EVAKUIRANI SUSJEDI

FOTO: DRAMA U ZAGREBU ZBOG ISTJECANJA PLINA 'Ta cijev u razini zemlje nedaleko od dviju bolnica bila je prava tempirana bomba'

 

- Policija je vrlo brzo došla, rasporedila ljude da ne bi nitko prišao s cigaretom ili upaljačem jer je postojala velika opasnost od eksplozije. Vjerojatno je bager, kad je počeo razmicati ciglu i crepove, zakačio cijev plinovoda koja je bila u razini zemlje i pod tlakom i presjekao je - ispričao nam je dramatične trenutke u Ulici Rebar kod kućnog broja 131 na zagrebačkom Maksimiru, nedaleko od bolnica Rebro i Jordanovac, Bernard Hercigonja koji stanuje nekoliko kuća dalje, nakon što je danas malo poslije 11 sati bager na gradilištu presjekao plinovod, zbog čega su bili evakuirani stanari, a ulica blokirana.

- Nekad je tu bila kuća u kojoj je živio bračni par, a nakon njihove smrti kuću je naslijedila njihova unuka, koja ju je prodala. U međuvremenu se promijenilo nekoliko vlasnika, ta stara kuća je srušena i bila je započeta gradnja, ali se dosad promijenilo nekoliko vlasnika. Međutim, Gradska plinara nikad nije isključila plin, a mislim da je trebala, posebice zato što je cijev bila praktički u razini zemlje. Na toj parceli su se i parkirali automobili i nikad se ništa nije dogodilo, do jutros. Vjerojatno kako je bager zakopao košarom, potrgao je tu cijev i plin je počeo šištati. Dečki iz Plinare oko 15 sati zatvorili su plin - prepričao nam je Bernard Hercigonja.

Nataša Palac živi na kućnom broju 131, a ono što ona zna jest to da je riječ o zemljištu na kojem je bager jutros počeo radove i da su se susjedi žalili na istjecanje plina, zbog čega je bila zatvorena cijela ulica.

Iz zagrebačke policije potvrdili su nam da su dobili dojavu o istjecanju plina i da su na teren bili upućeni i policija i vatrogasci, koji su i prvi zatvorili plin. Kasnije su na teren stigle i ekipe Gradske plinare. Ekipa Gradske plinare došla je s bagerima i sanirala plinovod.

Međutim, tek treba utvrditi kako je moguće da je cijev kroz koju je protjecao plin bila praktički u razini zemlje i kako je moguće da je to tako stajalo godinama. Sreća u svemu jest da nije došlo do eksplozije jer su posljedice mogle biti tragične.

Ostaje pitanje kako je moguće da je nedaleko od dviju gradskih bolnica u razini zemlje bila cijev plinovoda koja je bila prava tempirana bomba. Stanari Ulice Rebar kažu da posljednjeg vlasnika parcele na kojoj je presječen plinovod nisu vidjeli dugo vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:11