ŠESTERO OSUMNJIČENIH

'FIRME U STEČAJU OŠTETILI ZA 45, SEBI UZELI 25 MILIJUNA' Stečajnog upravitelja, sutkinju, Lučića i ostale terete za stvaranje zločinačkog udruženja

 
Josip Debić, Pero Hrkać i Vesna Malenica
 CROPIX

Osumnjičena sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Vesna Malenica, stečajni upravitelj Pero Hrkać i još troje u utorak privedenih osoba koje se povezuju sa zloupotrebama u stečajnim postupcima ispitani su u srijedu u sjedištu USKOK-a. Šesti osumnjičenik, poduzetnik Milan Lučić, za sada nije uhićen jer se trenutno nalazi u Austriji, gdje je protiv njega u tijeku suđenje u jednom od krakova afere Hypo.

Prema zasad neslužbenim informacijama, tereti ih se da su pod vodstvom osumnjičenog stečajnog upravitelja oštetili tvrtke u stečajnim postupcima za oko 45 milijuna kuna, a da su pritom za sebe protuzakonito izvukli oko 27 milijuna kuna.

Vjerovnici

Da sutkinja Malenica nije prvoosumnjičena, naveo je i njezin odvjetnik Veljko Miljević nakon njezina ispitivanja. Pritom je rekao da se njegovoj klijentici na teret stavljaju “sumnjivi potezi” u stečajevima u razdoblju unatrag 12 godina. Prema njegovim riječima, sutkinja Malenica, kojoj je DSV u utorak ukinuo sudački imunitet, iznijela je obranu, očitovala se o svim optužbama i odgovarala na pitanja nadležnih tužitelja.

Kako je Jutarnji list već izvijestio, optužbe se odnose na navode zloupotrebe u nizu stečajnih postupaka za koje je bila zadužena osumnjičena sutkinja, uz angažman stečajnog upravitelja Hrkaća.

Prema neslužbenim informacijama, Hrkaća se tereti da je sa suosumnjičenom sutkinjom činio razne malverzacije s imovinom tvrtki u stečajevima, a glavni cilj tih malverzacija navodno je bilo osobno bogaćenje, ali i pribavljanje nezakonite zarade suosumnjičenim “partnerima” te sebi bliskim osobama. Pritom su “stradali” vjerovnici tvrtki u stečaju iz kojih je izvlačen novac.

Glumina banka

U cijeloj istrazi spominje se i sada već gotovo zaboravljena Glumina banka. Iako je Glumina banka dulje od 15 godina u stečaju, a potraživanja vjerovnika mjere se u milijardama kuna, njezina imovina, kako je u jednom izvješću ove godine zabilježio upravo sada osumnjičeni Hrkać, iznosi više od 60 milijuna kuna. A imovinom iz stečajne mase, Hrkać je, kako ga se tereti, raspolagao nezakonito i koristio ju je za privatne potrebe suosumnjičenih osoba. Čak je i sjedište Glumina banke, kao i cijelog niza drugih tvrtki u stečaju koje je vodio, preselio na adresu, odnosno u poslovne prostore koji su u njegovu i vlasništvu njegove suradnice, suosumnjičene Tatjane Kušec. Naravno, uz odgovarajuće najamnine.

Optužbom su obuhvaćeni i određeni postupci sutkinje i stečajnog upravitelja u stečaju tvrtke Milana Lučića Amfora Maris. Prema podacima do kojih su došli istražitelji, oni su omogućili jednoj drugoj Lučićevoj tvrtki da putem sudske dražbe, ne držeći se propisane procedure, otkupi jednu nekretninu iz stečajne mase Amfora Marisa, koju je Lučić potom, praktički po dvostruko većoj cijeni prodao jednom trgovačkom lancu. Navodno je samo na tom “poslu” Lučić, odnosno njegova privatna tvrtka, zaradio više od deset milijuna kuna, a zakinuti su, naravno, ostali vjerovnici Amfora Marisa.

Manipulacije

Ilegalnih radnji kojima su opet izvučeni milijuni kuna, kako se osumnjičeni terete, bilo je i u slučaju stečajnog postupka zagrebačke tvrtke Muring d.o.o. U tom slučaju, neslužbeno doznajemo, vjerovnici su čak u jednom trenutku uspjeli ishoditi razrješenje stečajnog upravitelja Hrkaća jer su, najblaže rečeno, bili nezadovoljni njegovim postupcima. No, njegov nasljednik, a potom i treća stečajna upraviteljica navodno nisu željeli postupati prema uputama sutkinje Malenica te potpisivati određenu dokumentaciju, što je dovelo do njihovih razrješenja.

Sporna dokumentacija, koju drugi stečajni upravitelji nisu željeli potpisivati, navodno se odnosi na razne manipulacije sredstvima iz stečajne mase Muringa, ali i drugih tvrtki u stečaju pod ingerencijom spomenutog dvojca.

Prema informacijama koje su izašle u javnost, zapravo se sve svodilo na to da se novac iz stečajnih masa pojedinih tvrtki izvuče na račune tvrtki Moto Sprint i Herus, koje su vodili suosumnjičeni Miroslav Mitak i Josip Debić. Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, koje je potrajalo do kasnog poslijepodneva, USKOK je trebao odlučiti hoće li i protiv koga zatražiti istražni zatvor, o čemu će odlučiti Županijski sud.

'Tvrtke oštetili za 45,7 milijuna, sebi uzeli 27,5 milijuna kuna'

Uskok je u srijedu navečer na svojim stranicama objavio i službeno priopćenje o ovom slučaju u kojem se navodi da osumnjičenike tereti za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

U nastavku priopćenje prenosimo u cijelosti.

USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida te kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave i PN USKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1957., 1962., 1961., 1973., 1965. i 1952.) i jedne pravne osobe, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Postoji osnovana sumnja da je I. okr. u razdoblju od 2008. do studenog 2017. godine, povezao u zajedničko djelovanje II. okr., sutkinju Trgovačkog suda u Zagrebu, III. okr., svoju tajnicu i dugogodišnju suradnicu, te IV. okr., stvarnog voditelja poslovanja VII. okr. trgovačkog društva i još jednog trgovačkog društva i V. okr., direktora dva trgovačka društva, te stvarnog voditelja poslovanja tri trgovačka društva, sa ciljem pribavljanja značajne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, korištenjem društva u stečaju za financiranje osobnih potreba I. okr., II. okr. i III. okr. i s njima povezanih fizičkih osoba, kao i za financiranje poslovanja društava povezanih sa IV. okr. i V. okr., kao i drugih fizičkih i pravnih osoba s kojima su interesno povezani.

U cilju realizacije opisanog plana, I. okr. je, kao stečajni upravitelj, protivno odredbama Stečajnog zakona i Zakona o trgovačkim društvima, bez znanja i odobrenja vjerovnika stečajnih dužnika vršio isplate iz društava u stečaju u konačnu korist društava koja su izvodila radove na privatnim nekretninama I. okr. i II. okr., kao i na nekretninama u vlasništvu društava kojima upravlja IV.okr., provodio postupak prodaje imovine stečajnih dužnika u prethodnom dogovoru i u interesu V. okr. i društava kojima on stvarno upravlja, te bez stvarnog opravdanja u potrebama stečajnih dužnika u istima zapošljavao osobe blisko povezane sa I. okr., II. okr. i III. okr., kao i usmjeravao sredstva stečajnih dužnika prema društvu u kojem je osnivač i odgovorna osoba III. okr. i VII. okr. trgovačkom društvu u kojem je stvarni voditelj poslovanja IV. okr., i to na ime neistinitih troškova zakupa, te poduzimao i druge radnje na teret društava u stečaju radi pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge.

II. okr. je, kao sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu zadužena za stečajne predmete, u stečajnim postupcima koji su joj povjereni u rad, kao stečajnog upravitelja imenovala I. okr., svjesna da isti ovlasti stečajnog upravitelja koje mu pripadaju temeljem rješenja o imenovanju i zakona, neće izvršavati isključivo radi ostvarenja cilja stečajnog postupka i skupnog namirenja stečajnih vjerovnika, već radi realizacije opisanog plana. Pri tome je II. okr., kao stečajna sutkinja, prihvaćanjem njegovih izvješća o stanju stečajne mase i troškovima stečajnog postupka i upravljanjem skupštinama i odborima vjerovnika na način da spriječi bilo kakvo preispitivanje tih izvješća od strane vjerovnika, osiguravala neometano upravljanje imovinom stečajnih dužnika u opisane svrhe.

III. okr. je, po uputama i zajedno sa I. okr. izrađivala izvješća stečajnog upravitelja, neistinito u istima prikazujući troškove stečajnog postupka radi prikrivanja nezakonitih odlijeva iz društava u stečaju, prešućujući pri tome da društva u stečaju zakupninu plaćaju društvu u njezinom vlasništvu, te sačinjavala drugu potrebnu dokumentaciju vezanu uz nezakonita umanjenja stečajnih masa i operativno provodila te transakcije po računima stečajnih dužnika.

IV. okr. i V. okr. su, nakon što su u korist društava u kojima su oni stvarni voditelji poslovanja, na opisani način, izvršene isplate i prijenosi imovine na teret društava u stečaju u kojima je I. okr. stečajni upravitelj, istima raspolagali u korist svojih društava, kao i u korist I. okr. i II. okr. U tome im je kao odgovorna osoba VII. okr. trgovačkog društva, pomogao VI. okr.

Na opisani su način oštetili društva u stečaju za iznos od najmanje 45.700.000,00 kuna, te ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 27.500.000,00 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:40