KOLOČEPSKI KANAL

EPILOG STRAŠNE POMORSKE TRAGEDIJE Obustavljena istraga protiv kapetana broda 'Danče', vozač gumenjaka je bio napušen

 Tonči Plazibat / CROPIX

Dubrovačko tužiteljstvo obustavilo je istragu protiv kapetana broda Danče, kojeg se sumnjičilo da je 25. travnja 2017. godine u Koločepskom kanalu prekršio propise pa se brod sudario s gumenjakom na kojem je poginulo sedam osoba.

Istraga je pokazala da je motorni brod Danče imao uredno upaljena svjetla i da je posada obavljala regularne izvide uz viši stupanj pažnje. Radar na brodu Danče nije detektirao kretanje gumenjaka u uzburkanom moru jer nije bio osvijetljen. S obzirom na utvrđeni kurs sudara, gumenjak je trebao poduzeti manevar izbjegavanja, dok se motorni brod Danče “nije imao obvezu uklanjati, čak i pod uvjetom da su se međusobno uočili”.

Utvrđeno je i da je na gumenjaku bilo ukrcano više ljudi od dopuštenoga, što je utjecalo na smanjenu uočljivost. Vozač gumenjaka A. Š. (46), koji je putnike sa Šipana vozio prema Brsečini, u vrijeme nesreće bio je pod utjecajem marihuane koja je, kaže tužiteljstvo, smanjila njegove sposobnosti upravljanja.

Gumenjak se u sudaru raspao u stotine dijelova, a putnici na njemu pali su u nemirno more. Petero ih je odmah preminulo, dvoje je preživjelo, a za dvoje se još traga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:40