LEŠ U ZAMRZIVAČU

FOTO: DRAMA NA SUĐENJU SMILJANI SRNEC Vještakinji pozlilo kad je pogledala fotografije tijela ubijene Jasmine, morali su je izvesti iz zgrade suda

Iskazima sudskih vještaka te svjedokinja optužbe u četvrtak je na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva svoje sestre Jasmine Dominić 2000. čije je tijelo 19 godina bilo sakriveno u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Na varaždinskom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec (44) za ubojstvo sestre Jasmine u kolovozu 2000. godine u njihovoj obiteljskoj kući u Novoj 29 u Palovcu gdje je Jasminino tijelo otkriveno u veljači ove godine.

NOVO, 11:34 Kemičarka Ivana Bačić rekla je da je vještačenje provela metodom spektroskopije na pitanje Irme Bagarić, zamjenice županijske državne odvjetnice.

- Koliko jako to ljepilo zatvara taj poklopac od trupa škrinje, pitala je tužiteljica vještakinju.

- Karakteristika tih ljepila je da stvaraju jaku vezu. S obzirom na to da je brtva bila slijepljena brtva s ostatkom škrinje pretpostavljam da je ta veza bila čvrsta - odgovorila je.

Potom je vještakinju ispitivao odvjetnik Krešimir Golubić, branitelj Smiljane Srnec po službenoj dužnosti.

- Jeste li utvrđivali vrijeme kad je lijepljena, pitao je odvjetnik Golubić.

- Ne, i ne znam, odgovorila mu je vještakinja te na sljedeće pitanje odgovorila da je bilo i tragova kidanja i rezanja brtve, međutim da to nije navela u svom nalazu i mišljenju jer se to od nje nije ni tražilo.

- Koliko je tuba ljepila bilo potrebno da se zalijepi brtva? Znate li koliki je rok trajanja ljepila? - bila su daljnja pitanja odvjetnika Golubića.

- Možda nekoliko tuba ili jedna ovisno o pakiranju i što je tada bilo dostupno. Na svakom ljepilu je na tubi naveden rok trajanja, ali to se odnosi koliko dugo možete istisnuti ljepilo nakon otvaranja, a ne koliko dugo ono drži - odgovorila je vještakinja.

----------------------------------

10:52 - Nakon što je pozlilo vještakinji dr. Andrini Kopjar, u sudnicu je pozvana svjedokinja Ivana Bačić iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja "Ivan Vučetić" koja je vještačila škrinju u kojoj je bilo tijelo Jasmine Dominić. Vještakinja je 5. travnja vještačila ljepilo kojom je bila zalijepljena guma na poklopcu škrinje.

Vještačenjem je trebalo ustanoviti nalaze li se u omotima koje je dostavila policija ljepilo, a policija je na očevidu izuzela gumu sa škrinje "Končar". Tragovi ljepila bili su uočeni na cijeloj dužini brtve i na plastičnim fragmentima gdje je bila lijepljena brtva.

Prof. dr. Josip Škavić, stalni sudski vještak za sudsku medicinu kriminalistiku, ispričao je svoj nedolazak jer u isto vrijeme ima zakazano ročište na drugom sudu, pa će se nakon rasprave odlučiti kad će sud pozvati vještaka Škavića.

Kako smo doznali, vještakinji Kopjar pozlilo je zbog tlaka, ali i vjerojatno kad je ponovo u sudskom spisu vidjela fotografije s obdukcije tijela Jasmine Dominić.

----------------------------------

10:45 Kad je vještakinja Kopjar pogledala u spisu fotografije tijela ubijene Jasmine Domonić, načinjene prilikom obdukcije, kako bi pokazala tragove krvi, pozlilo joj je. Skvrčila se ispred stola za kojim sjedi sudsko vijeće, predsjednik vijeća sudac Tomislav Brđanović zbog toga je nakratko prekinuo raspravu. Vještakinju su posjeli na stolicu, a sudska zapisničarka donijela joj je čašu vode.

Predsjednik sudskog vijeća Tomislav Brđanović izveo je doktoricu Kopjar iz zgrade suda jer ona nije više sposobna iznositi svoj nalaz i mišljenje tako da obrana više neće biti u prilici postavljati joj pitanja, a kad će se vještakinja ponovno pozvati, sudac će priopćiti nakon što svi uđu u sudnicu.

----------------------------------

10:21 Predsjednik vijeća sudac Tomislav Brđanović otvorio je raspravu nešto poslije 10 sati, a u 10.03 dvije pravosudne policajke u pratnji kolege uvele su Smiljanu Srnec u sudnicu. Kao i uvijek, ona u ruci ima svoj zeleni fascikl sa spisom. Kako doznajemo, branitelj Smiljane Srnec po službenoj dužnosti, odvjetnik Krešimir Golubić, imat će niz pitanja.

U 12 sati bit će ispitane ujne Smiljane Srnec, Nada i Draga Sabol.

Jutarnji.hr
Ujna Smiljane Srnec, Draga Sabol

Raspravi prisustvuje i Barbara Oreški, iz Udruge za zaštitu žrtava i svjedoka, te jedna sudska savjetnica i zapisničarka s varaždinskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:04