ČABA DER

FOTO: TKO JE ZAPRAVO NAJTRAŽENIJI SRPSKI UBOJICA DANAŠNJICE, KOJI JE PAO U ČEŠKOJ, A LANI JE UBIO I HRVATA Prozvali su ga 'egzekutor s osmijehom'

 
 POLICIJA ČEŠKE REPUBLIKE

Uz vijest da je u petak navečer u Pragu u suradnji s Europskom mrežom timova za aktivnu potragu za bjeguncima od zakona (ENFAST) uhitila srpskog plaćenika Čabu Dera, češka je policija u subotu objavila što je taj 38-godišnjak, osumnjičen za više ubojstava, uključujući i za egzekuciju Hrvata Ivana Serdarušića u samom srcu Amsterdama, imao u svom posjedu kada je uhićen.

Kako su naveli u službenom priopćenju, Der, vlasnik mađarske i srpske putovnice, uhićen je u praškoj četvrti Žižkov. Policija ga je, kažu, iznenadila pa se nije uspio riješiti "potrepština" poput lažnih dokumenata, pištolja, municije za pištolje, prigušivača za pištolje, perike i naočala, kojima je očito nastojao prikriti svoj prepoznatljiv izgled, nastojeći tako izbjeći ruku pravde.

POLICIJA ČEŠKE REPUBLIKE
POLICIJA ČEŠKE REPUBLIKE
POLICIJA ČEŠKE REPUBLIKE
Uhićenje Čabe Dera
POLICIJA ČEŠKE REPUBLIKE
Čaba Der

Podsjećamo, za Derom su tjeralice izdali Mađarska, Nizozemska i Srbija, a on se trenutno nalazi u pritvoru gdje čeka izručenje, doduše ne zna se kojoj od ove tri države.

Der je javnosti postao poznat kada je u siječnju ove godine na Banovom brdu u Beogradu brutalno ubio Nebojšu Markovića, zeta jednog od pripadnika zloglasnog Pink Panthera Aleksandra Š. Njegovu brutalnu likvidaciju snimile su sigurnosne kamere sa zgrade u Ulici Rajka od Rasine.

Na snimci se moglo vidjeti da je Marković taman sklapao dječja kolica ispred zgrade u kojoj je živio kada se nasred ulice zaustavio bijeli automobil iz kojega je izašao muškarac s torbom u rukama. Muškarac se potom nasmiješio te prišao Markoviću pa izvadio pištolj i upucao ga više puta u glavu i grudi. Žrtva je pala na pločnik, a ubojica se vratio na suvozačevo mjesto i pobjegao.

Blic piše da se Markovića nije povezivalo sa zločinačkim miljeom te da nije imao policijski dosje. Smatra se da je Čaba ubio pogrešnog čovjeka, odnosno da mu je prava meta bio Aleksandar Š., koji živi u istoj zgradi kao i Marković.

Der je 11. svibnja 2004. godine u novosadskom restoranu "Marina" s četiri hica iz vatrenog oružja usmrtio Branislava Jelačića, člana skupine "Firma". Naručitelj tog ubojstva Vojislav Škrbić ubijen je 21. svibnja 2014. godine u novosadskom restoranu Gondola. Der je zbog toga ubojstva kažnjen s 14 godina zatvora, a iz zatvora je izašao 2017., nakon čega se ubrzo vratio kriminalnim aktivnostima.

Nizozemska je za Derom uhidbeni nalog izdala nakon što je plaćenik ljetos snimljen kako ulazi u jedan talijanski restoran u Amsterdamu i puca u glavu Hrvatu Ivanu Serdarušiću (62), inače nizozemskom državljaninu. Derovo lice jasno se vidi na snimkama nadzorne kamere, a na mjestu zločina pronađeni su i tragovi njegove DNK.

Prema tadašnjim napisima nizozemskih medija, Serdarušić nije bio poznat u amsterdamskom kriminalnom miljeu, ali ipak se provlači teza da bi njegova egzekucija mogla imati veze s poslovima s drogom.

Dera se sumnjiči da je tijekom prošle godine, osim spomenute dvojice, ubio i jednog muškarca u Budimpešti. Prema pisanju Blica, Der je Lasva V. navodno usmrtio u rujnu prošle godine u Budimpešti. Na jednom parkiralištu ubio ga je hicem u glavu nakon što ga je natjerao da klekne. Njegovo tijelo poslije je bacio u obližnji potok i pobjegao. U njegovom su automobilu pronađeni droga i novac. Mađarska policija sumnja da je zločinu prethodio sukob oko droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:55