NEPRILAGOĐENA BRZINA

FOTO: KRŠ I LOM NA SNIJEGOM PREKRIVENOJ DALMATINI Kod tunela Mala Kapela troje teško ozlijeđenih u sudaru koji su snimile HAK-ove nadzorne kamere

 
 Screenshot / HAK

U petak oko 20 sati dogodila se teška prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb-Split, kod tunela Mala Kapela, piše Slobodna Dalmacija.

Uslijed sudara, tri su osobe zadobile teške tjelesne ozljede, koje su im konstatirane nakon što ih je Hitna prebacila u Opću bolnicu u Ogulinu.

Do nesreće je došlo na 102. kilometru autoputa iz smjera Splita prema Zagrebu, a sudarila su se dva osobna automobila, jedan šibenskih, a drugi zagrebačkih registracijskih oznaka.

- Padao je snijeg na našem području, a do sudara je došlo zbog neprilagođene brzine - rekli su Slobodnoj u Policijskoj upravi karlovačkoj, te dodali da su uvjeti na cesti jutros bolji. Kolnici su, kazao je dežurni policajac, mokri, ali nema snijega.

"Ne idite s litnjim gumama na zagrebački Advent", komentirali su na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode objavu o ovoj prometnoj nesreći, koja se dogodila u neposrednoj blizini jedne od HAK-ovih nadzornih kamera pa je mjesto sudara i snimljeno.

Dakle, ako krećete na put, a ovih se dana puno putuje, vozite oprezno i ne idite bez zimske opreme. Iako jutros iz HAK-a javljaju da su za sve skupine vozila otvorene autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, te autocesta A6 Rijeka-Zagreb, kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje.

U Gorskom kotaru, Lici i sjeverozapadnoj Hrvatskoj na kolniku ima ugaženog i razmočenog snijega. U priobalju puše jak vjetar, povremeno sa olujnim udarima. Mogući su odroni.

U Gorskom kotaru i Lici zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar između Zdihova i Delnica (DC3) te državnu cestu DC1 Karlovac-Udbina. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije.

-Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme- ističu u HAK-u.

U unutrašnjosti sa zapada postupan prestanak oborine i razvedravanje, no još ujutro uglavnom na istoku Hrvatske uz mjestimice malo kiše, dok u Lici može pasti malo snijega, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu.

Na većem dijelu Jadrana prevladavat će sunčano.

Slab i ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar prijepodne će slabjeti i okretati na jugozapadni. Na Jadranu će umjerena i jaka, podno Velebita olujna bura te sjeverozapadnjak u drugom dijelu dana slabjeti.

Najviša temperatura zraka od 4 do 9, na Jadranu između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:08