KRAJ NJE NEMA ŠVERCANJA

FOTO: KUJICA BLONDI, HEROINA HRVATSKE POLICIJE 'Ona je strah i trepet narkodilera, u samo dva dana otkrila je 23 kilograma droge'

Policijac Ivica Tolić i policijski pas Blondi
 Vojko Bašić / Hanza Media

Četverogodišnja Blondi, o kojoj se brine policajac Ivica Tolić, otkrila je u dva dana ukupno 23 kilograma marihuane koje su četvorica državljana Albanije pokušala prošvercati u Hrvatsku preko graničnih prijelaza u Vrgorcu i Imotskom, piše Slobodna Dalmacija.

Njemačka ovčarka, specijalno obučena za otkrivanje droga, pozvana je prvo u petak, kad su vrgorački policajci detektirali sumnjivi mercedes s dva Albanca, da bi već u subotu išla na dojavu imotskih policajaca radi pregleda toyote u kojoj su također bila dvojica albanska državljanina. U prvoj pretrazi Blondi je našla 11 kilograma i 256 grama, a u drugoj još 11 kg i 882 grama, piše Slobodna Dalmacija.

Vojko Bašić / Hanza Media
Policijac Ivica Tolić i policijski pas Blondi

Toyotom je upravljao 36-godišnjak, dok se u vozilu kao suvozač nalazio 27-godišnjak. Nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje, podnesena je kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge, te su dovedeni pritvorskom nadzorniku. Dan prije ista sudbina zadesila je dva državljana Albanije u dobi od 24 i 32 godine uhićenih u mercedesu u Vrgorcu.

Kako doznajemo od Mladena Bužančića, voditelja službe za državnu granicu PU splitsko-dalmatinske, i u ovom se slučaju radi o tzv. balkanskoj ruti. U nedjelju ujutro u splitskoj Policijskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je pokazana zaplijenjena droga. Osim voditelja Bužančića, novinarima su predstavljeni Matko Jelavić i Ante Baketić, pomoćnici načelnika policijskih postaja Vrgorac i Imotski za graničnu kontrolu. Zvijezda konferencije bila je njemačka ovčarka Blondi, koju je doveo njezin voditelj Ivica Tolić.

Vojko Bašić / Hanza Media
Policijac Ivica Tolić i policijski pas Blondi

Mediji su informirani i o svim značajnijim akcijama i načinima policijskog postupanja. Od 5. do 19. studenog, u tri odvojena događaja na graničnim prijelazima na području Vrgorca i Imotskog, aktivnim operativnim radom policijskih službenika prilikom obavljanja poslova ulazne granične kontrole ukupno je u osobnim vozilima pronađeno i oduzeto 34 kilograma marihuane te je prijavljeno šest državljana Albanije. Uz predan rad policijskih službenika na graničnim prijelazima u 2016. godini, ističe se aktivno sudjelovanje svih rodova policije: kriminalistička, temeljna, prometna, interventna i granična u suzbijanju različitih oblika zlouporabe droga.

U prvih 10 mjeseci ove godine na području PU splitsko-dalmatinske ukupno je evidentirano 1478 zapljena različitih vrsta droge, što je za 33,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Služba kriminaliteta droga s razine PU splitsko-dalmatinske sudjeluje u planiranju i organizaciji kriminalističko-taktičkih radnji na cijelom području PU, čime se omogućuje sinergijski učinak, koordinacja kadrovskih i materijalnih resursa te kvalitetniji zahvat u problem zlouporabe droga.

Vojko Bašić / Hanza Media
Policijac Ivica Tolić i policijski pas Blondi

Njuši i heroin

Blondi je kuja stara četiri godine, pasmine njemački ovčar. Do sada je u svojem operativnom radu imala niz otkrivanja opijata. Od toga je u četiri najveće zapljene pronašla ukupno 34 kilograma marihuane te kilogram i 627 grama heroina. Za brigu o njoj i dresuru zadužen je Ivica Tolić, policijski službenik. Blondi je predstavila Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Pasmine koje koristi policija

Njemački ovčar (čuva policajca, napadački pas, njuši drogu)
Holandski ovčar (čuva policajca, napadački pas)
Belgijski malinois (čuva policajca, napadački pas)
Njemački bokser (čuva policajca, napadački pas)
Labradorski retriver (njuši bombe i drogu)
Doberman pinčer (čuva policajca, napadački pas)
Springer španijel (njuši bombe i drogu)
Bloodhound (ulazi u trag kriminalcima, njuši bombe i drogu)
Beagle (njuši bombe i drogu)
Rotvajler (čuva policajca, napadački pas)
Veliki šnaucer (čuva policajca, napadački pas)

Glavni zadaci policajskih pasa

- Pas za podršku u održavanju javnog reda
- Psi tragači
- Psi koji otkrivaju drogu
- Psi koji otkrivaju ljudske leševe
- Psi koji otkrivaju eksplozivna sredstva

Zaslužena mirovina

Policijski pas je za pas obučen za specijalne namjene. U mnogim zakonodavstvima se ranjavanje policijskog psa smatra kaznenim djelom i ubojica psa ide u zatvor. Policijski pas ima svojeg službenog vodiča, najčešće policajca koji pazi na njega, hrani ga i on mu je šef. Najčešće taj policajac i "usvoji" psa nakon što ode u zasluženu mirovinu. U porastu je broj policijskih službi koje svoje pse štite zaštitnim prslucima, neprobojnim od metaka. Pojedini policijski psi imaju svoj bedž i identifikacijski broj. Pas ubijen na dužnosti nerijetko se pokapa s počastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:59