OTKRIVENI DETALJI ISTRAGE

POGLEDAJTE DRAMATIČNU AKCIJU UHIĆENJA Ubijeni Karmelino od jednog je osumnjičenog na sudu utjerivao dug od pola milijuna kn, je li to i motiv zločina?

 
 PU splitsko-dalmatinska, CROPIX

Mjesec dana nakon smaknuća Karmelina Fistanića (38) iz Piska na jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš uhićeni su naručitelji i organizator zločina s tog područja i izvršitelj ubojstva iz susjedne županije. U petak ujutro Jerko Pirić (34), Vlado Zolota (46), oba iz Omiša i Stipe Ringwald (47), iz Šibenika dovedeni su pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu nakon čega slijedi ispitivanje na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, javlja Slobodna Dalmacija.

PU splitsko-dalmatinska

Na konferenciji za novinare u PU splitsko-dalmatinskoj informirali su nas o tijeku kriminalističkog istraživanjima i rezultatima intenzivnog rada tijekom proteklog perioda.

- Želio bih naglasiti kako je vrlo značajan za rješavanje zločina bio izlazak na mjesto događaja zamjenice Županijskog državnog odvjetnika koja je rukovodila očevidom. Zatim što je u kriminalističkom istraživanju sudjelovao tim stručnjaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja te što su jednim dijelom bili uključeni djelatnici Sigurnosno obavještajne agencije - istaknuo je Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske.

Od njega smo saznali i kako je jedan od uhićeni imao sudski spor sa sada pokojnim Karmelinom Fistanićem u kojem mu je ovaj tražio oko pola milijuna kuna naknade štete. Što se tiče oružja počinjenja ubojstva načelnik se nije želio izjasniti je li pronađeno te se može zaključiti da ga još nemaju. Za motocikl nam je pojasnio kako je otkriven tijekom rješavanja oružane pljačke benzinske postaje kada je vozilo nađeno na području Pazdigrada.

Nakon pronalaska su za motocikl utvrdili kako nema veze s pljačkom na pumpi, ali su ga povezali sa zločinom u Omišu. Prema policijskim saznanjima, Stipe Ringwald je boravio na ovom području oko mjesec dana. Sigurni su da je prilikom ubojstva na motociklu bio sam. Prilikom uhićenja kod njega je nađeno 42,3 grama kokaina, 120,5 grama hašiša, 9,35 grama amfetamina i 41 komad streljiva, piše Slobodna Dalmacija.

PU splitsko-dalmatinska

- Radilo se o nezapamćenom brutalnom zločinu usred dana što je bio alarm za policiju da krene svom snagom. Osnovana je radna skupina koja je bila u sastavu Službe općeg kriminaliteta, a u njoj su bili kolege iz drugih službi, zatim policijskih postaja, stručnjaci informatičari i analitičari. Napravljene su nebrojene provjere informacija, pregled brojnih snimki video nadzora. Obavili smo 23 pretrage stanova, brodica i prijevoznih sredstava i prešli smo 150 kilometara puta da bi jučer okončali to kriminalističko istraživanje. Našli smo nešto odjeće i obuće za koju je moguće da su je počinitelji imali tijekom izvršenja kaznenog djela - izjavio je Ivica Buzov, načelnik Službe općeg kriminaliteta.

Pretrage su obavljene na području Omiša, Šibenika i Zagreba jer se sve radilo koordinirano.

- Zahvalio bih svima, između ostalog i djelatnicima Ravnateljstva policije. Omiš je mirna sredina koju je ovaj zločin poremetio. Sada građani ponovno mogu biti spokojni. Moja poruka je: Kako je hrvatska policija znala stati u obranu domovine, znat će se suprotstavit i kriminalnom podzemlju! - poručio je Vlade Perkušić, načelnik Policijske postaje Omiš.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a Stipe Ringwald je prijavljen i zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom jer je ugrozio 39-godišnju V.U. koja je bila u automobilu prilikom ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:34