ISTRAGA ISPLATA DNEVNICA

GDJE JE NESTALO 307.000 KUNA? U zgradu USKOK-a stigli bivši premijerovi savjetnici, prvi je izašao Goldstein: 'Nisam bio na tim putovanjima'

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

>>> NOVO 18:15 “U potpunosti razumijem interes javnosti u ovom slučaju, ostajem pri svim izjavama koje sam dao u protekla dva dana, dao sam izjavu Uskoku i, koliko je meni poznato provode se izvidi koji su tajni tako ovaj slučaj dalje ne mogu komentirati“, rekao je Tomislav Saucha novinarima nakon izlaska iz prostorija Državnog odvjetništva oko 17:30 sati.

------------------------

USKOK je danas pozvao na ispitivanje bivše savjetnike premijera Zorana Milanovića, Nevena Budaka i Slavka Goldsteina, te bivšeg predstojnika ureda predsjednika Vlade Tomislava Sauchu, kako bi se kao svjedoci očitovali o sumnjivim isplatama koje je uočila Državna revizija.

Goldstein, Budak i Saucha pozvani su u svojstvu svjedoka, u sklopu izvidnih radnji koje USKOK provodi u svezi isplata dnevnica trojici Milanovićevih savjetnika 2015. godine.

Saucha je za HTV u subotu kazao da nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima. Smatra da je riječ o "gruboj grešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu" te je najavio da će sve prijaviti Državnome odvjetništvu (DORH).

Isto je u subotu najavio i Budak, koji je bio Milanovićev posebni savjetnik za znanost, a koji tvrdi da u 2015. godini nije u svojstvu posebnog savjetnika bio niti jedan jedini dan na putu u inozemstvu.

Saucha i savjetnici bivšeg premijera u ponedjeljak iza 10,30 sati došli su dati iskaz u Državno odvjetništvo, a očekuje se da će nakon izlaska iz sjedišta tužiteljstva u Gajevoj ulici dati izjavu okupljenim novinarima.

Prilikom izlaska iz zgrade u Gajevoj, i Goldstein je zanijekao da je bio na putovanjima na račun kojih su isplaćivane dnevnice na njegovo ime.

- Nisam bio na nikakvim takvim putovanjima, rekao je Goldstein. - Rekao sam sve što su me pitali.

Na izlasku iz zgrade Državnog odvjetništva, Budak je rekao kako je prvi put za sporne dnevnice doznao u subotu, od novinara, te kako su se i on i Saucha i Goldstein danas uputili u USKOK kako bi podnijeli kaznenu prijavu, no obaviješteni su da je postupak pokrenut, te su ispitani u svojstvu svjedoka.

- Odgovorio sam na sva pitanja koja su mi postavili. Nisam bio ni na kakvim putovanjima 2015. godine. I da sam bio negdje, trebala bi postojati dokumentacija, rekao je Budak i napomenuo kako takva dokumentacija ne postoji.

Premijer Andrej Plenković komentirao je za N1 sumnjivu isplatu dnevnica savjetnicima u bivšoj vladi Zorana Milanovića.

- To je predmet za DORH, kazao je, a na pitanje tko treba za to odgovarati, dodao je:

- To ćemo prepustiti DORH-u, a sve što se bude tražilo od Vlade, mi ćemo učiniti dostupnima. Očito je da dnevnice, prema izjavama savjetnika, njima nisu isplaćene niti su oni bili na putovanjima. Mislim da oko ovog slučaja DORH ima puno posla, kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:51