NAJVEĆI POŽAR OVE GODINE U RH

FOTO, VIDEO: SPECIJALNI PONOĆNI IZVJEŠTAJ S OPOŽARENOG PELJEŠCA Ništa nije gotovo, spremni smo na burnu i dramatičnu noć KRSTIČEVIĆ Stanje je teško

Neizvjesna, teška i dramatična noć za više od 300 vatrogasca koji se već 13 sati bore s katastrofalnim požarom u Orebiću na Pelješcu, izvijestio je Dubrovački vjesnik u utorak nešto prije ponoći. Iako se s obližnjeg otoka Korčule pruža stravičan pogled na rasplamsalu vatru preko kanala, zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo tvrdi kako zasad naselje, imovina i stanovnici nisu ugroženi. Otvorena vatra gori u brdskom predjelu iznad naselja Postup udaljenog pet kilometara od Orebića te nije prijetnja imovini niti ljudima. Radi se o nepristupačnom teritoriju zbog kojeg je teško kontrolirati požar pa je na toj lokaciji manji broj vatrogasaca koji ga drže pod nadzorom.Većina vatrogasca locirana je na rubnim djelovima požarišta osiguravajući naselje, kuće i stanovnike. Požar se već proširio i na Općinu Trpanj pa je dio snaga, zajedno sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Simovićem, trenutno locirano u naselju Trpanj. Kako ističe Nogalo, održan je krizni stožer nakon kojeg su raspodijeljene snage, za sad sve funkcionira, a vatrogascima na Pelješcu pridružio se i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.- Ništa nije gotovo, požarište je aktivno, ali zasad ne ugrožava naselja. Svi rubni dijelovi su pod nadzorom i ako bura ne pojača ne očekujemo dodatne probleme. Ipak, spremni smo na burnu i dramatičnu noć, kako sad stvari stoje, postoji mogućnost pojačavanja bure sve do sutra navečer, objašnjava Nogalo.Nogalo je također istaknuo kako su se gašenju pridružile vatrogasne postrojbe cijele Dalmacije, od Zadra, Šibenika, Splita pa sve do Dubrovnika te gotovo sve postrojbe Dubrovačko-neretvanske županije kao i svi otočni DVD-ovi. Uz njih, na terenu su i pripadnici HGSS-a i Crvenog križa koji su omogućili da vatrogasci imaju dovoljno hrane i napitaka. Pomažu i civilni dobrovoljci.Bura i noć trenutno su najveći neprijatelji sad već iscrpljenih vatrogasaca. Linija požara je ogromna, kako neslužbeno doznajemo dužine od 6x4 kilometra. Ono što vatrogasci teškim naporom ugase, bura ponovno upali. Uzrok požara je za sad nepoznat.- Nije vrijeme za traženje uzroka, vrijeme je za spašavanje kuća i ljudi. Nekoliko stambenih objekata je stradalo, stradala su i polja, štetu ćemo znati naknadno. Mi smo na izmaku snaga, ali nastavljamo se boriti, poručuje Nogalo.---------------------------------U nastavku donosimo kronološki izvještaj o dramatičnom danu na pelješkom požarištu
 MORH, Dubrovački vjesnik

07:22 Na Twitteru je MORH priopćio da su na Pelješac stigle nove snage Hrvatske vojske. Mještanima Orebića i vatrogascima pomaže novih 52 pripadnika kopnenih snaga, a angažiran je i jedan kanader.

07:09 Vatrena fronta kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena i trenutno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić na Pelješcu, priopćeno je rano jutros iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Vatrogasne snage cijelu su noć držale liniju obrane dugu tri kilometra od Postupa do Glabalova, a posao je otežavao jak vjetar. Meteorolozi za danas najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima koja će postepeno slabiti.

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istaknuo je kako je situacija bolja, no kako vatrogasci naravno i dalje ostaju na terenu.

'Moramo dobro paziti, mjestimično ima manjeg plamena kojeg vjetar lako raplamsa. Požar je daleko od ugašenog zasada', rekao je Simović.

Na požaru je i dalje više stotina vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i ostalih krajeva Hrvatske, kao i pripadnici Hrvatske vojske i drugih interventnih službi. Tijekom jutra očekuje se ponovni dolazak kanadera.

Ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije u srijedu 26. rujna u 8 ujutro u općini Orebić. Na sastanku će među ostalim biti i članovi Stožera Civilne zaštite Općine Orebić predvođeni načelnikom Stožera Kristijanom Kapitelijem i načelnikom Općine Orebić Tomislavom Ančićem, članovi Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije predvođeni načelnikom Stožera Joškom Cebalom, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković i drugi.

23:52 Ministar obrane Damir Krstičević u HRT-ovom Dnevniku 3 rekao je da je situacija na Pelješcu vrlo teška.

- Imamo jak vjetar koji otežava gašenje požara, ali sustav je reagirao, ljudi, mještani i vatrogasci su gasili požar i ja im se zahvaljujem na ogromnom angažmanu. Cijelu noć ljudi dežuraju, pratimo situaciju, sutra ujutro već imamo stožer, da analiziramo situaciju i vidimo kako organizirano i sustavno pristupiti tako da što prije, nadam se tokom sutrašnjeg dana, stavimo požar pod kontrolu, rekao je ministar.

- Jako je teško kad imate jak vjetar, dečki su, naši kanaderi, piloti, pokušali dva puta doći i probiti se, ali strašno su jaki vrtlozi i turbulencije bili oko Orebića, no hvala Bogu, uspjeli su popodne, pomogli su našim zemaljskim snagama. Situacija je malo mirnija, ali stanje nije pod kontrolom i nije zadovoljavajuće. Žao mi je što se danas ovo dogodilo s četiri kuće, ali nažalost, to su stvari na koje uvijek moramo biti spremni, dodao je Krstičević.

---------------------------------

21:15 Pedeset pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH sa šest vozila cijelu će noć biti angažirani na požarištu na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u ranim jutarnjim satima, u srijedu, 26. rujna 2018., pridružit će im se i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga iz vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju sa sedam motornih vozila, izvijestilo je u utorak navečer Ministarstvo obrane.

---------------------------------

20:42 Stanje na požarištu kod Orebića još je iznimno ozbiljno te su na tom području raspoređene sve raspoložive snage, a kako je vjetar okrenuo smjer, ojačao je požar od sela Mokala prema Postupu, zbog čega onamo stižu dodatne snage, doznaje se u utorak navečer od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića.

- Još je puno akcije pred nama. Moramo odgovornije preuzeti što god možemo. Kroz noć nema povlačenja. Niti jedan vatrogasac neće sići s brda. Svi smo sad na brdu, a radimo smjene koliko možemo. Nema niti malo opuštanja, rekao je Simović o požaru u kojem su nagorjele četiri kuće.

Dodao je da je dio vatrogasnih snaga iz Šibenika i Zadra preusmjeren u Kulu Norinsku, gdje se požar, prema njegovim informacijama, proširio.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako je na terenu trenutačno više od 300 vatrogasaca iz županije i iz drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga.

U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera te stotinjak pripadnika Hrvatske vojske.

HGSS stanica Orebić i korčulansko Gradsko društvo Crvenoga križa na terenu pomažu stanovništvu i dostavljaju hranu drugim operativnim snagama.

Pelješka cesta otvorena je za promet oko 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom. Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će po potrebi izvan plovidbenog reda, ovisno o pristizanju vozila.

Zbog požara na Pelješcu, ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak dubrovačko-neretvanskoga Županijskoga vatrogasnog stožera za sutra u osam sati u općini Orebiću. Vojska će cijelu noć biti angažirana na požarištu na Pelješcu, javili su iz MORH-a.

---------------------------------

20:36 Iz Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su o stanju na požarištima u 20:30 sati.

- Linija obrane protiv požara u Orebiću na Pelješcu u večernjim satima proteže se na otprilike tri kilometra, od Postupa do sela Glabalovo. Trenutno puše jak istočni vjetar, a prema vremenskoj prognozi slabljenje vjetra očekuje se od 23 do 3 sata ujutro. Za srijedu meteorolozi najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima koja će postepeno slabiti, navodi se u priopćenju Županije.

- U požaru koji od jutros gori na predjelu Orebića na Pelješcu nagorjela su četiri stambena objekta, a riječ je o fasadama i/ili krovištima kuća u selu Stankovići. Požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu, a vatrogasne snage ostaju na terenu cijelu noć. Na terenu je trenutno više od 300 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga. U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera kao i 50-ak pripadnika Hrvatske vojske, dodaje se u priopćenju.

---------------------------------

20:05 Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Paulom Klaić Saulačić naglasio da je prioritet vatrogasaca na Pelješcu ugasiti požar koji se od mjesta Mokalo počeo širiti brdom. "Moramo probati zaustaviti ga, da nam se ne vrati u borovu šumu. Ako se vrati ponovno u borovu šumu, onda je ponovno i u Orebiću", naglasio je i dodao je da bi to onda bio velik problem.

Ako do takvog scenarija i dođe, evakuacija turista iz hotela u Orebiću je spremna, a njih bi se trajektom prebacilo na otok Korčulu.

Ponovio je da je situacija s požarom u Kuli Norisnkoj loša. "Tamo je otvoreniji plamen, no ovdje (na Pelješcu) je zahtjevnija intervencija", naglasio je Simović.

Na kraju je poručio lokalnom stanovništvu da ne napušta kuće i da slušaju vatrogasce. "Svi se moraju držati naših uputa, da paze, da ne izlaze i da minimalno ulaze u automobile", dodao je.

Na kraju je Simović rekao da vatrogasce sigurno čeka duga i burna noć u Orebiću.

---------------------------------

19:55 U Orebiću je u tijeku zajednički sastanak Stožera Civilne zaštite Općine Orebić i Dubrovačko-neretvanske županije, kojemu prisustvuju i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

---------------------------------

19:32 Zabrinutost zbog požara izrazila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. "Razgovarala sam za zapovjednikom, pitala sam kakvo je stanje. Dosta sam zabrinuta s obzirom na vremenske prilike i nezgodu koja se dogodila s cisternom. Hvala Bogu, nije bilo ljudskih žrtava. Vatrogasci su uspjeli na vrijeme iskočiti, malo su se ogrebali i želim im da se što prije oporave. Vrijeme se malo smiruje, tako da kanaderi mogu letjeti", rekla je predsjednica, kako je citira televizija N1.

---------------------------------

19:20 Kanaderi su se povukli s požarišta na Pelješcu jer više nemaju uvjeta za djelovanje, potvrdila je Dubrovačkom vjesniku glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Davorka Bečić.

---------------------------------

18:42 - Zbog požara na Pelješcu ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije sutra, 26.9. u 8 ujutro u općini Orebić. Vojska će cijelu noć biti angažirana na požarištu na Pelješcu, objavili su iz MORH-a.

---------------------------------

18:34 Iz Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su da su u požaru na predjelu Orebića nagorjela četiri stambena objekta, a riječ je o fasadama i/ili krovištima kuća u selu Stankovići.

- Na sreću nema ljudskih žrtava, vatrena fronta trenutno je kod zaseoka Ruskovići, a manji požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu, navode u Županiji.

- Na terenu je trenutno više od 300 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga. U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera kao i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske. HGSS stanica Orebić i Gradsko društvo Crvenog križa Korčula na terenu su angažirani oko pomoći stanovništvu i dostavi hrane drugim operativnim snagama, dodaju u Županiji.

Pelješka cesta otvorena je za promet oko 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom. Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će van plovnog reda po potrebi, odnosno po pristizanju vozila.

---------------------------------

18:19 Na četiri kuće u Stankovićima, na području Orebića, požar je u utorak popodne zahvatio potkrovlje i dio fasade, dok su donji dijelovi spašeni, a kako je bura malo oslabjela, požar osim kopnenih snaga gase i kanaderi, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Stjepan Simović je istaknuo da vatrogasci nastoje odbiti požar te da će nastati golem problem ako se počne vraćati prema šumi u smjeru Orebića.

- Na granici smo da se to dogodi. Situacija je jako zahtjevna. Riječ je o vatrenoj liniji dugoj oko četiri kilometra, rekao je Simović.

Na gašenju razbuktalog požara na nepristupačnom terenu kod Mokala, mjesta u blizini Orebića, angažirane su dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije, a tri kanadera koja su bila upućena u Kulu Norinsku preusmjerena su na Pelješac. U pripremi je i četvrti kanader, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Dva su kanadera tijekom dana već bila upućena na teren, ali zbog jake bure, nisu mogli gasiti požar pa su se vratili u splitsku zračnu luku.

Vatru trenutačno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Dubrovnika, javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkog primorja, Mljeta i Dubrovačkih vatrogasaca te dobrovoljna vatrogasna društva iz Orebića, Kune, Putnikovića, Vignja, Korčule i Trpnja.

Po podacima DUZS-a, na požarište su upućeni i vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Splita (14 vatrogasaca s četiri vozila) i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Šibenika (četiri vatrogasca s dva vozila).

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane, onamo je poslano i 50 vojnika, dva helikoptera i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Zbog blizine vatrene linije, evakuirano je 40 stanovnika Mokala prema Postupu, a turisti iz dvaju obližnjih kampova evakuirani su na igralište u Orebiću, ističu iz DUZS-a.

HAK je izvijestio da je prekinut promet na cesti DC 414 na predjelu Postupu kod Orebića. Zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja prema Trpnju, a trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik, i to na liniji Dominče – Trstenik i Trstenik – Dominče.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti. Stožeri civilne zaštite stalno će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.

---------------------------------

17:24 Naš fotoreporter Božo Radić probio se do mjesta Podvlastica u blizini Stankovića u kojem je zatekao spaljenu zemlju, nekoliko izgorjelih objekata i brojne vatrogasce.

FOTOGALERIJA: Buktinja na području Stankovića na Pelješcu

---------------------------------

16:42 Kako upravo doznajemo od županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, vatra je ušla u Orebić. Požar gori tek nekoliko metara od obiteljskih kuća.

Vatrogascima na terenu pridružili su se svi otočni DVD-ovi, Vela Luka, Blato, Smokvica, Lumbarda i Korčula. Vatrogasci s terena javljaju kako su naleti bure blaži pa su se u gašenje uključila dva kanadera. Ulažu se nadljudski napori za obranu kuća.

Iz Jadrolinije javljaju kako sljedeći trajekt iz Korčule u 17:00 sati za sad vozi, a i dalje pristaje u Trsteniku. Vozni red se mijenja u dogovoru s vatrogasnim zapovjednicima. (Dora Mikelić / Dubrovački vjesnik)

FOTOGALERIJA: Požar u Orebiću (Foto: Kuzma Tomašić, Ante Milat)

---------------------------------

16:35 Bura je oslabila pa su na požarišta na Pelješcu ponovno upućeni kanaderi. Tri kanadera, koja su ranije bila upućena u Kulu Norinsku, preusmjerena su na gašenje požara na Pelješcu. U pripremi je angažiranje i četvrtog kanadera, piše Dnevnik.hr.

---------------------------------

15:53 Katastrofalan šumski požar koji je jutros oko osam sati buknuo nadomak Orebića na Pelješcu i dalje divlja. Kako neslužbeno doznajemo, požar je prošao kroz naselje Stanković te ide prema Orebiću. Na terenu su sve raspoložive kopnene snage, gašenju su se pridružili i civilni dobrovoljci, a u Orebić je upravo pristigla i Hrvatska vojska, javlja Dubrovački vjesnik.

"Branimo kuće i ljude!", kratko je izvijestio zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo, a jednako je kratak bio i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović: "Stanje na terenu je jako loše, branimo kuće u Stankovićima".

U trenutku poziva, Simović je prekidao dovod električne energije u kućama nadomak Orebića koje pokušavaju obraniti od vatrene stihije. Vatrena linija je duga nekoliko desetaka kilometara i, kako neslužbeno doznajemo, vatra se širi u dva smjera, prema Donjem i Gornjem Mokalu koji su od Orebića udaljeni četiri kilometra te prema Orebiću, a požar je upravo prošao kroz naselje Stankovići.

FOTOGALERIJA: Šumski požar nadomak Orebića na Pelješcu

S požarom se bore sve raspoložive snage DVD-a Orebić, Korčula i JVP-e Dubrovačko primorje, Hrvatska je vojska u pomoć poslala pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera, jedan kanader i jedan desatni brod. Kako doznajemo od vatrogasaca na terenu, vrlo jaka bura otežava gašenje požara te onemogućava let kanadera koji se priključuju povremeno u trenutku opadanja jačine vjetra.

Cesta za Dubrovnik je još uvijek zatvorena za sav promet, a trajekt Sv. Krševan koji inače vozi na relaciji Korčula - Orebić za sad pristaje u Trsteniku. Od Trstenika do Dubrovnika cesta je prohodna.

---------------------------------

15:34 Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, za pomoć u gašenju požara angažirane su i dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije, javlja DUZS.

Prema zasad dostupnim informacijama, izgorjele su četiri kuće, dvije u mjestu Mokalo te u Stankovićima, javlja HRT.

Vatra se opasno približila spremištima nafte i ulja u Stankovićima.

Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, Slavka Tucakovića, situacija je na području Orebića i dalje jako teška, a dodatno je komplicira još jedan požar koji se pojavio na području Kule Norinske. Kod Orebića je bura još uvijek vrlo jaka te kanaderi ne mogu djelovati.

Vatrogasni voditelj smjene opisao je kakva je situacija u Stankovićima, gdje su izgorjele dvije obiteljske kuće. "Dali smo sve od sebe da bismo spasili imovinu mještana i zaustavili širenje požara na ostale kuće. Sad krećemo u obranu skladišta nafte i ulja koje se nalazi u blizini mjesta", rekao je Teo Obuljen.

------------------------------------

15:08 U mjestu Stanković vatra je zahvatila kuće. 'Neće ovo na dobro', izjavio je za N1 je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. Simović je kazao da je vatra došla do grada Orebića i da gore kuće, te da avioni ne mogu gasiti iz zraka zbog vjetra.

"Situacija na požaru u Orebiću nije dobra i požar je još aktivan. Došao je do ulaza u samo mjesto Orebić i tu se doslovce borimo za svaku kuću", rekao je Simović te dodao da je "požarom zahvaćeno nekoliko kuća u mjestu Stankovići".

"Vatrogasci se bore i to je u pravom smislu riječi pakao", rekao je Simović te dodao da zračne snage ne mogu letjeti zbog bure. "Bit će sigurno ovdje još borbe", kazao je Simović.

--------------------------------------------

Požar trave i niskog raslinja, koji je u utorak ujutro buknuo na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića, razbuktao se i vatra je došla u blizinu sela, pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu, a turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište u Orebiću, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Jaka bura otežava gašenje požara, bili su pozvani i kanaderi, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći. U popodnevnim satima požar je stigao do samog ulaza u Orebić.

MORH je oko 14 sati javio kako se u gašenje požara uključila i vojska. "Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su na gašenje požara", priopćeno je iz Ministarstva obrane.

DUZS je na Twitteru pojasnio kako je jedan kanader iz Splita krenuo prema Pelješcu kako bi se utvrdilo postoje li uvjeti za gašenje iz zraka.

Ranije su na teren bila upućena dva kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku.

Požar se uz jak vjetar širi, ali sve se ugrožene kuće brane te za sada nijedna nije zahvaćena, doznaje se od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića.

"Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć", rekao je Simović.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Dubrovački vjesnik javlja kako vatrogasci brane benzinsku postaju u Orebiću, a cesta za Dubrovnik je zatvorena u oba smjera. Trenutačno se brane i kuće u Donjem Mokalu i zaseoku Jurišić.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Stožeri civilne zaštite kontinuirano će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.

Kako doznajemo od čitatelja, neki od stanovnika morali su hitno napustiti svoje kuće kojima se u jednom trenutku približila vatra. Kažu nam kako su se oko 9 sati oglasile vatrogasne sirene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 12:29