'PREVESLAO' IH FRANCUZ

FINANCIJSKI SAVJETNIK POČASTIO OBITELJ BESPLATNIM LJETOVANJEM U ŠPICI SEZONE Guštali u hotelu na Zlatnom ratu, a nakon 7 dana otkrivena velika prevara

 Zvonimir Barišin / HANZA MEDIA, iStock

Nakon što su proveli sedam dana u špici sezone u hotelu na Zlatnom ratu u Bolu na Braču, 45-godišnji financijski savjetnik iz Marseillea, njegova supruga, troje maloljetne djece i punica otišli su bez plaćanja računa i ostali dužni 22.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Jeana Louisa Bottalice zbog prijevare te traže uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Financijski savjetnik je za užu obitelj, punicu i sebe preko Booking.coma rezervirao smještaj u hotelskom naselju u Bolu. Radilo se o dvije sobe koje su ga od 3. do 10. kolovoza 2014. godine trebale stajati 2912 eura. Sa suprugom Chloe, troje djece stare šest, osam i deset godina te njihovom bakom Martine došao je prema ugovorenoj rezervaciji te su se smjestili u naselje.

Bijeg iz soba

S ovlaštenom djelatnicom hotela dogovorio je plaćanje po odlasku, ali šestero Francuza otišlo je bez javljanja na recepciji. Ključeve soba ostavili su u njima i nestali nakon sedam dana kupanja i sunčanja, piše Slobodna Dalmacija.

Hotel se pokušao naplatiti preko broja njegove kreditne kartice, koji je ostavio prilikom rezerviranja soba, ali na računu nije bilo sredstava. Tako su u hotelu ostali bez pune cijene smještaja koja u kunskoj protuvrijednosti iznosi 22.247 kuna.

Financijski savjetnik je nakon provedenih izvida ispitan u Državnom ravnateljstvu francuske policije u Marseilleu.

- Nije istina da nisam platio. Prilikom odlaska na recepciji sam uredno podmirio trošak boravka, ali recepcionar mi nije dao račun, već je kazao kako će mi ga poslati e-mailom. Naravno da se nisu uspjeli ponovno naplatiti preko moje kartice, ali to nije zato što sam ja tražio blokadu tog računa, već zato što na njemu nemam tri tisuće eura.

Iz hotela su me kontaktirali putem mobitela i ja sam gospođi objasnio kako sam račun platio - kategorički je negirao krivnju monsieur Bottalica, koji inače ima mjesečna primanja od 3500 eura.

Bez pokrića

Potpuno suprotan njegovu iskazu bio je iskaz odgovorne osobe hotela, koja je dostavila i svu dokumentaciju za dokaznu materiju. Iz priloženih papira vidljivo je kako je optuženi Francuz rezervirao smještaj i kao sredstvo osiguranja plaćanja dao broj kreditne kartice za koju se naknadno pokazalo kako je bez pokrića.

Također je bilo jasno da se radi o planiranoj prijevari kada su u sobama pronašli ključeve, što je pokazalo da su gosti otišli bez javljanja na recepciji. Kako su djelatnici hotela posvjedočili, oni su pokušali dobiti nestaloga gosta na telefon, ali on se nije javljao, piše Slobodna Dalmacija.

Na temelju svih dokaza splitsko tužiteljstvo zatražio je od suda da se izda kazneni nalog i kazni Francuza s uvjetnom kaznom od devet mjeseci uz rok kušnje od dvije godine. Ta sankcija vrijedi jedino u slučaju da optuženi prihvati kazneni nalog i prizna krivnju.

Ako Jean Louis Bottalica podnese prigovor na kazneni nalog te se time odluči na provođenje suđenja, Državno odvjetništvo traži od suda da ga nakon provedene glavne rasprave teže kazni. U tom slučaju zahtijevaju 11 mjeseci uvjetnog zatvora i rok kušnje od tri godine.

Optužnica je prevedena na francuski jezik i poslana u Marseille da se optuženik očituje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:26