ZLOSTAVLJAO PET DJEČAKA

FRATAR IZ SPLITA PRIZNAO KRIVNJU ZA PEDOFILIJU 'Svjestan sam svojih pogrešaka, molim oprost od obveza iz svetog reda kako bi omogućio vršenje pravde'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 27.05.2018. u 17:02

 • Colourbox/HANZA MEDIA

  Ilustracija

  Fratar iz Splita koji je seksualno zlostavljao dječake priznao je krivnju. Priopćila je to među ostalim u nedjelju Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

  Protiv fra Gracijana Gašperova vodio se crkveni postupak 'prethodne istrage' u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji je završen 11. svibnja, a tri dana poslije dokumentacija je predana Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu. Oni su pak zaključke proslijedili Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan.

  Istraga je pokazala da je fratar kriv za zlostavljanje pet dječaka.

  - Crkveno-pravni postupak (Prethodna istraga) pokrenut protiv fra Gracijana Gašperova, člana Samostana sv. Frane u Splitu, osumnjičenog za grijeh protiv šeste zapovijedi Dekaloga s maloljetnom osobom u završnoj je fazi - kazali su danas.

  - Nakon zaključenja Prethodne istrage dokazni materijal proslijeđen je 15. svibnja 2018. Generalnoj kuriji Reda franjevaca konventualaca.

  Nakon analize dostavljenih materijala i mišljenja Prokuratora Reda, generalni ministar Reda franjevaca konventualaca fra Marco Tasca je, u žurni postupak, proslijedio dokumentaciju Kongregaciji za nauk vjere, nadležnoj za najteža kaznena djela.

  Budući da je 23. svibnja 2018. godine, Generalnom ministru Reda stigla zamolba fra Gracijana Gašperova u kojoj spomenuti, svjestan svojih pogrešaka, kako bi omogućio što prije vršenje pravde prema žrtvama, a zbog dobra Crkve i Reda, moli oprost od obveza koje proizlaze iz svetog reda (usp. kan. 290 § 3), kazneni postupak se ne bi morao održati, budući da bi se osumnjičenome za počinjeno kazneno djelo ovim putem udijelilo ono što zahtijeva najteža kanonska kazna - stoji nadalje.

  Kažu i da će javnost biti obaviještena o konačnoj odluci Kongregacije za nauk vjere.

  - Nakana je ovog priopćenja obavijestiti zainteresiranu javnost, napose žrtve s kojima suosjećamo, da se na spomenutom slučaju radi intenzivno, kako bi se pravda izvršila i vratilo povjerenje - zaključuju.

  Fratar će biti otpušten iz franjevačkog reda i iz kleričkog staleža.

  Tagovi

  Izdvajamo