GRUPA PINK PANTHER

FOTO: OVO SU HRVATI UHIĆENI ZBOG PLJAČKE STOLJEĆA Od upada na izložbu 'Blaga mogula i maharadža' do bijega s draguljima prošlo je samo nekoliko minuta

 
gore: Zvonko Grgić, Vinko Tomić i Želimir Grbavec; dolje: ukradeni predmeti i prizor s izložbe 'Blaga mogula i maharadža' u Veneciji

Nastavak priče o spektakularnoj krađi dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Thanija, koju su u Duždevoj palači u Veneciji 3. siječnja ove godine počinili pripadnici poznate bande Pink Panther, odvijao se jučer u Zagrebu.

Policija je u koordiniranoj akciji temeljem talijanskog europskog uhidbenog naloga privela četvoricu hrvatskih i jednog državljanina Srbije koje povezuje s ovom pljačkom. Među uhićenima je 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koju u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta.

Riječ je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švicarskoj, Monaku od kojih je svaka teška po nekoliko milijuna dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, također zbog krađe nakita vrijednog 8 milijuna švicarskih franaka, u ožujku 2011. u Baselu, s izložbe “Baselworld 2011”.

Lažni identiteti

“Jedan od uhićenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim europskim državama u sklopu kriminalne organizacije Pink Panther”, priopćio je jučer MUP o Tomiću.

Vinko Tomić (60): Dovodi ga se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja po Europi u sklopu bande Pink Panther

Talijani pak sumnjiče Tomića koji je, čini se, za to vrijeme mirno živio u Zagrebu, da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palači te da je pljačku počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su trojica državljani RH, a dvojica Srbije. Pljačkaši su 3. siječnja prilično diskretno s izložbe “Blaga mogula i maharadža”, koja je bila izložena u Duždevu dvoru u Veneciji, odnijeli par naušnica od platine i dijamanata vrijedne milijun dolara i broš od platine i rubina vrijedan 2 milijuna dolara.

Ukradeni broš

Riječ je o basnoslovno vrijednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik Hamad bin Abdullah al-Thani posudio Talijanima za izložbu. Osim Tomića, u Hrvatskoj su u protekla dva dana uhićeni Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhićen i jedan od dvojice njihovih srbijanskih suradnika.

Želimir Grbavec: Bivši zaposlenik MORH-a navodno je Tomiću bio vozač nakon krađe dragulja katarskog šeika

Protiv petorice uhićenih zatraženo je određivanje istražnoga zatvora radi predaje Italiji, a kako neslužbeno doznajemo, neki od njih protive se izručenju i osporavaju talijanske optužbe.

Zvonko Grgić (43): Neko je vrijeme radio kao plaćeni vojnik na zaštiti brodova od pirata u Africi i na Bliskom istoku

Prema pisanju talijanskih medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda Pink Panther, a identitet su im talijanski policajci otkrili još u rujnu. Tijekom pljačke napadači nisu skrivali lica od videonadzora postavljenog na svakome uglu. Inicijalno su fingirali da ih zanima impresivna izložba pa su detaljno proučavali eksponate.

Pomagačica

Ubrzo su se dali u krađu u kojoj im je još nepoznata osoba, za koju se pretpostavlja da je žena koja ima direktne veze s Duždevom palačom, pomogla ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupocjeni nakit. U džep su si stavili tri predmeta - zlatni broš iglu te par platinastih naušnica s dragim kamenjem koje je izradio indijski zlatar Viren Bhagat. Carinska je vrijednost ukradenoga, prema procjeni talijanskih stručnjaka, oko 33.000 eura, ali na komercijalnoj razini vrijednost doseže i do 3 milijuna eura.

Ukradene naušnice

Istraga je pokazala da se alarm u palači aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi u izložbenom izlogu ostavili deseterostruko skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli onemogućiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči što je i gdje ukradeno.

The Grand palais opens the exhibit From the Mughals to the Maharajas : Jewels from the Al Thani Collection .
270 jewels from Indian historic jewellry , diamonds , jade , and other treasures from the XVII th century to now . On display until  june 5th.
PARIS 28 March . 2017//GINIES_1513.4702/Credit:GINIES/SIPA/1703271830, Image: 326714571, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

S milijunskim plijenom polaganim korakom, kroz masu turista, lopovski je dvojac išetao iz palače u kojoj su se zadržali točno pet minuta, a kad se upalio alarm, s minutom odmaka, oni su već u susjednoj uličici ubrzavali korak. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palače ukradene stvari poskrivećki proslijedili trećem pomagaču, koji toga jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila krađa. Nakon što su Talijani i službeno aktivirali europske uhidbene naloge, proizlazi da je vrijedne eksponate uzeo osobno Tomić, a ostali su mu pomagali ili pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:48