SMRT NA ZAUSTAVNOJ TRACI

FOTO, VIDEO: DOZNAJEMO POJEDINOSTI STRAŠNE NESREĆE U KOJOJ JE POGINUO MLADI VOJNI POLICAJAC: Riječ je o 25-godišnjem pozorniku iz Virovitice...

 
 Ronald Goršić; čitateljica Slobodne Dalmacije / CROPIX

Pripadnik Vojne policije, pozornik Josip Perić (25) smrtno je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila u 14.20 sati kod odmorišta Draganić, na 27. kilometru autoceste između Jastrebarskog i Desinca u smjeru Zagreba.

Ministarstvo obrane potvrdilo je da se nesreća dogodila prilikom obavljanja službene zadaće praćenja kolone borbenih oklopnih vozila Hrvatske vojske. U priopćenju se navodi da je vojnik preminuo od posljedica teških tjelesnih ozljeda koje je zadobio od udara civilnog kamiona na zaustavnom traku. Nastradali pozornik rođen je u Virovitici, pripadnik je Pukovnije Vojne policije od 2016., a u Hrvatsku vojsku pristupio je dvije godine ranije.

Prema dostupnim informacijama, vojni konvoj, u kojem je bilo nekoliko oklopnih vozila Patria, zaustavilo se na zaustavnoj traci zbog kvara na jednom od vozila. Nakon zaustavljanja iz automobila Vojne policije, koji je bio u pratnji konvoja, izašao je pripadnik Vojne policije. U tom je trenutku na njega naletio civilni kamion. Vojnik je na mjestu poginuo.

Na mjesto teške prometne nesreće odmah su izašle sve interventne službe Hrvatskih autocesta, a policija je počela s očevidom. Na fotografijama s mjesta nesreće vidljivo je da su u konvoju bila oklopna vozila Patria, jedan MRAP i vojno sanitetsko vozilo. Smrtno stradali vojnik bio je u vozilu Vojne policije na začelju kolone.

Na kolniku su vidljivi tragovi guma na zaustavnoj traci uz samu liniju razdvajanja sa kolničkom trakom. Na policiji je da očevidom utvrdi je li civilni kamion desnim kotačima vozio zaustavnom trakom ili su to tragovi guma vojnih vozila. Na slici su vidljiva oštećenja na zadnjem lijevom dijelu automobila Vojne policije koja su očito posljedica udara civilnog kamiona.

FOTOGALERIJA: Vojni policajac poginuo na autocesti između Zagreba i Karlovca

Na sanitetskom vozilu, koje je ispred vozila vojne policije, puklo je zadnje staklo te mu je oštećen zadnji lijevi kraj. Prema svemu sudeći, civilni kamion je udario vojni automobil i vojnika koji je izlazio iz njega. Nakon nesreće stvorila se kolona od nekoliko kilometara.

U kratkom vremenu ovo je druga teška prometna nesreća u kojoj su sudjelovali pripadnici HV-a. Dana 30. kolovoza na autocesti kod izlaza Zadar 2 u nesreći je teško ozlijeđeno dvoje, a lakše jedan pripadnik Hrvatske vojske.

Nakon završenog očevida, policija je objavila da je zbog nepridržavanja potrebnog razmaka 25-godišnji vozač vozila Vojno-zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu udario u kamion litavskih nacionalnih oznaka kojim je ispred njega upravljao 50-godišnji državljanin Ukrajine. U prometnoj nesreći je 25-godišnji pripadnik Hrvatske vojske zadobio lakše tjelesne ozljede, dok su njegovi kolege i suputnici, 24-godišnjakinja i 21-godišnjak, zbog teških ozljeda prevezeni u Opću bolnicu Zadar. Zbog težine ozljeda pripadnica Oružanih snaga vojnim je helikopterom prevezena na liječenje u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:29