DRAMATIČNE OPTUŽBE

FOTO: POŽAR U KOJEM JE IZGORIO 63-GODIŠNJAK Stanari: 'Vatrogasci nisu dobro reagirali!'; Vatrogasci: 'Zakazala je služba 112, opet!'

Srđan Vrančić / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX

U 112 kažu: Dojavu smo proslijedili malo prije 3 sata, svi ostali podaci iz slučaja su klasificirani pod oznaku ‘tajnost’

U požaru kuće u Žabanjskoj ulici koji je buknuo danas oko 2.30 sati smrtno je stradao 63-godišnji Stanislav M. Kako neslužbeno doznajemo, uzrok požara je otvoreni plamen.

Osim nesretnog muškarca, oca vlasnika kuće koji u trenutku požara nije bio prisutan, u prizemlju su bili podstanari od kojih nitko nije ozlijeđen.

Vatrogasci su griješili

Kako je riječ o dvojnom objektu, vatra se brzo proširila na susjedno krovište koje je potpuno izgorjelo.

- Čuli smo pucketanje i osjetili dim. Suprug je odmah rekao da gori kod Stanislava. Uzeli smo djecu i otišli iz kuće - kaže nam sugovornica na čiju se kuću proširio plamen. Cijelo potkrovlje, dvije spavaće sobe i dnevni boravak izgorjeli su im u potpunosti.

- Sva odjeća, posteljina, knjige... sve je nestalo - kaže potresena stanarka.

Stanari Žabanjske ulice tijekom noći pratili su razvoj događaja i tvrde: vatrogasci nisu dobro reagirali! Hrvoje Dujmović Alf tvrdi da su vatrogasci pogriješili jer nisu ušli u ulicu.

- Vatrogasci su stigli relativno brzo, ali onda je nastao kaos. Došli su do križanja Bačke i Žabanjske ulice i tamo stali. Rekli su da im GPS pokazuje kako je riječ o slijepoj ulici i da ne mogu ući vozilom. Objašnjavao sam im da se može ući, ali nisu slušali - kaže Dujmović.

Mlaz im je bio slab

Kada je shvatio da ih neće nagovoriti, pozvao je policiju te im je s jednim policajcem, tvrdi, pokazao s kojih se sve strana može prići kući.

- Razvukli su crijeva do kuće i počeli gasiti. Kako je vozilo bilo udaljeno, konstantno je padao pritisak i voda je slabašno izlazila iz crijeva, a požar je ugašen tek pred jutro - kaže Dujmović.

Stanarka čije je krovište izgorjelo kaže da ne može suditi o tome jesu li vatrogasci pogriješili, ali i ona potvrđuje da je pritisak vode bio slab.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba kažu da su dojavu o požaru u Žabanjskoj ulici dobili u 2.45 sati. Na mjesto događaja, tvrde, došli su za 5 minuta. Vatru su počeli gasiti za nekoliko minuta.

Što se pak tiče tvrdnji da su požar gasili iz Bačke ulice, umjesto da su ušli u ulicu u kojoj su dvije kuće gorjele, šef smjene vatrogasaca iz Dubrave Tomislav Huđin kaže da su dva vozila bila na križanju Kanarinske i Žabanjske, a treće u Bačkoj. Huđin opovrgava tvrdnje da im je mlaz iz vatrogasnih cijevi bio preslab.

- Imamo pumpe koje možemo nafilati od 5 do 40 bara i tako prilagoditi mlaz - ističe Huđin.

Podaci su tajna

Ipak, kaže, vatrogascima je javljeno za požar kad je već pola krovišta kuće u kojoj je nastradao muškarac izgorjelo. Tu je, kako doznajemo od vatrogasaca s terena, “opet zakazala služba 112”.

Iz te službe pak poslali su nam mail: “Možemo potvrditi da je nešto prije 3:00 sata ŽC 112 Zagreb zaprimio dojavu o požaru kuće te obavijestio JVP Zagreb i OKC PUZ. Ostale detalje o događaju Vam ne možemo dostaviti, obzirom da su isti klasificirani oznakom tajnosti.” Podaci se, objasnila je glasnogovornica, daju na uvid samo na zahtjev suda ili policije.

Izdvajamo