i okulist i dva kirurga, uz asistenciju dvojice anesteziologa, kazao je.

Iz izvora bliskog istrazi doznajemo da je prva dojava koja je stigla do policije glasila da je netko stao na nagaznu minu. Što se točno dogodilo doznat će se nakon policijskog očevida koji je u tijeku.

Podsjetimo, ova vojarna nije u upotrebi od listpdada ratne 1991. godine, kada je bivša JNA povlačeći se iz Ogulina minirala bivšu vojarnu i uništila tadašnje najveće skladište oružja i streljiva bivše 5. armijske oblasti. Detonacije raznih minsko-eksplozivnih sredstava odjekivale su tada cijeli dan.

Načelnik općine: do tragedije ne bi došlo da je vojarna razminirana

JOSIPDOL - Nakon današnje pogibije jednog i ranjavanja drugog muškarca iz Gornjeg sela u Općini Josipdol, načelnik općine Zlatko Mihaljević rekao je kako se tragedija mogla izbjeći da su državna tjela postupila po zahtjevima Općine Josipdol i razminirala tu ogromnu bivšu vojarnu i predala je na upravljanje općini.

U priopćenju iz MORH-a se međutim kaže kako su bivše vojarne u Općini Josipdol predane na upravljanje toj općini i tadašnjem Hrvatskom fondu za privatizaciju 2003. i 2004. godine.

Danas su u „Vojarni 1“ kod željezničke stanice stradali rođaci koji se bave prikupljanjem sekundarne sirovine, i to u istom onom skladištu u kojem je 2000. stradao 21 ročnik Hrvatske vojske tijekom obuke. Neki od njih ostali su 100-postotni invalidi, kaže općinski načelnik Mihaljević i tvrdi da je nakon te tragedije MORH razminirao vojarnu i napustio je, ali da prostor nikada nije predat nikome na upravljanje i stalno je obilježen tablama 'Mine'.

"To nije neko obično skladište municije, to je ogroman prostor sa željezničkim kolosjekom, koji je već demontiran kao vrijedna sirovina. Odnosilo se sve i svašta. Kada je sagrađena cestovna barijera, da cestom ne bi mogla ući vozila, sakupljači su ulazili preko nekih šumskih putova i tako godinama", kazao je Hini Mihaljević. Općina je ogorčena, dodao je, jer se zna da tu ima raznih eksplozivnih sredstava čak i ukopanih u zemlju.

"Imali smo zainteresirane investitore za robno transportni centar s punionicom plina, ali nismo mogli doći do tog prostora, čak ni dobiti odgovor na zahtjeve, već je on godinama samo obilježen tablama 'Mine' i prijeti građanima umjesto da nam gospodarski koristi", kazao je Mihaljević.

U MORH-ovu priopćenju da je bivše vojno skladište Oštarije kod Ogulina, u kojem se danas dogodila nesreća, Ministarstvo obrane RH predalo na korištenje prije 10 godina općini Josipdol i tadašnjem Hrvatskom fondu za privatizaciju. "Vojni objekt kod željezničke stanice, tzv. Oštarije, predan je Općini 2004. godine, dok je skladište Podkrpelj predano još 2003. godine Hrvatskom fondu za privatizaciju. Detalji istrage očevida nesreće u nadležnosti su MUP-a", piše u priopćenju.

Pojasu oko bivše „Vojarne 1“ pristup sada brani policija, a prema policijskom priopćenju „u tijeku je policijsko postupanje“.

Izdvajamo