PRETVORBA

GAVRILOVIĆU POTVRDILI OPTUŽNICU ZA RATNO PROFITERSTVO, ON SE JAVIO IZ FLORIDE 'Ne da nisam uzeo novac za sebe, nego ni putne troškove nisam zaračunao'

 Sandra Simunovic / CROPIX;

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda, kojim je predsjedavala sutkinja Jasna Smiljanić, u srijedu je potvrdilo optužnicu u vjerojatno najvećem slučaju optužbi za tzv. pretvorbeni kriminal - onome protiv Georga Gavrilovića, vlasnika Mesne industrije Gavrilović.

Riječ je o prvoj sudskoj odluci koju je neki redovni sud u Hrvatskoj donio nakon što je Ustavni sud prije 15 mjeseci donio odluku iz koje se moglo iščitati kako su odredbe Ustava prema kojima ratno profiterstvo ne zastarijeva - protustavne. Premda se smatralo da će ta odluka de facto srušiti sve slučajeve ratnoga profiterstva koje je Državno odvjetništvo ikada pokrenulo, te postati sudska praksa, to se, barem prema današnjoj odluci, zasad nije dogodilo. Naime, Gavrilovićeva obrana je, nakon odluke Ustavnoga suda kojom je bivšemu premijeru Sanaderu bila ukinuta presuda za ratno profiterstvo, upravo tu odluku isticala kao glavni argument da je djelo koje se Gavriloviću stavlja na teret - u zastari.

Izmjene ustava

Naime, iz te odluke Ustavnoga suda proizlazilo je da se odredbe o nezastarijevanju za ratno profiterstvo mogu primjenjivati samo za ona djela za koja do izmjena Ustava 2010. već nije nastupila zastara. Gavrilovićeva obrana je na osnovi toga tvrdila kako je relativna zastara za djela koja se Gavriloviću stavljaju na teret, a riječ je o djelima navodno počinjenima najkasnije 1992. godine, nastupila 2002. godine.

Zatvorena vrata

Premda još uvijek nije poznato kako će sutkinja Smiljanić detaljno obrazložiti svoju odluku, iz onoga što smo uspjeli doznati, a što se danas događalo iza zatvorenih vrata njezine sudnice, proizlazi kako je prihvatila argumentaciju USKOK-a prema kojoj bi sud trebao voditi računa samo o rokovima apsolutne zastare, a ne o relativnoj. Naime, apsolutna zastara trebala je za slučaj Gavrilović nastupiti deset godina nakon relativne, dakle 2012. No, prema mišljenju USKOK-a, ali i sudskoga optužnog vijeća, ta apsolutna zastara je prekinuta izmjenama Ustava 2010. godine, te sukladno tome “slučaj Gavrilović” nije u zastari. Današnja odluka optužnoga vijeća je pravomoćna te će se Gavriloviću, prema svemu sudeći, suditi za optužbe da je 1991. državnim novcem kupio od države Mesnu industriju Gavrilović.

Naime, premda postoji mogućnost da obrana podnese i ustavnu tužbu, prema mišljenju nekolicine pravnih stručnjaka koje smo danas kontaktirali po ovome pitanju, Ustavni sud je do sada tužbe na odluke o potvrđivanju optužnih akata odbacivao kao nedopuštene. No, odgovor na pitanje ima li ili nema zastare za ratno profiterstvo u Hrvatskoj ovom odlukom još uvijek niti blizu. Naime, Gavrilović će sasvim sigurno argumente o zastari nastaviti isticati, no po svemu sudeći sud će svoje mišljenje o problematici u ovome slučaju donijeti u vidu presude Gavriloviću, a ako bi se mišljenje raspravnoga vijeća razlikovalo od ovoga koje je donijelo optužno vijeće, sud će donijeti odbijajuću presudu zbog zastare. No, sve ovo bi se trebalo dogoditi tek nakon provedenoga suđenja.

Crni fond

Gavrilovića se tereti ga se da je 1991. kupio SOUR Gavrilović za samo 3 milijuna DEM, premda je procijenjena vrijednost tvrtki bila oko 68 milijuna DEM, te da je zatim čak i 2 od tih 3 milijuna DEM dobio od države, a radilo se o novcu iz tajnoga crnoga fonda za nabavu naoružanja pod embargom. Gavrilović se tijekom istrage branio šutnjom te poriče djelo koje mu se stavlja na teret. Također prema tvrdnjama njegove obitelji, on ove optužbe smatra političkim progonom i sredstvom pritiska države zbog arbitraže koju je pokrenuo i o kojoj od RH potražuje nekretnine vrijedne više stotina milijuna eura.

--------------------------------

Gavrilović za RTL: 'Optužnica je malo čudna, nekome ne paše da je Gavrilović kupio Gavrilović'

Gavrilović je, inače, u srijedu dao intervju Mirjani Hrgi u emisiji RTL Danas. Na pitanje je li on ratni profiter odgovorio je da 'ako je moj otac '45., kada su ga tužili za ratno profiterstvo, bio ratni profiter, onda sam i ja. I to mi je velika čast.'

Za optužnicu koja je potvrđena kaže da je malo čudna. 'Tuži se nekoga tko se javio na javni natječaj, bio prihvaćen i platio', rekao je Gavrilović.

- Jeste li uistinu od tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića uzeli novac i iskoristili ga za vlastitu korist?, pitala ga je Hrga.

- Ja sam za njega radio u ono doba. Ja sam mu vršio plaćanje u inozemstvu koje je u ono doba bilo moguće jer je plaćanje tada bilo preko Beograda. Nije bilo moguće plaćati za medikamente, dijelove za strojeve..., rekao je.

Gavrilović je dodao da pritom nije uzeo ništa za sebe. 'Čak nisam ni putne troškove zaračunao', kaže.

- S Martinovićem sam imao odnos apsolutnog povjerenja. On je bio jedan od najpoštenijih ljudi koje sam ikad vidio i svinjarija je da njega sada zbog mene hoće kriminalizirati jer nekomu ne paše da je Gavrilović kupio Gavrilović. Svakako ću doći na suđenje u Hrvatsku, obećao je na kraju Gavrilović, koji je intervju RTL-u dao iz Floride. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:20