NERAZJAŠNJENE OKOLNOSTI

FOTO: IZGORIO AUTO RODITELJA UBIJENE 17-GODIŠNJAKINJE NIKE DEKOVIĆ 'Našu obitelj kao da već 12 godina prati karma. Što je iduće?'

Boris Kovačev, Goran Mehkek / CROPIX

 

Pod nerazjašnjenim okolnostima jutros nešto prije pet sati izgorio je tri mjeseca star Peugeot 3008 u Ulici Srebrnjak na zagrebačkoj Lašćini. Zagrebački vatrogasci su se odmah po dojavi odazvali na intervenciju te ugasili vatrenu stihiju i spriječili širenje vatre na obližnja vozila.

Kako doznajemo, vlasnik automobila je Lidija Deković, majka 17-godišnje Nike koju je 6. listopada 2008. godine s četiri hica iz pištolja ubio njezin poznanik, zaštitar Andrija Jauk (25) i koji je zatim pucao sebi u glavu.

- Svi pričaju o eksploziji vidim, ali auto nije eksplodirao. Došlo je do, koliko su mi policajci rekli, samozapaljenja, valjda kvara na instalacijama. Očevid još traje, ali nije ničiji piromanski čin koliko je dosad utvrđeno. Sinoć sam ga parkirao oko 19.30 sati blizu kuće a planuo je u zoru. Kako? Nije mi jasno. Auto je kupljen prije tri mjeseca gotovinom za 250 tisuća kuna. Imao je kasko, međutim, pitanje je koliku štetu će pokriti. Našu obitelj kao da već 12 godina prati karma. Sve nas ide. Ostali smo bez Nike čija smrt nas je skroz unazadovala. Pa sudski proces za naknadu štete koji je trajao desetljeće, pa korona koja je na koljena bacila cijelu zemlju i onda je došao potres i evo, sad, ovaj požar auta na kraju. Što je iduće? - pita se za Jutarnji list Krešimir Deković, suprug vlasnice automobila i otac ubijene djevojčice.

 

Nakon ubojstva 17-godišnje djevojčice, koja je ubijena istog dana kada i Ivana Hodak, na površinu je isplivala tromost sustava. Zbog toga je četveročlana obitelj Deković pokrenula parnični postupak u kojem od Republike Hrvatske i KBC Zagreb potražuju gotovo milijun kuna odštete jer smatraju da su institucije mogle spriječiti smrt dvoje mladih, a pravorijek prvostupanjski, nepravomoćni, u tom predmetu na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu čekao se punih deset godina.

Zaljubljeni Jauk je, naime, još ranije odlučio da će si pred nesuđenom ljubavi oduzeti život pa je nekoliko dana prije ubojstva njegova psihijatrica iz KBC Rebra slala dopis Odjelu za upravne poslove PUZ-a kako Jauku treba oduzeti pištolj i dozvolu koju je dobio tri dana ranije.

Da bi 22. rujna, dakle tri dana od tog dopisa, policajci krenuli tražiti Jauka kojeg puna dva tjedna nisu uspjeli locirati. Činilo se kao da je propao u zemlju, a njegova psihijatrica je između ostaloga zaključila da je bio osoba s duševnim smetnjama.

- Tražili smo oko milijun kuna odštete što uključuje i sudske troškove, no sud nam je dosudio manji iznos, oko 700 tisuća kuna. To je i dalje nepravomoćna presuda. Koliko ćemo čekati na pravomoćnu sudsku odluku, strah me i pomisliti – zaključio je Krešimir Deković.

Zagreb, 021009.
Obiteljska kuca Dekovic, Srebrnjak.
Kresimir Dekovic, otac Nike Dekovic, djevojke koju je prije godine dana ubio pomahnitali zastitar Sokol Maric Securitiya Andrija Jauk, nedaleko od njezine kuce.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Krešimir Deković, otac Nike Deković

 

Za susjede Dekovićevih, kad je počeo goriti auto, uslijedilo je buđenje iz noćne more.

- Kad je eksplodiralo iskočili smo iz kreveta. Stakla na prozorima su se tresla. Mislili smo da je opet potres jer je trešnja stakala potrajala. No, odmah je u daljini nazirao narančasto svjetlo. Gorio je auto i sve je izgledalo kao da požar gubi kontrolu, kao da će se proširiti i na susjedne aute i na živicu koja je na metar dalje. Da je netko tog trenutka prolazio pored auta ili bio u blizini, sigurno bi nastradao - rekla je za Jutarnji jedna čitateljica.

U tijeku je policijski očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do buktinje, odnosno je li za požar kriv ljudski faktor ili kvar na instalacijama.

 

Izdvajamo