BURNO NA SUĐENJU

GDJE SU MILIJUNI KOJE JE KNJIGOVOTKINJA IZVLAČILA IZ TVRTKE? Šefica: 'Nitko od nas nije uočio prevaru!' Okrivljena: 'Sve sam davala direktorici!'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Janja Sučić (50) nekoliko godina izbjegavala je suočavanje s optužbama da si je u ulozi knjigovotkinje prisvojila tuđih šest milijuna kuna, no prije mjesec dana joj se ušlo u trag pa je u lisicama iz remetinečkog pritvora dovedena na Općinski kazneni sud u Zagrebu gdje joj je počelo suđenje za pronevjeru. Sutkinji Ivoni Horvatić je rekla da je do uhićenja radila u Birminghamu kao dadilja te da će nakon puštanja na slobodu otići u talijanski Arezzo gdje ju, također, čeka posao čuvanja djece. Ujedno je kazala da od pokretnina i nekretnina ne posjeduje ništa, da je trenutno nezaposlena te da je sina opunomoćila da joj preuzima poštu.

-Ne smatram se krivom i osporavam postavljeni imovinsko-pravni zahtjev – očitovala se o krivnji Sučić, a kako je njezin odvjetnik Rafael Krešić predložio da ju se pusti na slobodu a što je sutkinja i uvažila, Sučić je otvorila dušu: “Shvatila sam da sam pogriješila što nisam dolazila sve ovo vrijeme na rasprave. Bila sam zamoljena da ne dolazim. Izigrana sam. U interesu mi je pratiti suđenje, da čujem svaki iskaz svjedoka i da pratim postupak. Obećajem da ću dolaziti na sud jer vidim kuda sve ovo vodi.”

Prema optužnici, Sučić je od 30. travnja 2004. do 17. rujna 2010. kao knjigovotkinja tvtke 'Irsa Zagreb' bila ovlaštena voditi knjigovodstvo i platni promet za tvrtku Rettig Hrvatska, te da je sa žiro računa Rettiga prebacila na svoje privatne tekuće račune preko 6,6 milijuna kuna.

Nakon više od sedam godina se tako u sudnici Sučić našla oči u oči sa svojom bivšom šeficom Brankom Vitas koja ju je zaposlila u siječnju 2004. godine i koja je vrlo emotivno opisala svoju proživljenu agoniju nakon što je otkrivena višemilijunska prevara.

-Teško mi se nakon svega vraćati u taj period života. Punih pet godina sam potrošila na Trgovačkom sudu u Karlovcu u parnici za naknadu štete u kojoj je moja tvrtka Irsa prvookrivljena, a druga je Sučić. I sad opet sve proživljavam. Prema nepravomoćnoj presudi moram vratiti preko 4 milijuna kuna jer je dio otišao u zastaru. Što se tiče zaposlenja Sučić, ona je imala bogato iskustvo u knjigovodstvu pa sam joj te 2004. kad sam ju zaposlila, dodijelila u rad niz tvrtki pa i Rettig Hrvatska. Unatoč učestalim kontrolama Porezne uprave, revizije te unutarnje kontrole, nitko od nas nije uočio prevaru tj. da je novac sa Rettiga prebacivan na Janjine privatne račune putem tokena i PIN-a koji je ona imala i koristila.

Kod mene je bila zaposlena do siječnja 2010. kada je prešla u svoj knjigovodstveni servis. Sa sobom je prema dogovoru odvela neke klijente, pa i Rettig jer sam se ja spremala za mirovinu i to mi je odgovaralo. Kasnije je vještak u parnici utvrdio da je Janja Sučić radila dupla knjigovodstvena izvješća - objasnila je između ostaloga Vitas dodajući kako je njezina bivša djelatnica, dok je radila kod nje, bila među rijetkima kojoj nije bila potrebna zamjena jer je sve unaprijed pripremala i trudila se imati sve pod kontrolom.

U istrazi je Sučić, inače, odgovornost svalila na direktoricu Rettiga Jasminku Puljiz Penšek tvrdeći da je milijune sa računa davala ponovno njoj za poslovanje društva. Prokazana, pak, Puljiz Penšek je pak te optužbe s gnušanjem odbacila.

Gdje su ukradeni milijuni nakon što su podizani u gotovini, ostaje nepoznanica. Rettig Hrvatskoj nije vraćena ni lipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:35