LICE ZLA

FOTO: BLIJED, HLADNOG POGLEDA, SUZDRŽAN I PRETJERANO LEŽERAN Ubojica roditelja nije ni trepnuo kad mu je sutkinja proglasila kaznu

    AUTOR:
    • Božena Sviličić/Slobodna Dalmacija

  • OBJAVLJENO:
  • 17.05.2018. u 17:38

Luka Gerlanc / CROPIX

 

Ubojica roditelja iz Čiste Velike, 20-godišnji Tin Šunjerga, nije ni trepnuo nakon što je u četvrtak na Županijskom sudu u Zadru proglašen krivim za dva teška ubojstva iz bezobzirne osvete na posebno okrutan način i osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Kaznu mu je izrekla predsjednica Sudskog vijeća za mladež sutkinja Sandra Radanović time što mu je za ubojstvo svakog roditelja odredila po 25 godina zatvora, držeći da je zbog njegove okrutnosti to jedina opravdana kazna koja može ispuniti svrhu. Utvrđeno je da je postupao s maksimalnim stupnjem krivnje, izravnom namjerom te iz podmukle osvete.
 

Prijatelju uvjetnu kazna

Njegov prijatelj, 20-godišnji Ivan Škarić, osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana s rokom kušnje od tri godine zbog neprijavljivanja počinjenja djela.

Na izricanje presude Šunjerga je došao blijed i suzdržan te čak i namjerno pretjerano ležeran. Niti jednim pokretom lica ili tijela nije odao da će mu 40 idućih godina u zatvoru biti nekakav problem. Njegov odvjetnik Karlo Surić je to obrazložio činjenicom da je Šunjerga već znao koliku će kaznu dobiti.

- Ja sam ga na to pripremio i to je bilo očekivano nakon što je Sudsko vijeće odbilo još jedno vještačenje koje je trebalo nad njim provesti. Defektološko vještačenje Centra za socijalnu skrb iz Šibenika pokazalo je, naime, nalaz koji se nije u skladu s nalazom vještačenja Psihijatrijske bolnice Vrapče. Što je u tom nalazu iz Šibenika sada ne mogu govoriti, no to je jedan od razloga zbog kojeg ćemo se žaliti - rekao je Surić.

Zastupnik Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Branko Čvrljak rekao je da će tek nakon primitka pisanog otpravka presude odlučiti o žalbi.

Šunjerga je prošle godine, 25. ožujka u Čistoj Velikoj pištoljem najprije ubio majku Silvanu na obiteljskom imanju, a kasnije u garaži obiteljske kuće i svog oca Marina, splitskog specijalca.

I oca i majku smaknuo

I ocu i majci pucao je u zatiljak iz neposredne blizine, a smaknuću Silvane Šunjerge svjedočio je njegov prijatelj Ivan Škarić. Nakon što je obio obiteljski sef i ukrao očev pištolj, pozvao ga je da ide s njim u polje gdje mu rade roditelji. Nakon što ih je hladnokrvno ubio, otišao je kod prijatelja na rođendan gdje je plesao te pucao iz pištolja kako bi podigao atmosferu.

- U dokaznom postupku su nedvojbeno utvrđeni kvalifikatorni elementi bezrezervne osvete dokazani postojanjem plana, te zavidnom mjerom usredotočenosti i hladnokrvnosti prilikom izvedbe plana ubojstava. U odnosu prema roditeljima Tin Šunjerga je osjećao mržnju. Zabrane i prigovaranja zbog loših ocjena i drogiranja doživio je kao maltretiranje i zbog toga se bezrezervno osvetio. Ubojstvo je počinio podmuklo - rekla je u obrazloženju presude sutkinja Radanović. Navela je kako je svoj podmukli plan proveo obmanom, pa je koristeći se odnosom povjerenja prema majci, rekao da mu prijatelj mora sjesti naprijed jer će prvi izaći van, nakon čega je pričekao pogodan trenutak te majci, koja nije mogla ništa naslutiti, ispalio metak u potiljak nakon što se ona zapričala s prijateljem. Potom je koristeći njegovo povjerenje neobavezno razgovarao s ocem u djedovoj garaži nakon čega je pustio vodu kako otac ne bi čuo repetiranje.

 

- Nakon počinjenja kaznenog djela dogovarao se s prijateljem, pucao je iz pištolja, drogirao se i zabavljao, a nakon toga vozio do Zagreba i natrag. Pokušao je prikriti zločin, uzeo je mobitele roditelja, bacio ih i razbio. Tražio je prijatelja da razbije njegov mobitel. Govorio je da su roditelji u Šibeniku, molio prijatelja da mu pomogne sakriti tijela - navela je sutkinja u obrazloženju presude, istaknuvši kako Šunjerga nakon zločina nije pokazao nikakvu emociju već se zabavljao i provodio s prijateljima kao da se ništa nije dogodilo. K tome je i svoj čin i opravdao navodeći kako nije bilo drugog načina da riješi svoju situaciju osim da ubije roditelje.

 

Može na slobodu nakon 26 i pol godina?

- Zbog dva djela koja su kriminalnog karaktera odraslih osoba ne treba mu se suditi kao maloljetniku. Nije utvrđeno da je na njihovo izvršenje utjecala njegova životna dob - navela je sutkinja.

Iako mu je određena gotovo maksimalna kazna, Šunjerga će moći zatražiti prijevremeni otpust iz zatvora nakon odsluženja njezine dvije trećine, odnosno nakon 26 i pol godina.

Izdvajamo