ZAMRŠEN SLUČAJ

FOTO: VELIKI OBRAT U SLUČAJU KRAĐE CIJELE KUĆE Građevina je natovarena na prikolice, osumnjičeni par kaže da je nisu ukrali: 'Pa to je naše!'

 
 Nikola Wolf / Podravski list

Koprivničkim policajcima prošle nedjelje stigla je nesvakidašnja prijava. Poduzetnik iz Koprivnice (59) prijavio je kako su mu nepoznate osobe na zemljištu u Peterancu ukrale veći dio montažne kuće, piše Podravski.hr.

Doista, nekoć gotovo dovršena, vrlo lijepa montažna kućica stajala je povučena u dvorištu, razmontirana, bez krovišta i drvenih zidova, ogoljena gotovo do temelja. Slučaj krađe kuće bio je toliko nevjerojatan i bizaran da je odjeknuo cijelom Hrvatskom, ali i šire.

Kriminalističko istraživanje koprivničkih policajaca trajalo je samo dva dana. U srijedu prošlog tjedna su priopćili kako su zbog krađe kuće kazneno prijavili muškarca (41), također poduzetnika iz Koprivnice, i njegovu 30-godišnju izvanbračnu suprugu. Tereti ih se za kazneno djelo krađe, a prijava je poslana na odlučivanje Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici.

Nikola Wolf / Podravski list

- Ne znam zašto smo prijavljeni. Ta je kućica naša i nisam mogao ukrasti nešto što je moje. Kada sam vidio na internetu da se radi o mojoj kući da je ukradena, nisam mogao vjerovati. Odmah sam sa suprugom otišao na policiju - rekao je kazneno prijavljeni 41-godišnjak za Podravski.hr.

Otkrio je svoju stranu podosta zamršene pozadine cijelog slučaja. Kako trenutno stvari stoje, bila je to doista sve samo ne obična krađa kuće. Na vidjelo je isplivao podosta zamršen odnos poznatog poduzetnika s bračnim parom koji je na kraju osumnjičen za krađu kuće.

- Zemljište je suprugino, a na tom gradilištu doista je bila montažna kuća. Taj je čovjek dobio gradilište za zalog i nedavno ga je na sudu otkupio. No, nije otkupio montažnu kuću, već samo gradilište. Da stvar bude gora, on još službeno niti nije postao vlasnik. Sudsko rješenje nije pravomoćno zato što imamo i 15 dana za žalbu - rekao je kazneno prijavljeni 41-godišnjak te priznao kako je zajedno sa suprugom demontirao kuću i odvezao je.

Prema izvodu iz katastra, vlasnik zemljišta nije 59-godišnjak koji je prijavio krađu, već 30-godišnjakinja koja je prijavljena za krađu kuće zajedno sa suprugom. Na to se zemljište prema založnom pravu prema ugovoru o zajmu i sporazumu o osiguranju potražnje od 10.000 eura prije nekoliko godina godine upisao 59-godišnji poduzetnik. Godinu dana kasnije, kada je vjerojatno poslovni odnos među njima propao, to je zemljište postalo predmetom ovrhe.

Montažna kućica, za čiju je krađu bračni par prijavljen, nije legalizirana i nigdje se ne spominje u zemljišnim knjigama. Pregledom katastarskog izvatka, gotovo pola susjedove kuće, štaglja i imanja nalazi se na tom zemljištu, no montažna kućica ne spominje se baš nigdje.

Upravo zbog toga, tvrdi kazneno prijavljeni 41-godišnjak, odlučili su demontirati kuću i odvesti je. Nisu htjeli ostati bez nečega što nije bilo predmet spora s poduzetnikom s kojim su prije surađivali.

- Taj nas je čovjek nekoliko puta prevario i sada nam želi uzeti i kućicu koja uopće niti nije njegova. Niti je još formalno ni pravomoćno upisan kao vlasnik zemljišta. Bili smo mu dužni za kamion koji sam dvaput kupio od njega. Mutan je to čovjek i sve ću detaljno reći dok za to dođe vrijeme - rekao je za Podravski.hr čovjek koji je kazneno prijavljen za krađu kuće.

Nikola Wolf / Podravski list

- S njim imam problema već dugo godina. Sve se vrtjelo oko jednog kamiona prije 7-8 godina. Prodao sam mu kamion kompenzacijom za građevinski materijal. Naivno me nagovorio da mu prepišem kamion, no građevinski materijal nikada mi nije dao premda je rekao da jest. Otišao sam na sud i izgubio kamion. Kasnije sam od njega opet kupio isti kamion, i to tako da sam mu u garanciju dao to sporno gradilište. Dogovor je bio da mu mjesečno otplaćujem i otplatio sam mu 7000 eura. No, i bez toga sam ostao. Prevario me za dug, kamion, gradilište i sad me još tereti da sam mu ukrao kuću. Strašno, ne znam što bih rekao. Zbog svega je nastao kaos koji uopće nije trebao biti. Nažalost, sve se okrenulo protiv nas. Protiv njega ništa neće pisati, nego protiv nas. Policiju ne krivim, radili su svoj posao. Na državnom odvjetništvu ćemo dati svoj iskaz i nadam se da će prijavu odbaciti - rekao je svoju stranu priče prijavljeni ‘kućokradica’.

- Postavio sam i policiji pitanje. On kaže da je kuća nestala između 5. i 16. prosinca. Zašto nije odmah 5. prosinca otišao na policiju i prijavio ako je znao da je nestala. Priča mu se ne poklapa nimalo. On je jako dobro znao da sam ja demontirao kuću i da je zadrži za sebe prijavio je krađu, no dobro zna da na nju uopće nema pravo. Rekli su mi da oni moraju postupiti prema kaznenoj prijavi i prijaviti me. Zaista nemam zašto filozofirati ni lagati. Nitko nije rekao da kuća nije demontirana ni odvezena, no to je moja kuća, nije njegova, ni po čemu ne može biti njegova - izjavio je kazneno prijavljeni poduzetnik.

Oštećeni u ovom slučaju, 59-godišnji poduzetnik koji je policiji prijavio krađu kuće, nije bio previše rječit.

- Sve što ste me pitali, mobitel mi je jako krčao i nisam čuo ništa - duhovito je odgovorio 59-godišnjak koji je prijavio krađu montažne kuće policiji, jasno dajući do znanja da ne želi pričati o slučaju.

- Od svega mogu reći samo da sam bio na policiji. Za sve ostalo morao sam na policiji potpisati toliko papira i izjava da više ne znam smijem li znati kako se zovem - rekao je 59-godišnjak za Podravski.hr.

Što će se dalje dogoditi u ovom slučaju, vrlo je teško prognozirati. Policija je kaznenu prijavu prepustila tužiteljima. Na njima je odluka hoće li otvoriti istragu i podignuti optužnicu protiv bračnog para prijavljenog za krađu kuće.

Zanimljivo, dijelovi kuće koje su navodno ukradeni, nalaze se u dvjema prikolicama u dvorištu obitelji kazneno prijavljenog 41-godišnjaka nedaleko od Koprivnice.

Nikola Wolf / Podravski list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:46