DRAMATIČNE OPTUŽBE

FOTO: POŽAR U KOJEM JE IZGORIO 63-GODIŠNJAK Stanari: 'Vatrogasci nisu dobro reagirali!'; Vatrogasci: 'Zakazala je služba 112, opet!'

U 112 kažu: Dojavu smo proslijedili malo prije 3 sata, svi ostali podaci iz slučaja su klasificirani pod oznaku ‘tajnost’

U požaru kuće u Žabanjskoj ulici koji je buknuo danas oko 2.30 sati smrtno je stradao 63-godišnji Stanislav M. Kako neslužbeno doznajemo, uzrok požara je otvoreni plamen.

Osim nesretnog muškarca, oca vlasnika kuće koji u trenutku požara nije bio prisutan, u prizemlju su bili podstanari od kojih nitko nije ozlijeđen.

Vatrogasci su griješili

Kako je riječ o dvojnom objektu, vatra se brzo proširila na susjedno krovište koje je potpuno izgorjelo.

- Čuli smo pucketanje i osjetili dim. Suprug je odmah rekao da gori kod Stanislava. Uzeli smo djecu i otišli iz kuće - kaže nam sugovornica na čiju se kuću proširio plamen. Cijelo potkrovlje, dvije spavaće sobe i dnevni boravak izgorjeli su im u potpunosti.

- Sva odjeća, posteljina, knjige... sve je nestalo - kaže potresena stanarka.

Stanari Žabanjske ulice tijekom noći pratili su razvoj događaja i tvrde: vatrogasci nisu dobro reagirali! Hrvoje Dujmović Alf tvrdi da su vatrogasci pogriješili jer nisu ušli u ulicu.

- Vatrogasci su stigli relativno brzo, ali onda je nastao kaos. Došli su do križanja Bačke i Žabanjske ulice i tamo stali. Rekli su da im GPS pokazuje kako je riječ o slijepoj ulici i da ne mogu ući vozilom. Objašnjavao sam im da se može ući, ali nisu slušali - kaže Dujmović.

Mlaz im je bio slab

Kada je shvatio da ih neće nagovoriti, pozvao je policiju te im je s jednim policajcem, tvrdi, pokazao s kojih se sve strana može prići kući.

- Razvukli su crijeva do kuće i počeli gasiti. Kako je vozilo bilo udaljeno, konstantno je padao pritisak i voda je slabašno izlazila iz crijeva, a požar je ugašen tek pred jutro - kaže Dujmović.

Stanarka čije je krovište izgorjelo kaže da ne može suditi o tome jesu li vatrogasci pogriješili, ali i ona potvrđuje da je pritisak vode bio slab.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba kažu da su dojavu o požaru u Žabanjskoj ulici dobili u 2.45 sati. Na mjesto događaja, tvrde, došli su za 5 minuta. Vatru su počeli gasiti za nekoliko minuta.

Što se pak tiče tvrdnji da su požar gasili iz Bačke ulice, umjesto da su ušli u ulicu u kojoj su dvije kuće gorjele, šef smjene vatrogasaca iz Dubrave Tomislav Huđin kaže da su dva vozila bila na križanju Kanarinske i Žabanjske, a treće u Bačkoj. Huđin opovrgava tvrdnje da im je mlaz iz vatrogasnih cijevi bio preslab.

- Imamo pumpe koje možemo nafilati od 5 do 40 bara i tako prilagoditi mlaz - ističe Huđin.

Podaci su tajna

Ipak, kaže, vatrogascima je javljeno za požar kad je već pola krovišta kuće u kojoj je nastradao muškarac izgorjelo. Tu je, kako doznajemo od vatrogasaca s terena, “opet zakazala služba 112”.

Iz te službe pak poslali su nam mail: “Možemo potvrditi da je nešto prije 3:00 sata ŽC 112 Zagreb zaprimio dojavu o požaru kuće te obavijestio JVP Zagreb i OKC PUZ. Ostale detalje o događaju Vam ne možemo dostaviti, obzirom da su isti klasificirani oznakom tajnosti.” Podaci se, objasnila je glasnogovornica, daju na uvid samo na zahtjev suda ili policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:28