NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

GLAVAŠEV SIN DOBIO GOLEMO BOGATSTVO Nakon tri i pol godine okončana sudska borba za ostavštinu Mare Bareze

 
Mara Bareza; Filip Glavaš
 HANZA MEDIA

Općinski sud u Koprivnici - Stalna služba u Đurđevcu nepravomoćno je presudio da je sin hrvatskog političara Branimira Glavaša Filip Glavaš jedini nasljednik ostavštine pokojne poznate koprivničke menadžerice Mare Bareze, piše Podravski.hr.

Nakon tri i pol godine sporenja oko Barezine ostavštine sud je potvrdio ono što su tvrdile Barezine prijateljice Darinka Mikačić i Mirna Jurković - Bareza je tri dana prije smrti u Kliničkoj bolnici Merkur prijateljicama usmeno rekla da svu svoju imovinu ostavlja Filipu Glavašu, njezinom višegodišnjem prijatelju kojeg je smatrala svojim sinom.

Kako stoji u obrazloženju presude, rođaci Mare Bareze Viktor Flatz i Vesna Flatz-Stransky, tužitelji u predmetu, tvrdili su da Mara u trenutku izrade usmene oporuke nije bila sposobna rasuđivati te samim time ostaviti pravovaljanu oporuku. Tužitelji su pokušali dokazati da nisu postojale izvanredne okolnosti zbog kojih njihova sestrična ne bi mogla na bilo koji drugi način dati oporuku. Na sudu je konstatirano da Bareza u trenutku sastavljanja usmene oporuke nije mogla pisati niti držati mobitel u ruci jer su joj ruke bile otečene zbog infuzije i zdravstvenog stanja.

- To upućuje na postojanje izvanrednih okolnosti zbog kojih oporučiteljica objektivno nije bila u stanju sastaviti vlastoručnu oporuku. Tome treba dodati i činjenicu da je 16. siječnja bila subota kad sud ili javni bilježnici ne rade - stoji u obrazloženju presude. Nadalje, medicinska dokumentacija i izjave liječnika dokazale su da je Mara Bareza bila prisebna u trenutku davanja usmene oporuke, što su Flatzovi također željeli osporiti.

- U dokumentaciji i izjavama liječnika nema pismenih podataka koji bi ukazivali na to da Mara Bareza 16. siječnja nije bila pri svijesti i da nije rasuđivala slobodnom voljom. Toga dana izrazila je želju da joj se napravi frizura, imala je spoznaju da joj ne ide na bolje, a izrazila je i želju da izjavi oporuku u usmenoj formi, uz podatak da je ona već napisala oporuku - piše u presudi, a i vještaci su potvrdili da je Mara Bareza s obzirom na svoje zdravstveno stanje bila sposobna za rasuđivanje.

Barezini prijatelji potvrdili su tijekom suđenja da je Bareza bila izuzetno bliska s Glavašem, da je sudjelovala u svim njegovim važnim životnim trenucima te da je često govorila da će svu svoju imovinu ostaviti njemu.

Darinka Mikačić posvjedočila je kako joj je tog dana, 16. siječnja, Mara rekla: "Moja pisana oporuka spremljena je u kući na sigurnom mjestu u škrinji s dokumentima. Ja ostavljam sve Filipu Glavašu jer je on moj sin od rođenja, obitelji ne ostavljam ništa, nemojte to zaboraviti."

Mirna Jurković potvrdila je te riječi te dodala kako je Mara rekla: "Ne znam tko će od obitelji hodati po kući poslije moje smrti. S nekim članovima obitelji ne razgovaram dugi niz godina te iz tog razloga ne želim da itko od obitelji išta naslijedi. Jeste li dobro zapamtile što sam vam rekla?"

Tužitelji u predmetu na presudu se mogu žaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:08