NESREĆA

FOTO: SPORTSKI AVION SRUŠIO SE KOD OTOKA HVARA Jahtaši brzom reakcijom spasili pilota

 
 Hrvatska gorska služba spašavanja, čitatelj Jutarnjeg lista

Sportski zrakoplov tipa SILA 450 srušio se danas oko 15 sati kod otoka Hvara.

Zahvaljujući brzoj reakciji slovenskih jahtaša koji su se našli u blizini, pilot, inače, njemački državljanin je spašen jer su ga turisti s jahtom odmah prevezli u grad Hvar gdje su mu utvrđene lakše ozljede.

Kvalifikacija ozljeda još uvijek nije poznata, a njegov sportski zrakoplov još uvijek pluta na pučini u valovitom moru preko puta grada Hvara.

Čitatelj Jutarnjeg lista
Lokacija pada zrakoplova

Jutarnji doznaje kako je riječ o zrakoplovu tipa SILA 450, kojeg proizvodi tvrtka Aeroeast iz Srbije. Pilot se navodno kretao u smjeru aerodroma na Lošinju kada je izgubio kontrolu nad letjelicom i pao u more.

Aeroeast

Istražitelji Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu su krenuli na teren kako bi obavili očevid, javila je Hina.

Nacionalna središnjica za spašavanje na moru uputila je obavijest svim plovilima koji se nađu na tom djelu Jadrana da budu oprezni zbog mogućih plutajućih dijelova zrakoplova. Navode kako su vremenski uvjeti za let bili povoljni što bi moglo značiti da je uzrok pada tehnički ili ljudski faktor.

Nakon nesreće, bračka Ispostava HGSS-a se s jednim čamcem i posadom uputila pripomoći hvarskoj policiji i kapetaniji u izvlačenju i tegljenju sportskog zrakoplova. U samoj akciji je sudjelovao i zapovjednik Nizozemske obalne straže Edwin vad de Pol koji je za naše HGSS-ovce nekoliko puta organizirao tečajeve spašavanja na moru u Nizozemskoj.

Hrvatska gorska služba spašavanja
Hrvatska gorska služba spašavanja
Hrvatska gorska služba spašavanja

Okolnosti pada tek se trebaju utvrditi policijskim očevidom koji je u tijeku.

Inače, zrakoplov istog tipa srušio se 2016. kod Zaboka. Tada je utvrđeno da se radilo o posve novoj i ispravnoj letjelici. No, pilotu se učinilo da nešto nije u redu s motorom pa je odlučio sletjeti no nije uspio.

Odbio se od staze i pokušao kontrolirati stvar dodavanjem gasa no zabio se u krošnje. Nije bilo ozlijeđenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:58