KRENULI IZ SRBIJE

FOTO: HRVATSKA POLICIJA SPASILA ŽIVOTE ČETVORICI MIGRANATA Plutali su Dunavom i dozivali u pomoć: 'Bili su umorni, iznemogli i pothlađeni'

 
 Policijska uprava osječko-baranjska

Prilikom obavljanja redovnog obilaska postajnog područja službenim plovilom na rijeci Dunav, policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u utorak su, oko 7,30 sati, tri kilometra sjeverno od baranjskog mjesta Batina čuli dozivanje u pomoć na stranom jeziku.

Ubrzo su uočili nekoliko osoba kako plutaju u hladnom Dunavu, držeći se za pomagala. Policajci su im odmah pritekli u pomoć, a kad su se približili, vidjeli su četvoricu muškaraca koji se na gumenim zračnicama kotača bore sa strujama Dunava, pokušavajući doći do obale Republike Hrvatske.

Policijska uprava osječko-baranjska

Policijski službenici izvukli su muškarce iz vode te ih smjestili na policijsko plovilo - tad su primijetili da se radi o četvorici migranata u dobi od 30-ak godina koji su pokušali prijeći rijeku Dunav iz smjera Republike Srbije, priopćila je Policijska uprava osječko-baranjska.

Policijska uprava osječko-baranjska

Muškarci su bili umorni, iznemogli i pothlađeni pa su ih policajci utoplili, pružili im prvu pomoć i pozvali Hitnu medicinsku pomoć. Zajedno sa spašenim muškarcima plovilom su došli do službenog veza za policijska plovila na Zelenom Otoku u Baranji i čekali dolazak djelatnika Hitne medicinske pomoći. Za to su im vrijeme policijski službenici dali deke i suhu odjeću kojom su raspolagali te im pripremili tople napitke i hranu kako bi se ugrijali.

Djelatnici Hitne medicinske pomoći pregledali su spašene osobe i pružili im liječničku pomoć. Utvrdili su da muškarci nisu ozlijeđeni te da su zdravi, ali pothlađeni.

Policijska uprava osječko-baranjska

Nakon što su se oporavili, migranti su prevezeni u prostorije Postaje granične policije Beli Manastir, gdje je u tijeku utvrđivanje njihova identiteta te daljnje postupanje sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu.

O ovom po život opasnom pokušaju nezakonitog prelaska rijeke Dunav u zimskim uvjetima odmah je obaviještena i granična policija Republike Srbije kako bi prevenirala ovakve pokušaje, s obzirom na stvarnu opasnost po život tih ljudi.

Policijska uprava osječko-baranjska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:15