NOVO SUĐENJE

FOTO Paravinja u sudnicu došao u kratkim hlačama i pobjesnio zbogodluke suda: 'Skrivate činjenice!'

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Nives Nikolac odlučilo je kako će do kraja ponovljenog sudskog postupka iz raspravne dvorane biti isključena javnost
Sibenik, 030714.Na Zupanijskom sudu u Sibeniku danas je zapocelo ponovljeno sudjenje Draganu Paravinji za tesko ubojstvo maloljetne Antonije Bilic.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX / Copyrighted

ŠIBENIK - Ponovljeno suđenje Draganu Paravinji zbog pokušaja silovanja i ubojstva maloljetne Antonije Bilić, iz Krički pored Drniša, danas je na Županijskom sudu u Šibeniku prekinuto, prije no što je počelo, jer je Paravinja zatražio izuzeće suda.

Odlučila je tako predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Nives Nikolac, nakon što je sam Paravinja, prije no što mu je pročitana optužnica, zatražio izuzeće suda, držeći da će isključivanje javnosti iz glavne rasprave sudu omogućiti manipulaciju činjenicama, kazao je novinarima nakon prekinutog ročišta odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić.

Županijski sud Paravinjin zahtjev prenijet će Vrhovnom sudu koji će o njemu odlučiti, a tek nakon toga suđenje će se moći nastaviti, kazao je Ljubičić.

Najvjerojatnije, smatra odvjetnik, sud će odluku donijeti kroz desetak dana. Ljubičić je novinarima još jednom ponovio kako smatra da do ponovljenog suđenja nije trebalo doći.

Prema odluci Sudskog vijeća javnost je isključena do kraja postupka. U obrazloženju se navodi da bi iznošenje detalja tijekom iznošenja dokaza moglo štetiti integritetu žrtve i njezine obitelji. Sam Paravinja ustvrdio je da se protivi isključenju javnosti zbog manipulacija i sprečavanja suda da se u javnosti iznese ono što on želi, a sud prikriva.

Ankica Giljanović, odvjetnica Dragana Paravinje, danas nije bila voljna komentirati još jedan obrat u ovom suđenju.

FOTOGALERIJA: Paravinja je u sudnicu ušetao u papučama, majici i kratkim hlačama

Službeni komentar nije se mogao dobiti niti sa Županijskog suda.

Ponovljeno suđenje zatražio je Vrhovni sud u žalbenom postupku, smatrajući da šibenski Županijski sud nije uspio dokazati da je Paravinja pokušao silovati, pa potom ubio maloljetnu Antoniju Bilić.

Vrhovni sud ne spori da je Paravinja odgovoran za ubojstvo, ali smatra kako u prvostupanjskom postupku nije dokazano da je pokušaj silovanja bio motiv za isto. Jedini dokaz o tome što se dogodilo, naveo je Vrhovni sud, je Paravinjino priznanje policiji Republike Srpske koje je dao nakon uhićenja poslije kratkog bijega, a u kojem navodi kako je djevojku ubio jer ga je vrijeđala, a pokušaj silovanja ne spominje.

Stoga je Vrhovni sud ukinuo jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina zatvora, koja mu je u prvostupanjskom postupku dosuđena zbog spomenutih kaznenih djela i još jednog silovanja u pokušaju, te je zatražio novo suđenje.

Antonija Bilić nestala je 7. lipnja 2011. godine na mostu preko Čikole nakon što se ukrcala u Paravinjin kamion.

Njezini posmrtni ostatci pronađeni su više od godinu dana kasnije kod Josipdola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:00