POLICIJSKI PROFIL

GODINA DANA U ŽIVOTU NEZAPOSLENOG KAMENOKLESARA IZ SOLINA Napao vaterpoliste Crvene zvezde, mlatio Srbe u Uzdolju, tukao brata trostrukog ubojice...

Jedan od napadača na vaterpoliste Crvene zvezde
 / HANZA MEDIA

Kako izgled godina dana u životu J. G. (26) iz Solina? Zasigurno se pitate zašto bi nezaposleni kamenoklesar bio zanimljiv javnosti i čemu mu se skriva identitet. Odgovori na ta pitanja nalazi se u kaznenim spisima otvorenima nakon tri sramotna incidenta: napad na srpske vaterpoliste u Splitu, napada na Srbe u Uzdolju i premlaćivanja Stanislava Zavadlava, mlađeg brata trostrukog ubojice iz Splita, piše Slobodna Dalmacija.

Od veljače prošle do siječnja ove godine junak našeg teksta uhićen je u tri navrata, završio je u istražnom zatvoru svaki put te bi se, takoreći prije nego bi i izašao iz njega, ponovno našao na popisu osumnjičenih za novo nedjelo vrijedno naslovnica medija. I to ne samo hrvatskih, već i šire.

Da ne bude zabune, naš mladić je i ranije evidentiran po nizu nedjela. Ukupno je do danas sakupio 7 kaznenih i 11 prekršajna postupka od kojih su neki i pravomoćno okončani. Da su prijave činovi, J.G. bi već zaslužio rang predvodnika skupine, manje ili veće ćelije paravojske.

Upravo ga je trofej iz jednog od takvih pohoda koštao dodatne prijave za razbojništvo uz prijavu za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede koju su dobila i druga dvojica iz napada na srpske vaterpoliste. U veljači 2019. godine su na splitskoj Rivi napadnuta trojica vaterpolista beogradskog kluba “Crvena zvezda”.

Prema splitskom tužiteljstvu, trojica napadača, među kojima i J.G., su, osim druge nacionalnosti, posebno zamjerili jednom od njih što na sebi ima trenirku i majicu s obilježjima kluba. Udarali su ih šakama, nogama i palicama nazivajući ih četnicima. Zahtijevali su od Aleksandra Kralja da im preda odjeću s klupskim obilježjima, a kada su druga dvojica vaterpolista uspjela pobjeći, njega su progonili prijeteći mu teleskopskim palicama i noževima.

On je skočio u more da pobjegne pa su mu nastavili prijetiti s obale dok nije predao odjeću. Liječnici su mu kasnije konstatirali hematome nosa i lica. Trojica napadača su uhićena, među njima i J.G.

- Udario sam šakom u nos vaterpolistu, ali ne s namjerom da ga teško ozlijedim niti da mu otmem majicu. Nisam trčao za njim noseći palicu i nož, već sam trčao jer sam vidi oda se jedna osoba nalazi u moru. tada mi je ta osoba iz mora dobacila majicu s oznakom Crvene zvezde, sam od sebe, a ne na moje traženje - izjavio je u svojoj obrani na državnom odvjetništvu.

Druga dvojica uhićenih su kazali kako ne poznaju njega, ali da se ni međusobno ne poznaju. Negirali su progon srpskih vaterpolista, a jedan je rekao kako je na Rivi čekao djevojku. Nad njima je tada određen istražni zatvor u kojem su bili dva mjeseca. U tom razdoblju je na Općinskom sudu u Šibeniku J. G. zbog starijih grijeha pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od pola godine uz rok kušnje od godine dana zbog prevare.

Već u travnju mu je istražni zatvor zamijenjen mjerom opreza te izlazi na slobodu, a istraga u tom slučaju do danas nije okončana. Razdužila se jer su iskazi srpskih vaterpolista zatraženi diplomatskim putem što traje mjesecima u jednom i drugom smjeru.

Četiri mjeseca od izlaska na slobodu J.G.-a, 21. kolovoza u kafiću u Uzdolju napadnuti su mještani srpske nacionalnosti. Među 15 uhićenih je i 26-godišnji Solinjanin kojem je kao i ostalima određen istražni zatvor. Prijavljeni su da su maskirani fantomkama, majicama i maramama te s raznim drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom u rukama upali u lokal koji su demolirali i ozlijedili više osoba.

Protiv svih je početkom prosinca podignuta optužnica zbog pokušaja nanošenja teških ozljeda i oštećenja tuđe stvari vezanih uz zločin iz mržnje.Tada je svima optuženima ukinut istražni zatvor te izlaze da se brane sa slobode.

Kraj godine je J.G. dočekao bez prijave, ali već polovicom siječnja dogodio se napad za koji je uskoro postao glavni osumnjičeni. Na splitskoj Kili napadnut je Stanislav Zavadlav (24), mlađi brat Filipa, ubojice iz splitskog Varoša. Iz metaka njegovog kalašnjikova ubijeni su: Marin Ožić Paić (25), Marin Boban (25) i Jurica Torlak (38). Prvi je bio prijatelj J.G.-a, a Stanislav je napadnut na dan posljednjeg ispraćaja, nedaleko od gradskoj groblja Lovrinac. Mjesec dana kasnije J.G. je uhićen i nad njim je određen istražni zatvor te se trenutno nalazi na splitskim Bilicama.

Za dva mjeseca ga čeka početak suđenja zbog napada na mladog nogometaša Hajduka u rujnu 2018. godine kada mu je šakama pokušao objasniti situaciju u klubu. Dodatno je zapečatio argumente razbivši mu nožem zadnje vjetrobransko staklo na automobilu, stoji u optužnici. Iste godine, tri mjeseca ranije, u lipnju 2018. godine je u pekari na Hvaru psovao vlasniku i zaposlenicima “majku šiptarsku” za što je prekršajno kažnjen.

Godinu ranije je na dva suđenja, u Splitu i Šibeniku, proglašen krivim zbog krađa i osuđen na uvjetne kazne. Obje odluke su postale pravomoćne, ali za ostale postupke kamenoklesar J.G. je još uvijek nevina osoba. Upravo stoga smo prema Zakonu, po kojem je on pritvaran i puštan, dužni da u jednakoj mjeri pazimo na njegova prava i štitimo mu identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:38