AKCIJA LIGNJA

FOTO: OSUMNJIČENICIMA ZA PALJENJE KUĆE RADOVANA ORTYNSKOG ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR Policija uhitila šest osoba, jedna je još uvijek u bijegu

 
 Emica Elvedji / CROPIX

NOVO - Osumnjičenici za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču u četvrtak su privedeni sucu istrage osječkog Županijskog suda koji im je, nakon provedenog ročišta, na prijedlog Uskoka, odredio istražni zatvor, izvijestio je Sud.

Policija je uhitila osumnjičenike na području Osijeka, Zagreba i Rijeke, nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, kodnog naziva "Lignja".

Na prijedlog Uskoka, Istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, određen je protiv šestorice privedenih osumnjičenika te 31-godišnje osumnjičenice koja je u bijegu, a zbog opasnosti od bijega te mogućnosti utjecaja na svjedoke, rekao je za Hinu glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Osumnjičenike se tereti za kaznena djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine, počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.

---------------------------------

Navodni vođa tzv. čepinske skupine Dragan Baković i ostali osumnjičeni za paljenje kuće bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog privedeni su istražnom sucu u Osijeku.

Policija je uhitila ukupno šest hrvatskih državljana, dok je jedna osoba policiji još uvijek nedostupna.

Nakon privođenja, osumnjičeni su odvedeni pred suca gdje su im se pridružili i njihovi odvjetnici.

Kako su jučer priopćili USKOK i MUP RH, navodeći samo godišta osumnjičenih osoba, skupinu se tereti za kaznena djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine te pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela, a sve u sastavu zločinačkog udruženja. Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, a imajući u vidu sadržaj spomenutih priopćenja, proizlazi da je akciju paljenja vikend-kuće Radovana Ortynskog organizirao Dragan Baković i to tako da je u zajedničko djelovanje povezao drugoosumnjičenog Milana Bulata (52) te njegovu partnericu Jasminu Huzanić (31) i Marija Tolića (40) te još dvije zasad nepoznate osobe. Pripreme su započeli još u siječnju 2017. godine. Na koncu je dogovoreno da Bulat, njegova djevojka i dvojica nepoznatih počinitelja zapale vikendicu, a Mario Tolić je osumnjičen da je bio veza prema Bakoviću i u realnom vremenu ga izvještavao o provedbi i rezultatima cijele “akcije”.

Tako su 1. travnja prošle godine Milan Bulat, Jasmina Huzanić i dvojica nepoznatih u večernjim satima došli do vikendice Radovana Ortynskog u Postirama. Nakon što su provalili balkonska vrata ušli su u unutrašnjost te su i u prizemlju i na prvom katu isprolijevali zapaljivu tekućinu. Međutim, očito je prije nego što su otvorenim plamenom izazvali samo zapaljenje, došlo do velike koncentracije zapaljivih plinova iz razlivene tekućine u unutrašnjosti kuće, jer je u trenutku potpaljivanja došlo do eksplozije. Uslijed eksplozije i požara osumnjičeni Bulat zadobio je teške tjelesne ozljede u vidu opeklina ruku i lica uz obilno krvarenje. Pretpostavlja se da je upravo ovakav neplanirani razvoj događaja kasnije pomogao istražiteljima da otkriju počinitelje, koji su za sobom ostavili niz materijalnih tragova i tragova krvi.

Prema navodima istražitelja, Baković je preko Tolića doznao da su stvari krenule po zlu, te su organizirali “izvlačenje” teško ozlijeđenog Bulata najprije s otoka Brača, a potom i njegovo prebacivanje izvan Hrvatske. U tom dijelu, uz spomenutu Bulatovu djevojku koja je bila na mjestu događaja, Baković je, navodi MUP, za pomoć u bijegu i zbrinjavanju ozlijeđenog izvršitelja angažirao još trojicu pomagača. Radi se o Zdenku Ivankoviću (48), Ivi Jeriću (52) i Robertu Flačeru (29).

Pretpostavlja se da je Bulat brodom prebačen na kopno, a odmah zatim preko granice na područje Bosne i Hercegovine. Tamo su mu organizirali boravak i liječenje, navodno najprije u Tuzli, a kasnije i u nekim drugim gradovima na teritoriju BiH. Pritom su se pobrinuli da sve ostane u tajnosti. Na koncu su Bulata u siječnju ove godine prebacili u SR Njemačku i brinuli se za njegovo daljnje liječenje i rehabilitaciju, što su naravno i financirali. Prema neslužbenim izvorima, skrivanje Bulata i njegovo tajno liječenje upalo je u oči i službama zemalja u kojima je boravio, a koje su u određenoj fazi kriminalističkog istraživanja i pomagale hrvatskim tijelima progona kroz međunarodnu pravnu pomoć. Koji su sve dokazi prikupljeni i o kakvom bi se motivu u ovom slučaju moglo raditi, zasad nije bilo moguće doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:02